20 Февруари 2020четвъртък21:15 ч.

Машинката за провокации и конфликти в действие

Защо "изригна" Хонконг?

/ брой: 230

автор:Петър Герасимов

visibility 1027

Механизмът на тази машинка не само че не претендира за оригиналност - той е познат до втръсване. За целта на поредната акция Вашингтон и Сие набелязват страната Х, там се подбира група "действащи лица" - У, след което на въпросната група се дава определено количество "джобни" пари - Z. Десетилетия наред вече тази политико-пропагандна рецепта на САЩ се прилага в Централна и Латинска Америка, в Близкия изток, в Азия и дори в Европа.
Пътят на парите е също добре известен - те минават през прозападни неправителствени организации (НПО), действащи във въпросната страна, през чуждестранни фирми и "приятели" (да не кажем агенти) на американското и други западни посолства. Действащите лица са обикновено ученици, студенти (най-лесната за психологическа обработка социална група) и безработни маргинали, готови да крещят, да бият тъпани, да надуват вувузели срещу няколко десетки долара дневна надница.
Поредната мишена се оказа китайският град Хонконг - 17 години след премахването на британската окупация и в навечерието на  националния празник на Китайската народна република. С малката подробност, че Хонконг не е Кайро, Каракас или Триполи. Това е град в рамките на огромната китайска държава, където подобни кресливи опити за провокации предварително са осъдени на провал.
Каква е предисторията? Няколко десетки хиляди младежи (по-малко от един процент от 7-милионното население на мегалополиса) организират протестни акции и митинги от последните дни на септември досега. Протести за какво? Сега избраният Главен администратор на Специалната административна единица Хонконг - Люн, не бил избран от целия град, а само от избирателна колегия, наброяваща 1200 души - нещо като градски парламент. С малката подробност, че официален Пекин запази традицията на избора на градоначалник от въпросните 1200 влиятелни лица - традиция, наложена още преди десетилетия от Британската корона и запазена до днес в духа на формулата "една нация - две системи", приложена от ръководителите на КНР, когато - преди близо две десетилетия - Хонконг се завърна към родния Китай.
Сега, представете си, според организаторите на протестите, "било дошло време за всеобщо  гласуване" на всички граждани на въпросната кандидатура за главен администратор. В Китай има десетки големи градове - далеч по-големи от Хонконг (стигащи дори до 40 милиона население), които, ако почнат да правят отделни избори за свой градоначалник, в страната ще настъпи всеобщо изборно "веселие", да не кажем панаир...
Естествено, властите в Хонконг парират провокациите и опитите за гражданско неподчинение, което незабавно даде храна на големите американски и западни информационни централи да надигнат вой до небесата. То не са  информации, снимки, сълзливи коментари, анализи. Пропагандната вълна незабавно се подема от послушни бюрократи - било във Вашингтон, било в други приближени на САЩ държави. Така например,  политици от далечна Австралия съветват своите граждани да не пътуват сега до Хонконг... поради обществените вълнения.
Пред лицето на поредния опит за провокация и социална размирица огромен Китай запазва пълно спокойствие. В специална декларация на китайското Министерство на външните работи от 30-и миналия месец се подчертава, "че събитията в Хонконг са вътрешен въпрос, че Хонконг е специален административен район в рамките на Китай и неговата политика е вътрешна работа на страната". По тази причина Пекин призовава всички страни да се отнасят предпазливо към събитията и да не се месят в тях, да не поддържат незаконните протести и да не отправят погрешни сигнали.
Във връзка с това говорителката на външното министерство Хуа Чунин заяви също, че централното правителство е категорично против нарушаването на закона, подкопаващо обществената стабилност на Хонконг и подкрепя мерките на местните власти за поддържането й.
И тук възниква още един логичен въпрос. Защо  сега е избран именно Хонконг? Според мен, по две очевидни причини: едната е от сантиментално естество, другата - свързана с устремния икономически възход на Китай, който (също според западни източници) най-късно до 2016 година ще стане първа икономическа сила в света.
Десетилетия наред Хонконг беше една от перлите в британската корона, азиатски финансов център, обслужващ преди всичко интересите на Великобритания, Съединените щати и на другите големи западни страни в далечна Азия. От 17 години насам това не е съвсем така.
А перспективата до две години Китайската народна република да застане на икономическото кормило на света направо влудява редица политици от коридорите на властта във Вашингтон, Лондон, Берлин или Париж. Защото позицията първа икономическа сила води след себе си първи места и в ред други сфери на живота...
Ето защо, според мен, хонконгският фестивал на протестърите няма да е първият или последният. Със своя категоричен възход Китай, държавата изповядваща идеите на марксизма, практикуваща  реален социализъм с китайска характеристика, страна, в която водеща роля има 80-милионната Китайска комунистическа партия, не може да не се превърне в прицелна точка на всичко старо, ретроградно, прекланящо се единствено на своя бог - парите.
Но както гласи древната гръцка максима: "Всичко тече, всичко се променя и нищо не остава (същото)...


Лидерите на протестното движение "Occupy Central", което от юни организира масови акции в Хонконг, преминали специална подготовка в американските специални служби, твърдят китайски медии. По техни данни "Occupy Central" се зародило в "Хонконгско-американския център". От студентските активисти изисквали "да активизират демократичните промени", обещавайки им подкрепа на Вашингтон, включително възможност да се учат и живеят в САЩ


Демонстрантите призовават главния министър Лян Чжънин да подаде оставка, като го обвиняват, че не е успял да осигури честни избори в Хонконг


Протестиращите заявяват, че гражданското неподчинение ще продължи, докато главният министър не влезе в сериозен диалог с хората


Много от големите банки в града, сред които са HSBC, Citigroup, Bank of China, Standard Chartered и DBS, затвориха временно клоновете си в центъра и пренасочиха служителите си към крайните квартали, а де факто централната банка на Хонконг приведе в ход кризисен план, подготвен, в случай че банковата система е под заплаха. Същевременно продължават и сблъсъците между протестиращи и полиция, която се опитва да отблъсне хората встрани от правителствения комплекс


Силите на реда в Хонконг се опитаха да разпръснат протестите, засега обаче безуспешно
БГНЕС

Румен Радев: Управляващите да се замислят

автор:Павлета Давидова

visibility 45

/ брой: 36

БАС в София: Спрете Луковмарш!

автор:Велиана Христова

visibility 44

/ брой: 36

Фандъкова забавила с година решението за винетките

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 36

Властта отложи влизането в чакалнята за еврото

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 36

Харчим 3 пъти повече за почивка в чужбина

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 36

ГЕРБ променя нелегално данъци и акцизи

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 36

Германски неонацист уби деветима мигранти

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 36

Евролидерите обсъждат бюджета на ЕС

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 36

Дипломатическа активност заради Сирия

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 36

Кратки новини

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 36

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 70

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 35

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 38

/ брой: 36

Костенските ножари

автор:Михо Червенков

visibility 36

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ