23 Януари 2021събота00:51 ч.

Майстор на пленерната живопис

Небе, светлина и необятни простори виждаме в творбите на Стефан Кацаров, подредени в русенската галерия "Приятели"

/ брой: 228

автор:Огнян Стамболиев

visibility 1255

Повече от четири десетилетия Стефан Кацаров участва активно в художествения живот на Русе и България. Роден в София през 1937-а, завършил Художествената академия, не след дълго той се установява завинаги в дунавската ни столица. По това време този най-европейски български град  вече се е утвърдил като един от водещите културни центрове на страната със силно присъствие на пластичните изкуства. Близо две десетилетия Кацаров е уредник и директор на Русенската общинска галерия, за утвърждаването и обогатяването на която има безспорен принос. В края на 60-те и началото на 70-те г. силната русенска група се отделя от общите насоки в живописта с предпочитанието си към камерните жанрове - натюрморта, портрета и особено пейзажа. Лирик по нагласа, още в началото на творческия си път Стефан Кацаров се насочва към пейзажа - намира го за по-подходящ жанр за изразяване на собствените си чувства и преживявания, отколкото фигуралната композиция или портрета. Работи и в областта на натюрморта, но предпочитанията му са към природните сюжети от дунавските и морските брегове, хълмовете, нивите и лозята от различни региони на България и особено от Русенския край.
Повече от четирийсет години той обикаля страната - от север на юг и особено Русенския регион, поречието на реките Янтра и Русенски Лом  (забележителни с красотата си!), където намира своето вдъхновение. Избира сюжетите си направо от тихи и понякога недостъпни места - забравен сред храсталаците хълм, в който е събрана цялата свежест на природата, дъха на тревите, на полските цветя, на нагорещената от силните лъчи на слънцето земя. В тези прекрасни, поетични пейзажи винаги има и премного небе, светлина, необятни простори. В тях си дават среща импресията и абстракцията (неговото поколение се зареждаше от тези две течения!), които привличат със своята понятност и ни отвеждат отвъд зримото. А това е вече качество на истинската живопис. В своите картини Кацаров не иска да ни среща с един или друг природен мотив, за него мотивът е само повод. Главната му цел (която за щастие постига) е да открие и запечата онзи необясним, поетичен миг, който е открил при това свое сливане със състоянието на природата. До истински пантеизъм.
Голяма част от творбите му, повече от петдесет, които представя сега в елитната русенска галерия "Приятели" по покана на русенската художничка и галеристка Еслица Попова (която дели дните си между Сен Мартен, Карибите и България), са изпълнени с класическата яйчна темпера и гваш - любимата му техника, която без съмнение е овладял майсторски. Но работи и в натура "ала прима", с масло, а също и с акварелни бои.
Бих казал, че пейзажите на Стефан Кацаров са израз на трайни душевни състояния, преживени дълбоко, искрено.
 

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 420

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 535

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 525

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 266

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ