24 Юли 2021събота03:27 ч.

Майстори на танца с мисия в столицата

Специална кинопрограма с вход свободен подгрява спектаклите от Sofia Dance Week 2012

/ брой: 214

автор:Силвия Шопова

visibility 1097

С гледните точки на двама истински майстори на танца - Крис Хeринг от Австрия и Томас Нуун от Испания, ще се срещне българската публика в рамките на Sofia Dance Week 2012. Програмата на фестивала се допълва с още две представления, изследващи по свой начин човешкото тяло като артистична експресия.
Крис Хeринг и трупата му Liquid Loft ще представят спектакъла "Talking Head" (Говореща глава), отразяващ иронията на виртуалното общуване, което все повече измества личния контакт. Машината от социални мрежи увлича артистите, които под формата на танц произвеждат нови образи на самите себе си чрез уеб камера. Постановката ще се играе на 30 септември от 20 ч. в зала 2 на НДК.
Хореографът Томас Нуун ще покаже най-новия си спектакъл в две контрастиращи части - "Glitch" и "Bound". "Glitch" изгражда модели на движение и поведение, които пораждат очаквания, след което ги разрушава. "Bound" се занимава със свободата на интерпретацията. Използвайки тялото като медиатор на значения, Нуун осъществява мисията си съвременният танц да достигне до широка публика и да въздейства на лично и дори интимно ниво. Спектакълът ще се състои на 2 октомври от 20 ч. в зала 2.
Седмицата на съвременния танц в столицата за първи път включва специална програма Sofia Dance Week Cinema. Инициативата, посветена на киното, ще се проведе в дните преди официалното откриване на фестивала и абсолютно безплатно ще предложи на почитателите на танца различен поглед към любимото изкуство. Програмата се състои от три филма, които преплитат музика, танц и кинематография, и провокират сетивата и емоциите на друго художествено ниво.
Директно от Германия пристига лентата "Rhythm is it!", за да разкаже за първия голям образователен проект на Берлинския филхармоничен оркестър. Прожецията, която ще се състои на 18 септември от 19 ч. в Expo Hotel, е част от програмата благодарение на Гьоте институт. Вдъхновен от инициативата на Берлинската филхармония, е танцовият спектакъл "Spalicek". Филмът достига до българската публика с партньорството на Чешкия център, който е и домакин на прожекцията на 19 септември от 19 ч. Социалната тематика на първите два филма ще прелее в документален преглед в "Как танцуват в Испания?". Прожекцията ще се състои в Институт Сервантес на 27 септември от 19 ч.
Петото издание на Sofia Dance Week ще се проведе от 29 септември до 6 октомври в залите на НДК. Билети за спектаклите могат да бъдат закупени от касите на двореца, както и в мрежата на Eventim.

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 184

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 140

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 240

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 140

Нови бежански вълни в Северна Африка

автор:Дума

visibility 1659

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1331

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 505

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 228

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 328

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ