13 Април 2021вторник13:18 ч.

Меандрите на екстремизма

/ брой: 90

автор:Калина Йотова

visibility 1028

Резултатът на "Истинските финландци" не беше изненада, но триумфът на националистите кара все повече европейци да повдигнат недоумяващо вежди. Но за политически равносметки в стил "Къде сбъркахме?" може би вече е късно. Прекалено угрижени да излъскат помръкналия си имидж след години зад кормилото на властта или отдадени до пълно умопомрачение на критики срещу управляващите, много от опозиционните партии на Стария континент сякаш едва сега се събуждат от политическата си летаргия - неспособни да я наваксат или поправят. Повечето партии не са в състояние да предложат конструктивна алтернатива или да избавят гласоподавателите от непосилните удари на кризата, безработицата и обедняването. Затова хората се произнасят, а на политиците се пада да се вслушват и поучат.
По-важно е, че изборните резултати на националистите са преди всичко симптоматични. И, както изглежда, няма европейска демокрация, която да не е ужилена от бесовете на нетърпимостта. Завоят надясно във Финландия е просто крива от меандрите на буйна екстремистка река, формирана поради ниската устойчивост на европейските гласоподаватели към популистката ерозия. Но кой може да вини хората, готови да се поддадат на красиви обещания и харизматични лидери? Хора, които работят и плащат данъците си, които искат да живеят у дома си нормално и спокойно, без да се налага да пренареждат живота си заради криворазбрани свободи.
Проблемът е, че "присъдата" на финландците, които са част от единна общност, скрепена от солидарността, е всичко друго, но не и доказателство за солидарност. Проевропейски настроената в миналото скандинавска страна днес е уморена от "прахосниците", затова обръща гръб на единомислието и не иска да чуе за поредния план за спасяване - в случая на Португалия. А този избор ще засегне сериозно европейския ангажимент за повече стабилност и измъкване от кризата. Това ще усложни и решаването на финансовите проблеми в еврозоната, ще предизвиква повече несигурност сред инвеститорите и може би ще доведе до временно отслабване на еврото.
Най-страшното последствие от този избор обаче е амнезията, защото възходът на крайно дясното припомня много сурови уроци, но явно - недобре научени. А те, рано или късно, няма да ни спестят горчивите плодове от необмислените постъпки и решения.

Радев свиква Народното събрание на 15 април

автор:Дума

visibility 116

COVID-19: Продължава спадът на настанените в болница

автор:Дума

visibility 111

Най-висока смъртност у нас от един век

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 71

Над 40% срив в приходите на хотелиерите

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 71

Бизнесът очаква 15,5% спад на инвестициите в промишлеността

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 71

Авиацията поиска от парите за концесията на летището

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 71

"Български пощи" алармират за нова измама

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 71

Искат оставката на Шарл Мишел заради "Дивангейт"

автор:Дума

visibility 88

Израел с диверсия в ирански ядрен обект

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 71

Сърбия разтревожена от база на Косово

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 71

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 337

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 175

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ