29 Май 2020петък04:51 ч.

Мечтателят Фишер реанимира "Набуко"

Старата песен за тръбите в Южния коридор с нов аранжимент

/ брой: 25

автор:Пит Бучър

visibility 1647

Бившият германски външен министър Йошка Фишер, който сега е политически консултант на RWE - фирмата, участваща в проекта "Набуко" за прокарването на тръби за газ от Каспийския район за Европа, тези дни излезе с нова инициатива. Той предложи обединяването на три от големите тръбопроводни проекта, планирани за реализация от европейски компании, с цел да бъде заобиколена Русия и се намали зависимостта на ЕС от вноса от най-големия доставчик. Руският газов гигант "Газпром" доставя в Европа около 25-30 процента от потребявания на стария континент природен газ.
"Трябва да интегрираме европейските проекти"- заяви Фишер във Виена на годишната Европейска газова конференция миналата седмица. Предложението му веднага получи официална подкрепа. "Набуко" е част от т.нар. Южен коридор, включващ още интерконектора Турция-Гърция-Италия и трансадриатическия газопровод - и двата с по около 10-12 милиарда куб. метра годишен капацитет. Тези проекти, които се планира да бъдат реализирани от консорциум на европейски компании, трябва да се включат в големия строеж под името "Южен газов коридор". Преценките на Фишер показват, че обединени, трите газопровода ще могат да снабдяват Европа с 53 милиарда кубически метра газ годишно. (През 2010 г. ЕС е потребил 470 милиарда кубически метра газ). Работата по "Набуко" още не е започнала. Така стоят нещата и с  трансаадриатическия тръбопровод и с интерконектора Турция-Гърция-Италия. 
Сметките на Йошка Фишер изглеждат прости. Но доколко са реалистични? Той добре знае, че целият проект се намира в критична фаза - за да започне строителството и първите доставки на газ да се осъществят, както е планирано, през 2015 г. консорциумът трябва най-сетне да сключи договори с доставчиците. Засега обаче има само обещания и протоколи за намеренията. Проектът "Набуко" трябва да свърже газовите находища в Централна Азия и Западна Европа през Турция и Югоизточна Европа, заобикаляйки Русия. Има обаче сериозни съмнения за достъпа до достатъчно газови ресурси. Анализирайки ситуацията в момента, Рафаел Кандиоти от "Монд дипломатик" пише, че "Москва мести пешките на газовата шахматна дъска бавно, но вярно". Според него опитът, предприет в началото на тази година от Жозе Мануел Барозу да осигури суровина за "Набуко" с визитите си в Азербайджан и Туркменистан, не е толкова успешен, колкото се представя. Край Каспийско море председателят на Европейската комисия получи уверения, че двата потенциални доставчика на синьо гориво са готови да вдъхнат живот на "Набуко". Посещението бе оценено като "голям пробив". Германският Frankfurter Allgemeine писа, че в Баку Барозу е подписал важен документ, който съдържа обещанието на Илхан Алиев страната му да продава на Евросъюза газ, като в същото време получи достъп до европейския газов пазар. За количествата обаче няма договорка. И от другата страна на Каспийско море Барозу получи обещания, без конкретни цифри и с едно допълнение - Туркменистан отново напомни че е против политизацията на икономически проекти и че страната ще продължи да бъде партньор на Русия, за която през миналата година е изнесла 11 милиарда кубически метра газ.
Неотдавна в Баку се срещнаха президентите на страните от Каспийската петорка - Азербайджан, Иран, Казахстан, Туркменистан и Русия. И взеха важно решение - да не допускат други държави да решават политически и икономически въпроси, свързани с добиването и транспортирането на въглеродни ресурси. Те се разбраха и по принципния въпрос, че докато не се уреди статутът на Каспийско море, големите находища в басейна на триъгълника Азербайджан-Иран-Туркменистан, а и не само те, не могат да се разработват. Остава проблемът за уреждане статута на морето, което съвсем не е лесно преодолим проблем.
В операта на Верди Набуко има много любов и омраза, в нея се плетат интриги и се сее смърт. Вавилонският цар превзема Ерусалим и разрушава храма. След много перипетии той стига до коренни преоценки - освобождава пленените евреи и обещава да издигне нов храм на еврейския бог. Затова е провъзгласен за цар на царете. Превратностите на оперната сцена са като предзнаменование за съдбата на газовия проект, носещ името на нещастния вавилонски цар. Опитът на Йошка Фишер да реанимира "Набуко" бе оценен от експерти като безперспективен. Шефът на аналитичния отдел на инвестиционната компания "Брокер кредит сервис" Максим Шеин казва: "Докато не се осигурят инвестициите, докато не започне строителството, няма да има реално придвижване. Може да се подписват споразумения и меморандуми до безкрайност, но работата няма да започне, докато не започнат да постъпват пари. Бих казал, че Европа живее със стари представи от времето на студената война. Ефективността на ЕС е съмнителна. Проблемите са много. Затова у Фишер е толкова силно желанието да се покаже, че проектът пази интересите на Европа, чиято енергийна сигурност е уж застрашена от Русия.

И братя Бобокови са арестувани

автор:Дума

visibility 6

Станишев отново настоя за икономически щаб

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 100

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 134

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1065

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 368

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ