27 Май 2020сряда03:00 ч.

Снимки Димитър Фердинандов

"Медея" ще гостува в София през октомври

Дъждът не попречи на екипа от 60 артисти, студенти и деца да изиграят докрай спектакъла на Античния театър в Пловдив

/ брой: 127

автор:Дума

visibility 1765

Дъждът и бурята не попречиха на хилядите зрители на спектакъла "Медея" да му се насладят отново след 40 години прекъсване. Древногръцката трагедия на Еврипид прикова вниманието на жители и гости на "Пловдив - Европейската столица на културата 2019". Въпреки климатичната обстановка екипът от близо 60 артисти, деца и студенти на Нов български университет изигра представлението докрай пред пълния Античен театър, научи ДУМА от Елена Гюрова.

Сред публиката беше и актрисата Цветана Манева, изиграла Медея преди 40 години на същата сцена. "В крайна сметка се сбъдна това, което искахме. Показахме миналото и настоящето, перспективите за бъдещето на театъра, на нас. Това беше най-тежкият ден в живота ми", сподели доц. Снежина Петрова на специална среща с журналисти и граждани часове след спектакъла. И разясни: "И да съм имала моменти на колебания, след като ми се обади Хриси от "Столипиново", че всички деца пътуват към Античния театър, бях вече убедена, че трябва да изиграем представлението." В срещата се включиха и доброволци от фондация "Пловдив 2019", с чиято помощ беше реализиран спектакълът. Актрисата отправи апел за помощ към всички, които биха могли да покрият щетите върху техниката след поройния дъжд.

Екипът реши да направи специален жест към всички, купили билети за представлението в Пловдив. Те ще получат специален достъп до линк с пълния запис на спектакъла в Античния театър, тъй като това ще остане единственото представление на тази сцена.

Снежина Петрова и екипът й обещаха, че до есента ще съберат сили и смелост, за да изиграят "Медея" поне още веднъж. Това ще се случи в Театър "Азарян" в НДК в София през октомври.

Спектакълът е част от официалната програма на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019" и се реализира с подкрепата на Централния фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на Нов български университет, Гьоте институт - България, СП "Култура" и НФ "Култура".

Първа оставка в британското правителство

автор:Дума

visibility 59

На 1 юли Израел анексира палестински територии

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 98

Китай е удвоил делата срещу корупцията

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 98

Парадът на победата в Москва – на 24 юни

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 98

МЕЛОДИЯТА

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 148

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ