07 Юли 2020вторник19:00 ч.

Меко казано, нагло

/ брой: 47

автор:Искра Милева

visibility 849

С нови правила за прием в детските градини "зарадва" вчера Столичната община родителите. Вече отпадало изискването и майката, и бащата да са с адресна регистрация в София. Вместо данъчната си декларация родителите ще трябва да подават при записване на детето документ за платени здравни и социални осигуровки. От ДСБ настояха вече по-голямата част от таксата за забавачница да се плаща от родителите, а синият Владимир Кисьов реши да внесе справедливост и предложи богатите майки и татковци да плащат цялата такса, а общината да помага на по-бедните.
Да приемаш нови правила за прием в детските градини в София си е цяло предизвикателство, и то предполагащо огромна отговорност. На фона на това, че от години администрацията на "Московска" 33 не може да се справи с проблема. На фона на това, че хиляди родители дават на частни забавачки цялата си заплата, или майките просто спират работа. На фона на вложените милиони за провалилата се електронна система за записване. И най-вече на фона на непрестанното рязане на ленти на уж нови градини, част от които впоследствие се оказват пристройки, а бройката на чакащите за записване деца не мърда.
Докато всичко това някак се поуталожи във времето, въпреки наглата си същност, решението на столичните съветници от вчера е направо подло. Не за друго, а защото още от най-ранна възраст не само се опитват, а направо делят децата на бедни и богати.
И каква е логиката богати родители да плащат цялата такса, а общината да помага само на по-бедните? И кои всъщност са бедни, и кои - богати според управниците на София? Или ще се преценява на око...? Избраната за кметица Йорданка Фандъкова дори говори, че промените трябва да са съобразени със законите на страната. Е, кои са тези закони, госпожо кмет, според които в едно общинско детско заведение ще се вкара може би публично-частното партньорство? Това да не ви е строеж на поредния мол?
Защо ли се прави тази уж формална поправка при представянето на докумените при записването на децата? На пръв поглед - дали ще е декларация, дали ще е друг документ... Само дето в България сивата икономика не слиза от мода. В година на криза доста работодатели не плащат осигуровки на служителите си или го правят със закъснение. Така ли намери администрацията на Фандъкова да реши проблема? Да отсява според независещи от хората причини. Има логика - не отговаряш на критериите, защото работодателят не ти е плащал осигуровки, и детето ти на мига остава извън борда. Крайният резултат обаче отсега е ясен - нищо чудно да се окаже, че ще има дори свободни места в детските градини в София.
Стратегията на "Московска" 33 е колкото ясна, толкова и противна. Защото да делиш хората е противно. А да разделяш деца на бедни и богати е още по-противно. А най-противно е това да се прави от хора, които са се взели за богоизбрани и действат на принципа "Разделяй и владей!".

С шест на сто поскъпнаха храните

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 127

Емигрантските пари намаляха заради пандемията

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 127

Болсонару е със симптоми на Ковид

автор:Дума

visibility 180

Макрон направи промени в правителството

автор:Дума

visibility 234

Диверсия на Израел в ядрен обект на Иран

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 127

КОВИД-19 плъзна и в австрийски кланици

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 127

Дневна доза "Гешев"

автор:Ина Михайлова

visibility 2161

/ брой: 127

Датата

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 127

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 734

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ