02 Юни 2020вторник18:37 ч.

Мейд ин БГ

/ брой: 193

автор:Велиана Христова

visibility 652

Българи изписали със спрей имената си на скалите при комплекса Метеора в Гърция. Окепазили 10-вековната светиня. И ах, ох, възмута, що за хора са това, простаци, вандали, стенат телевизиите и ни показват простотията на българина в действие. Същото - миналата година, когато на бял паметник в Хирошима с черен спрей цъфна "Локо София", а преди месеци - Хеопсовата пирамида осъмна с надпис "Локо 2000". Ах, ако гърците пипнат извършителите, ох живи ще ги дерат при тамошните драконови закони за посегателство срещу паметници! Това е изява на егоцентризъм, на индивидуализъм, викат пък психолозите, демонстрация на несъстояло се величие - мога всичко, дори "горе в небесата", каквото всъщност означава Метеора.       

Но всичко това всъщност е втори план. А основното е защо българите все по-често взеха да изявяват така вандалски величието си по света? Вярно, простащина е, но на какво се дължи? Защо на японците очите се дръпнаха още повече от нашите "геройства?" Ами защото там никому не би дошло наум, че е възможно да се посегне на паметник. А у нас? От колко години вече кой ли не маца, боядисва, пръска, пише, драска какви ли не простотии не само по паметници, ами по жилищни и обществени сгради. Абсолютно безнаказано. Някой да охка и ахка из медиите от това безобразие? Нещо повече - когато наклепаха фигурите по паметника на Съветската армия, накои заврещяха, че това било изява на артистизъм! Свастиките в подножието на "Альоша" да възмутиха някого? Е, какво се чудите сега, че българи си позволили кощунството да мажат Хеопс и скалните обители? На това се научиха тук - че всичко може и всичко е позволено, че държава няма, щото има "демокрация". В Х век изнасяхме дух, сега изнасяме простотия. Да обезобразиш София не е престъпление, виж да я почистиш е екзотика! За 30 години българите спряха да спазват изобщо правила за поведение в общество, изтръгнаха им представата за морал и благоприличие. Те просто са "в крак с времето". Българското време, което позволихме да е извън света.      

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 737

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 358

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ