05 Юни 2023понеделник16:39 ч.

ВРЕМЕТО:

В понеделник ще преобладава слънчево време. Над Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и след обяд на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен източен вятър. Максималните температури ще са между 23° и 28°, в София - около 23°. В понеделник ще преобладава слънчево време. Над Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и след обяд на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен източен вятър. Максималните температури ще са между 23° и 28°, в София - около 23°.

Филантропи

Милиардерите и милионерите ще спасят света?

Може ли благотворителността да стане "заразна", след като фантастичната идея на богаташите Уорън Бъфет и Бил Гейтс увлича все повече последователи по цял свят

/ брой: 172

автор:Кристиела Симеонова

visibility 1659

Да помагаш на другите е вродено желание. Така твърдят психолозите и са напълно прави. Грижата за другия, желанието да помогнеш на изпаднал в беда, дори да забравиш за себе си в мисълта за някой друг, човек носи това в себе си.
В света има много бедност, но и много богатство - често пиляно безразсъдно. Неслучайно съществува такава мъдрост - "Не е трудно да нахраним бедните, по-трудно е да нахраним богатите".
Да, това са онзи тип богаташи, чиято цел са все повече и повече пари. Богаташите, които са готови да прахосат хиляди само за една вечеря. Докато африкански деца ще плачат цяла нощ от глад...
В същото време за една година броят на милионерите в света се е покачил с 1 милион - от 11 на 12 милиона. Нищо, че е криза! Общото им състояние се оценява на 46 трлн. долара, което е БВП на Европейския съюз, САЩ, Китай и Япония, взети заедно. Милиардерите пък са 1426 с общо състояние от 5,4 трлн. долара, докато година по-рано то е било 4,6 трлн. долара. Ако всеки от тях задели дори малка част от състоянието си за хората, които имат огромна нужда, то може би светът ще стане едно по-добро място - колкото и наивно да звучи.
Преди известно време ДУМА (бр. 262, 10.XI.2012 г.) разказа за другия тип богати хора, трупащи състояние не само за "лично ползване" - филантропите, готови да дарят от богатството си за благотворителност. Представихме ви благородната инициатива на Бил Гейтс и Оракула от Омаха Уорън Бъфет "Щедрото обещание". Двамата ентусиасти продължават да бъдат все толкова амбицирани да преобразят света, увличайки все повече милиардери и милионери да дарят половината от богатството си за благотворителност. Добрата новина е, че броят на тези хора се увеличава и най-голямата в света благотворителна инициатива вече прехвърли границите на САЩ. През февруари нови 12 участници се присъединиха към "Щедрото обещание". Известният британски предприемач, посветен на различни благотворителни каузи, Ричард Брансън, обяви, че ще дари половината си богатство за благотворителност. Щастието не е в материалните неща, каза Брансън по повод присъединяването си към най-голямата благотворителна инициатива в света. Семейството, приятелите, доброто здраве и удовлетворението са нещата, които наистина имат значение, разкрива своята философия за щастието иконата на съвременния бизнес. Лесно му е да се извисява над злободневието, като е финансово подсигурен, ще си кажете. И ще бъдете прави. Но пак помислете - ако има повече хора, отдадени на благотворителност...
Американският бизнесмен Андрю Карнеги е казал, че този, който умре много богат, е умрял в позор. Голяма част от хората, натрупали завидно богатство, най-точно са проумели, че човек се нуждае от толкова пари, колкото да живее достатъчно добре. Макар критериите на всеки за добър живот да са различни, това е отделен въпрос. Тенденциите през последните години показват, че обединявайки се, богатите могат да направят чудеса за нуждаещите се.
Списъкът с богаташите филантропи вече наброява 105 фамилии от 9 страни. Руският магнат Владимир Потанин и индийският софтуерен магнат Азим Премжи също се присъединиха към инициативата. Сред новите филантропи са и Джон Колдуел - богаташът, който си купува дрехи втора употреба, австралийският минен магнат Андрю Форест и съпругата му Никола, бизнесменът Мo Ибрахим, южноафриканският минен магнат Патрис Моцепе и съпругата му Прешъс, малайзийският инвеститор Винсент Тан Чи Юн.
Инициативата на Гейтс и Бъфет е нещо повече от чисто финансово обещание. То е публично заявяване на готовността за благотворителна дейност, което цели да вдъхнови другите, за да се повиши ефективността на задружните усилия. Бъфет твърди, че тази група от нови филантропи, дали обещание да дарят половината от богатството си, ще пропагандира идеята в своите страни и така благотворителността ще стане "заразна".
Независимо дали милиардерите от "Щедрото обещание" са се родили в бедно семейство и вспоследствие са натрупали състояние, или пък са били орисани да произхождат от богата фамилия, те приемат богатството си като привилегия. Те осъзнават, че са в позиция, от която могат да променят много неща в света, които не харесват. В писмо до "Щедрото обещание" Азим Премжи пише: "Силно вярвам, че тези от нас, които са привилегировани с голямо богатство, трябва да участват в създаването на един по-добър свят за милионите, които не са в нашата позиция".
Сред новоприсъединилите се към милиардерите благотворители се нареди и жена. Сара Блейкли, собственичка на компания за производство на бельо, е най-младата жена милиардер в света и първата жена, присъединила се към "Щедрото обещание". А честта за най-млад милиардер в групата на филантропите се пада на 28-годишния Дъстин Московиц, съосновател на фейсбук.
Нека завършим тази "приказка" за доброто с китайската поговорка - Животът е ехо, каквото изпратиш, се връща обратно!
Заделяйки за другите от себе си, доброто ще ти се върне под формата на удовлетвореност и щастие, че си помогнал...


Световни лидери се отказват от заплати
Барак Обама дарява Нобеловата си награда за мир от 2009 г. в размер на близо 1,4 млн. долара за благотворителност. През 2011 г. Обама дарява близо една четвърт от семейния си доход (около 172 хил. долара) плюс хонорарите си от книги за близо 800 хил. долара. Заедно с това Обама дава личен пример и с участието си в програмата по съкращаване на държавните разходи в САЩ, като връща 5 на сто от заплатата си в държавния бюджет. Президентите Вашингтон, Хувър и Кенеди пък изцяло са давали заплатите си за благотворителност. Руският президент Путин и премиерът Медведев също дават заплатите си изцяло за благотворителност. Същото прави и премиерът на Япония Наото Кан. Той, последван от няколко свои министри, се отказва от заплатата си, като дава парите за благотворителност след трагедията с японската атомна централа "Фукушима".
"Бедният" президент на Уругвай Хосе Мухика, за чиято необикновеност ДУМА писа преди време, дарява 90 на сто от заплатата си от 12 хил. долара за благотворителност, живее в стара ферма и ходи на работа с "Фолксваген" от 1987 г. Мухика дарява за благотворителна дейност половината от собствеността си. Латвийският президент Андрис Берзинш също дава изцяло държавната си заплата за благотворителност. Президентът на Гърция Каролос Папуляс дарява 50 на сто от възнаграждението си, а държавният глава на Кипър Никос Анастиадис дарява 25 на сто от заплатата си. Пример за алтруизъм даде и наскоро избраният папа Франциск, който се отказа от Апостолическия дворец във Ватикана, от личната луксозна папа лимузина и живее в резиденцията за гости "Света Марта".


Богатите бащи, които лишиха своите деца от наследство
Някои от най-богатите хора в света решават, че няма да оставят в наследство на децата си своите милиарди. Според тях по този начин им помагат повече да се борят в живота, отколкото ако им предоставят всичко наготово.
* Американският бизнесмен Андрю Карнеги, по-известен като беднякът, който станал милиардер, през 1901 г. продава своята компания за стомана за 492 млн. долара, което днес се равнява на 12,4 млрд. долара. През живота си Карнеги раздавал милиони за благотворителност. На дъщеря си завещава по-малко от 10% от състоянието си.
* Уорън Бъфет е върл противник на идеята за наследството. Според него богатите хора трябва да оставят достатъчно пари на децата си, за да могат да се занимават с каквото си поискат, но не чак толкова, че да не се занимават с нищо.
* Бил Гейтс ще остави на децата си от огромното си богатство, оценявано на 54 млрд. долара, едва по 10 млн. долара.
* Известният руски бизнесмен Владимир Потанин е взел решение на "децата си да остави само малка част, за да се чувстват достойно в бита, да получат добро образование и медицинско обслужване". Според него "милиардът просто задушава човека и го лишава от всякаква инициативност".
* Според Юджийн Ланг - човекът зад фондацията I Have a Dream, наследството намалява мотивацията на младите хора да дават всичко от себе си.
* Китайският милиардер Ю Пенян се отказа от богатството си, дарявайки парите си на едноименната си фондация. "Ако децата ми са способни хора, те няма да имат нужда от парите ми, ако не са способни, парите ще им навредят още повече", твърди Пенян.


Инициаторите на идеята Бил Гейтс (вляво) и Уорън Бъфет (вдясно)


Бил Гейтс със съпругата си Мелинда сред бедни африканци, за които са предназначени част от гигантските пари на милиардерите

Вносът от Украйна не секва

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 105

До 46% скок на водата в Перник и Софийска област

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 105

Повечето работещи в сивия сектор не го смятат за нарушение

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 105

Дефицит от 3% невъзможен

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 105

Ердоган - с ново правителство

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 105

40 политически сили ще участват на вота в Гърция

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 105

Масов антиправителствен митинг в Сърбия

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 105

Сплит подгони с глоби пияните туристи

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 105

Пълна абдикация

автор:Мая Йовановска

visibility 182

/ брой: 105

Лео Меси и парите

автор:Марин Милашки

visibility 212

/ брой: 105

Референдумът срещу джендър идеологията е все по-актуален

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 105

Посланици на мрака

автор:Александър Урумов

visibility 216

/ брой: 105

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ