05 Август 2020сряда16:55 ч.

Милион и 400 хиляди окрадени от железниците

От националната компания искат по-строги санкции в Наказателния кодекс

/ брой: 168

автор:Дума

visibility 0

Само за шест месеца кражбите от железопътната инфраструктура са на стойност 1 400 000 лева. В сумата не са отчетени разходите за възстановяване. През първото тримесечие на 2011 г. се наблюдава ръст на набезите, като пикът е достигнат през февруари и март.
От националната компания "Железопътна инфраструктура" предлагат да се завишат санкциите в Наказателния кодекс за кражбите и те да се квалифицират като терористичен акт.
От компанията коментираха и законопроекта за управление на отпадъците, който предизвика протести и на търговците на скрап. Според главния ревизор по безопасността на НКЖИ Бисер Минчев с нововъведените алинеи 1 и 2 на чл. 39  законодателят узаконява покупката на кабели от физически лица. Това от своя страна означава, че безконтролно ще се изкупуват кабели и други отпадъци, а това според Минчев не върви в посока към опазване на железопътната инфраструктура, а напротив.
Самите браншови организации на дейностите с отпадъци от черни и цветни метали предлагат да се въведе тотална, ясна и категорична забрана за изкупуване на кабели, релси, капаци на шахти и други подобни отпадъци, което законодателят интерпретира в неясни текстове, създаващи предпоставки за различно тълкуване и административен произвол, коментира още Минчев. Той допълни, че текстът на закона трябва да е категоричен, а не да създава предпоставки за различни тълкувания. 
Според Минчев стъпка в посока към превенция на кражбите е и съвместен контрол от няколко ведомства, към който браншовите организации на фирмите, извършващи търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали, също да оказват съдействие. Единствено и само със съвместни усилия и действия на всички ангажирани в този процес органи и лица и с изработването на комплекс от мерки и взаимодействия би могло да се ограничи разрастването на проблема с кражбите на метали, пред който всички сме изправени, коментира представителят на НКЖИ.

Финансист: Трупането на нов дълг е неизбежно

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 148

Властта се сети за агросектора

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 148

Производството на ток намаля с над 8 на сто

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 148

Туроператорите остават в протестна готовност

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 148

Близо 80 жертви и 4000 ранени в Бейрут, Ливан е в траур

автор:Дума

visibility 187

Мощни експлозии окървавиха Бейрут

автор:Дума

visibility 247

Източните германки с по-високи пенсии

автор:Дума

visibility 385

/ брой: 148

Тръмп посочи най-голямата грешка на САЩ

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 148

По следите на изчезващите поликлиники

автор:Деси Велева

visibility 423

/ брой: 148

САЩ губят превъзходството в спътниковия шпионаж

автор:Юри Михалков

visibility 373

/ брой: 148

Данъчната система увеличава бедността на българите

visibility 310

/ брой: 148

Политиката срещу мъдростта

автор:Боян Бойчев

visibility 203

/ брой: 148

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ