22 Февруари 2024четвъртък05:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Милка Христова

Интервю

Милка Христова: Фандъкова и ГЕРБ нарушават законите

Половината от парите на софиянци не се използват, заяви общинският съветник от БСП в София пред БСТВ

/ брой: 196

автор:Нора Стоичкова

visibility 353

Интервю на Нора СТОИЧКОВА 


"СОС се проваля и при рутинни ремонти, включително при асфалтиране на улици, запълване на дупки и поставяне на обикновени тротоарни плочки"

  • - Г-жо Христова, от месеци се борите да свалите украинското знаме и чуждите държавни символи от фасадата на Столичната община, но като че ли не срещате разбиране?

- Да, така е. В четвъртък имаше заседание на общинския съвет и като първа точка беше поставен въпросът, че не е разгледан доклад, внесен от петима общински съветници, двама от които са от групата на БСП. Там се иска сваляне на украинското знаме от фасадата на общината, поставено там през април. Този акт бе обжалван от групата ни като нарушение на международното право и на действащите у нас закони. Областният управител уважи нашата жалба и оспори решението на СОС, като го върна за ново разглеждане. Разбира се, каменното мнозинство на ГЕРБ, ВМРО и този път подкрепено от мнимата опозиция на ДБ, отново потвърдиха решението си. Тогава областният управител внесе решението в Административния съд в София. По действащото законодателство, когато един акт е оспорван, той не влиза в сила - ерго, не може да бъде изпълняван. Само че това не важи за Столичната община. И въпреки, че в съвета има много юристи, които знаят това, те сложиха знамето на Украйна на балкона на общината. 

По същия начин стои въпросът и с поставянето на двете табели на т.нар. Кучешка градинка отстрани до руското посолство, макар че и това решение е обжалвано в Административния съд. 

Нашият доклад по този въпрос отлежава вече 2 месеца. Първоначално имаше много сериозни обструкции, след това съветът ни прикани да им напомняме на всяка сесия. Нещо от типа: "Картаген трябва да падне!". След серия от политически, идеологически и лишени от всякакъв здрав смисъл дебати и правна логика аргументи, нашето искане беше отхвърлено. Така знамето на Украйна остава да се вее абсолютно незаконно над главите на софиянци. Очакваме вече и самата реакция на столичани. Надявам се да получим и справедливо съдебно решение. Тук не става въпрос за идеология или политически инат. Тук става въпрос за елементарно спазване на законите. 

- Когато стане въпрос за управлението на ГЕРБ, освен неспазване на законите, винаги става въпрос и за безконечните ремонти върху ремонтите. Защо Фандъкова реши да вика чуждестранни специалисти да пренаредят паветата пред НС?

- По времето на ремонта на прословутия ремонт на "Графа", на площад "Гарибалди" беше поставена черна водна стена - стоеше като гроб в центъра на столицата. Тогава си позволих да коментирам, че под този обелиск стои заровена градската естетика на София. Помолих тогава г-жа Фандъкова да приключи с ремонтите за този мандат и да ги остави за онези, които идват след нея.

Това пренареждане на паветата е част от ремонта на Четвърта зона в нашия град на обща стойност 17 млн. лв. За съжаление, се оказа, че когато има по-специфична дейност - да не говорим, че СОС се проваля и при рутинни ремонти, включително при асфалтиране на улици, запълване на дупки и поставяне на обикновени тротоарни плочки, като реденето на жълтите павета, това се оказа висше изкуство, с което българските майстори не могат да се справят. За пореден път се оказа, че СОС не знае какво прави.

- Но преди по паветата са се движили само каруци и затова са издържали...

- Да, това решение не е съобразено с обстоятелството, че сега бул. "Цар Освободител" е изключително натоварен. Та, по този начин, по който редиха сега паветата, пътят издържа 24 часа. То и преди този ремонт паветата бяха наредени безобразно. Основната причина е липса на осмислени действия, съобразени с действителността. Другото е липса на всякакъв контрол. 

Тази варварска история с чупенето на паветата щеше да остане неизвестна, ако не беше бдителното око на преминаващ гражданин, запечатал знаменателния момент на реденето и чупенето на паветата. Законите изискват, когато се работи с материал, който представлява културно-историческо наследство, да се упражнява непрекъснат контрол от хора, които разбират, за да не се допускат подобни варварски действия. Т.е. всякакви извинения на Фандъкова са поредният римейк на столичния фолклор.

Нов момент е решението на Фандъкова да вкара международен елемент - чуждестранни експерти да ни учат как да редим жълтите павета. Преди 4 години нашата група подари на г-жа Фандъкова наръчник за редене на павета, издаден 1934 г. С най-добри чувства. Но, за съжаление, и тази инструкция не е влязла в употреба. Не са очаквали нашите предци, че ще викаме дюлгери от Унгария да ни показват как да редим павета. 

- Ще има ли глоби за фирмата?

- Фандъкова ни успокои, че имало предвидена глоба от 830 000 лв. и тя ще бъде наложена. Но за момента има наложена само 100 000 лв. санкция по Закона за опазване на културното наследство. Законът предвижда глоба до 200 000 лв., но ние ги наказваме само със 100 000 лв.! Като юрист ще кажа, че за да наложиш средна санкция, трябва да има извиняващи обстоятелства. В случая не виждам такива. Паветата са уникални, обявени са за културна ценност и най-важното: те са лимитирани - нито могат да бъдат произведени, нито купени отнякъде. Стигнахме до смехотворната ситуация, общински съветник да указва адресите на 8 вили в кв. "Драгалевци", в чиито дворове има жълти павета, и предлага да поискаме собствениците на вилите да ни ги продадат, за да спасим площад "Народно събрание".

- Да ги продадат, след като са били откраднати?!

- Да. Нещата заприличаха на гротеска. Истината е, че това е най-големият провал на управлението на Фандъкова. Обяснение има: неподходящи обществени поръчки, избор на едни и същи неподходящи фирми. Същата "Трейс" направи ремонта на "Граф Дондуков", на западната дъга, на участъка на магистрала "Тракия", който непрекъснато пропада, и други, за които всички знаем какъв беше отзвукът на обществеността. Да не говорим, че същата фирма направи ремонта и на пътя към Своге, където се случи ужасната катастрофа с много убити и ранени. Тези любими на ГЕРБ фирми трябва да отстъпят крачка назад и да се даде възможност на малки, може би бутикови, фирми, които се отнасят сериозно към своите задължения. Защото става въпрос за уникални обекти, които може би е по-добре да не се пипат, ако не знаеш как да ги ремонтираш. 

- А как се харчат парите на софиянци?

- Колкото и да изглежда странно, на 16 септември приехме касовото отчитане на бюджета за миналата година. Приходите са изпълнени над сто процента, но разходите, т.е. инвестиционната програма - едва на 46%. Това означава, че ако си планирал разход от 100 лева, си изхарчил едва 46 лв. Фандъкова не е използвала дори половината от средствата, за да подобри средата на живот в столицата. Затова тротоари, улици и булеварди са в това състояние. Няма извинение с КОВИД-ситуацията. От пандемията не пострада само строителството. Парите на софиянци не са използвани по добър начин, дори не знам и къде са. Защо тези средства не са пренасочени за други дейности?

Бомба със закъснител цъка в големите паркове на столицата, където има частни имоти, и в междублоковите пространства, ако щете и в дворовете на училищата. За съжаление, законът за реституцията на имотите допусна такива да се връщат на собствениците им дори в Южния парк и в Борисовата градина. По закон СОС трябва да ги изкупи в рамките на 10 години. Това не беше направено и последва решение на Конституционния съд. Този срок отпадна. Сега във всеки момент собствениците им може да си ги поискат. И сигурно ще се наложи помощта на държавата по този казус. Ще стане така, както се случи със "София ленд парк" - площите бяха дадени за увеселителен парк, а този район се превърна в стълпотворение от постройки. Това може да се случи навсякъде и не бива да го допускаме.

Със съкращения

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Телекомите арогантно вдигнаха цените с 10%

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 35

КЗК разреши на арабска фирма да купи "Йетел"

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 35

Под 50% е българското свинско на пазара

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 35

През май зареждат 5 блок с американско гориво

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 35

Гръцките фермери блокираха Атина

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 35

Войната увеличи милионерите в Украйна

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 35

Деветмесечно бебе е заложник на Хамас

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 35

Ломбардия с мерки срещу мръсния въздух

автор:Дума

visibility 364

/ брой: 35

Безплатен обяд ли?

автор:Аида Паникян

visibility 419

/ брой: 35

Геополитическата тромбоза на Навални

автор:Юри Михалков

visibility 453

/ брой: 35

Подозрения и обвинения

автор:Юри Михалков

visibility 397

/ брой: 35

Контрата на Русия

автор:Юри Михалков

visibility 412

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ