29 Октомври 2020четвъртък20:06 ч.

Празникът

Миналото е нужно, за да се учим от него

/ брой: 172

автор:Дума

visibility 552

Диана МИХАЛЕВА,
председател на МО в БСП и член на ОбС на БАС - Стара Загора

Всяка година Младежкото обединение на БСП в Стара Загора и социалисти от с. Яворово и Стара Загора провеждат поход-поклонение до лобните места на партизаните от Чирпанския отряд "Георги Бенковски" в местността "Водениците". Инициативата на младите социалисти започва през 2017 г. като част от националната младежка кампания "Светите места на България" - заедно с хората от селото реставрират четирите паметника на героите, обозначаващи лобните им места. 

Акцията на Младежкото обединение е първият реализиран проект в област Стара Загора, финансиран от фонд "Политически инициативи" на НС на БСП. Родолюбивaта идея обедини симпатизанти, коалиционни партньори, жители на селото, представители на БСП, на Българския антифашистки съюз в Стара Загора и много други приятели, които подкрепят идеята и съдействат за реставрирането и почистването на паметниците: общия паметник на загиналите партизани (2017 г.), паметника на Пеню Миневски - Бурлака (2018 г.), паметниците на Симон Гьонев - Володя и Борислав Миладинов - Янко. Подкрепа на каузата оказват и депутатите от БСП от Старозагорски район Георги Гьоков и Драгомир Стойнев. 

Всяка година на 17 август и на 9 септември пред паметника на загиналите във войните и на партизаните от Яворово в центъра на селото се отдава почит на героите. Председателят на основната организация на БСП в с. Яворово Иван Кирев и лидерът на старозагорските млади социалисти Владимир Грамовски, лично възстановил буквите по паметниците, споделят:

"През 1950 г. с доброволен труд жителите на Яворово и района построяват паметници на лобните места на героите, загинали 22 дни преди победата на 9 септември 1944 г. Предадени в ранното утро на 17 август, след неравна и тежка битка с многочислените полицаи и жандармеристи, загиват Пеню Моневски - Богдан, Симон Енчев - Володя, Пеню Гочев - Ленко, Пею Моневски - Димчо, Иван Даскалов - Славчо и Пеню Миневски - Бурлака."

Някои от момчетата, тежко ранени, са доубивани от упор...

На 9 септември тази година за четвърти пореден път младите социалисти ще проведат похода си по стъпките на партизаните - той е вече традиция, с която те се прекланят пред подвига на своите връстници от годините на Съпротивата срещу фашизма. Защитават идеята, че паметта трябва да се пази, а историята ни е нужна, за да се учим от нея и да я предаваме на идните поколения. 

За нов обществен договор зоват експерти

автор:Павлета Давидова

visibility 2

/ брой: 207

Съветите на левицата продължават секторните анализи

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 207

Полицаите излизат на голям протест на 8 ноември

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 207

Медицински сестри искат 3 минимални заплати

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 207

За 2 г. не е ремонтиран нито един опасен язовир

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 207

Властта няма да облекчи наредбата за касовите апарати

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 207

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 207

Всеки десети кубик дърва бил добит престъпно

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 207

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ