26 Октомври 2020понеделник16:12 ч.

Минчо Минчев записа нов диск

Националното турне на именития цигулар днес ще го срещне с варненската публика

/ брой: 250

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1880

Национално турне "Бележити българи" с участието на Минчо Минчев, Ива Милетич и камерен ансамбъл "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров организира продуцентска къща "Едита" по повод 60-годишнината на световноизвестния български цигулар, както ДУМА писа. Музикалното събитие започна на 28 октомври от Пловдив, на 29-и музикантите гостуваха в Стара Загора, днес ще са във Варна, утре - в Шумен и Русе, на 1 ноември - във Велико Търново, на 2-и в Габрово, на 4-и в Пазарджик. Заключителният концерт е в София на 6 ноември в зала "България" от 19 ч., научи ДУМА от Татяна Коларова. С юбилейния повод е свързано и излизането на новия диск на проф. Минчо Минчев от музикална къща "Гега ню", в който му партнира пианистката Марина Капитанова, научи ДУМА от Калина Маринова. Записани са произведения на Томазо Антонио Витали, Феручо Бузони и Панчо Владигеров - Песен и Рапсодия "Вардар".
"Да се свири на цигулка не е никак сложно. Проста работа е, но от един момент нататък." Минчо Минчев често повтаря това изказване на професор Ифра Нийман и продължава: "Сложното е да можеш да решиш какво искаш. Ако знаеш какво наистина искаш, тогава ще намериш начина да го реализираш." Изглежда, той винаги е знаел какво иска, защото, слушайки го, се удивляваме на лекотата и простотата, с която свири.
Започнал да учи цигулка от най-ранна възраст, на 9 години изнася първия си самостоятелен концерт. Следват години на обучение в Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София, в Музикалната академия "Проф. Панчо Владигеров", двегодишна специализация в Лондон. Негови учители са прочутите цигулари и педагози Емил Камиларов и Ифра Нийман. Лауреат на най-авторитетните международни конкурси - "Карл Флеш" в Лондон, "Виенявски" в Полша и "Паганини" в Италия, днес Минчо Минчев е уважаван член на журитата на тези конкурси.
Концертната му дейност е свързана с всички големи световни оркестри - Лондонската кралска филхармония, Амстердамския симфоничен оркестър, Филхармонията на Санкт Петербург, Дрезденската филхармония и др., а сред диригентите блестят имената на сър Невил Маринър, сър Александър Гибсън, Джон Елиът Гардинър, Ленърд Слаткин. Свири в най-прочутите зали по света, но и на доста нестандартни места - например в Голямата пещера в Националния историко-археологически резерват "Мадара". Репертоарът му е впечатляващ, в него са включени много произведения, композирани специално за него. Свири на цигулка "Страдивари - Барон Витгенщайн", изработена от големия италиански майстор през 1716 г. и купена специално за него от българската държава през 1977 г.
Освен с концертната си дейност Минчо Минчев е известен и с преподавателската си работа. От 1990 г. е професор във Висшето училище за изкуства "Фолкванг" в Есен - Германия, но води майсторски класове в много страни на Европа (в България - в София, на международните фестивали "Варненско лято", "Мартенски музикални дни" в Русе, "Аполония" в Созопол, Дни на камерната музика - в родния му град Габрово), Америка, Азия и Австралия.
Въпреки натоварената си концертна, звукозаписна и педагогическа програма Минчо Минчев успява да намери време и за подпомагане дейността на различни фондации: той е председател на фондация "Панчо Владигеров" и председател на международното жури по цигулка на Международния конкурс за пианисти и цигулари "Панчо Владигеров", артистичен директор на международната лятна музикална академия "Варненско лято", член на Управителния съвет на международна фондация "Св. св. Кирил и Методий".
В програмата на това издание равностойно участва и Марина Капитанова. Тя е с не по-малко впечатляваща творческа биография. Предпочитан партньор, пианистката е свирила с Дина Шнайдерман и Емил Камиларов, Минчо Минчев, Евгения-Мария Попова, Веско Пантелеев-Ешкенази и много др. Работила е в майсторски класове на Минчо Минчев, Роза Файн, Сашко Гаврилов, Олег Криса, Сергей Кравченко, Такаши Шимидзо, Деви Ерли, Михаел Фришеншлагер. Концертирала е на всички европейски сцени, в Япония, Китай, Корея... Удостоена е с лични награди и дипломи за най-добър съпровод на конкурсите "Панчо Владигеров", "Давид Ойстрах", Пекин - 1986 г., Белград и др. От 2005 г. Марина Капитанова е доцент по клавирен съпровод в НМА "Проф. Панчо Владигеров".

 

Кметът на Широка лъка, който бе с Борисов и Нанков, е с COVID-19

автор:Дума

visibility 0

Кога PCR тестът е най-достоверен?

автор:Дума

visibility 55

Кметът на Пловдив Здравко Димитров е с коронавирус

автор:Дума

visibility 60

МЗ: Отрицателен PCR тест не отменя карантината

автор:Дума

visibility 83

1/3 от фирмите отчитат спад на приходите заради COVID-19

автор:Дума

visibility 63

Нинова: Бюджет 2021 ипотекира бъдещето ни

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 203

Плевнелиев иска да регистрира работодателска организация

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 203

Ще внасят американско ядрено гориво

автор:Дума

visibility 386

/ брой: 203

Медици описаха профила на пациентите, кото прекарват тежко COVID

автор:Дума

visibility 383

Убил Иванчо майка си, пък викнал да плаче

автор:Велиана Христова

visibility 584

/ брой: 203

Такса смет - вечният преследвач

автор:Деси Велева

visibility 327

/ брой: 203

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ