13 Декември 2019петък18:27 ч.

До края на годината Бели бряг ще бъде зачеркнато от картата на България

Актуално

"Мини Марица изток" поглъщат нови села

Жителите на Бели бряг и Трояново остават без домове до края на годината

/ брой: 217

автор:Юлия Кулинска

visibility 949

Разширяването на "Мини Марица изток" е на път да погълне поредните села. Десетки жители на радневските Бели бряг и Трояново ще бъдат принудени за пореден път да напуснат домовете си до края на тази година. Повече от тях са на предела на живота си, но трябва да започнат да го градят отново. През годините жителите на селата са се обръщали към всевъзможни институции, но помощ не е дошла отникъде.

Началото

"Сагата с имотите на хората започва през 1980 година, когато с постановление на МС за развитие на въгледобива и решаване на някои проблеми в тогавашния Стопански минно-енергиен комплекс "Марица изток" седем села са обявени за изселване. Пет от тях - Търговище, Овчарци, Голяма и Малка Детелина и Гледачево вече са изселени и са изчезнали от картата на България", припомня старозагорският депутат от "БСП за България" Георги Гьоков. С друго решение на МС от 2005 г. е предоставена концесия за добив на въглища за срок от 35 години на "Мини Марица изток". Жителите от селата Трояново и Бели бряг са предупредени, че ще бъдат изселвани през 2018 г., после през 2022 г., после през 2025 г. и т. н., без да се уточнява точно кога ще се случи това. И най-важното - точно как ще се случи.

"В същото време мините, които са със 100% държавно участие", започват доброволно изкупуване на частни имоти в двете населени места. Досега са изкупени 212 къщи. До крайния срок за "доброволното" преселване трябва да постигнат споразумение със собствениците на още 20 къщи и на 14 дворни места. Оценките на имотите извършва "Стройпроект" ООД - избрана от дружеството лицензирана фирма. Собствениците на имоти в Бели бряг, които вече са продали къщите си на държавата, не са виждали докладите към оценките на имотите им. Но една част от местните не желаят да приемат цените, които им предлага въгледобивното дружество и настояват пред Министерството на енергетиката за промяна на оценките на имотите им. Според хората предложените парични компенсации са несправедливо малки. С тях е невъзможно да купят жилища другаде, което ги обрича на бедност и мизерия. Не е ясно и какви условия задават "Мини Марица изток" на лицензираните оценители, които наемат, за да оценяват имотите. На къща с двор, оценена от дружеството за 33 хил. лв., независим оценител определя цена от 80 хил. лв.

Заплащането

Съветът на директорите във въгледобивното дружество е гласувал базови цени за различните категории земеделски земи в региона, които се изкупуват за разширяване на рудниците. Те варират между 150 и 1250 лв. за декар и не са актуализирани от 2007 г. Хората са притискани да продават на тези цени, тъй като в района няма реален пазар на земи, които влизат в концесията за въгледобив, а мините са единственият купувач монополист.

През февруари т.г. жителите на Бели бряг и Трояново излязоха на протест в центъра на София срещу предлаганите от дружеството компенсации за принудителното им изселване. Преди месец пък от Екологичното сдружение "За земята" призоваваха енергийното министерство и Европейската банка за възстановяване и развитие (EБВР) да се включат адекватно в процеса, защото остават броени дни до края на годината, когато е крайният срок за доброволното изкупуване на имотите. Според природозащитниците енергийното дружество няма нито интерес, нито мотивация да се справи с казуса самостоятелно. ЕБВР е страна в спора, защото преди 5 години отпусна 15 млн. евро безвъзмездна финансова помощ на мините от Международния фонд "Козлодуй" за разширяване на дейността им. Парите вече са усвоени, а през пролетта на 2020 година новите багери ще бъдат пуснати в експлоатация. Грантът е обвързан с План за действие при преселването на жителите на Бели бряг. А той от своя страна - с политиката на банката при придобиването на земи, недоброволното преселване и икономическото преместване.

Протакането

Хвърлянето на една торба пари, определена според съществуващия, но неразвит и неатрактивен пазар на имоти в района, не е достатъчно, за да осигури достойно възмездяване на хората, за да започнат живота си отново на ново място. ЕБВР е оставила "Мини Марица изток" да протака с години финализирането на плана за преселване и накрая са приели дружеството да одобри план с тежки пропуски - непрецизен социален пакет, липса на всякаква форма на компенсация за нанесени морални вреди и липса на визия как ще се премести гробищният парк на селото или как ще се обезщетят хората за загубата на икономически продукт при закриване на кооперацията на селото. И всичко това при останали двайсетина домакинства, чиито имоти трябва да бъдат изкупени.

Ще се стигне ли до принудително отчуждаване в Бели бряг след края на 2019 година, когато изтича срокът за доброволното изкупуване на къщите и имотите в селото? По-вероятно е тази процедура да бъде отложена, защото не е в съответствие с политиката на ЕБВР. Но не е възможно и да бъде отлагана безкрайно, тъй като през 2023 година фронтът на рудниците ще достигне селото.

Решението

"Съпротива от жителите на Бели бряг и Трояново на практика липсва. Конфликтът или спорът е искането за справедлива оценка на жилищата им, но и това не се случва. Тази оценка до голяма степен предопределя дали хората ще могат да се изселят, или да се устроят на друго място", заяви Гьоков по време на парламентарния контрол в питане до министъра на енергетиката Теменужка Петков. Той я призова да се срещне с жителите на двете села и й зададе въпрос какви действия ще предприеме за решаване на проблемите на хората.

Гьоков припомни подобен случай с изселването на селата Гледачево и Овчарово през 1982 година. Тогава с постановление на МС на жителите на двете населени места са предоставени парцели, които са с отстъпено право на строеж, без строителни такси, с пет години отстъпка да не плащат данък сгради. "ДСК тогава им е дала приоритетно дългосрочни заеми. Няма да споменавам за примера в Германия, където с хората са работили психолози и са изселили хората по културен и европейски начин", обърна се Гьоков към Петкова. 

Оценката на всеки недвижим имот се извършва от лицензиран оценител на база анализ и описание на строителните характеристики, състояние на имотите, трайните насаждения и пазарна информация за извършените продажби през последните периоди на аналогични имоти в село Бели бряг и в други населени места от селищната система на община Раднево и съседните Гълъбово и Нова Загора, отговори витиевато енергийният министър. Петкова призна, че процедурата по заплащането на имотите се забавя поради ограничения финансов ресурс на "Мини Марица изток", но не пое никакъв ангажимент как да бъдат решени социалните и житейските проблеми на хората, които ще останат без домове.

Вдигат цените на над 200 клинични пътеки

автор:Дума

visibility 5

Въвеждат помощи за вода от догодина

автор:Дума

visibility 45

Корнелия Нинова: БСП са хората, те чертаят бъдещето й

автор:Дума

visibility 142

Автобусните превозвачи започват протести от днес

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 240

Близо 17% по-малко пари по аграрната европрограма

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 240

Бонус-малус се отлага за пореден път

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 240

Борис Джонсън ликува, обеща Брекзит на 31 януари

автор:Дума

visibility 112

САЩ пак размахаха санкционната тояга

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 240

Кремъл изгони двама германски дипломати

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 240

Натиснатият бутон

автор:Ивелин Николов

visibility 274

/ брой: 240

Бъдещето от филмите идва до пет години

автор:Георги Георгиев

visibility 274

/ брой: 240

За Шекспир, Вазов и шестокласниците

visibility 338

/ брой: 240

Датата

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 240

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ