24 Януари 2022понеделник21:18 ч.

ново:

През следващото денонощие ще остане предимно облачно и ветровито с умерен, в източната половина от страната и силен вятър от север. До следобяд ще има слаби валежи от сняг в Северна и Западна България. След обяд валежите от сняг ще спрат. Ще е студено с преобладаващи минимални температури между минус 9° и минус 4°, в отделни котловини до около минус 11°, в София - около минус 9°; максималните ще са между минус 5° и 0°, в София - около минус 5°. През следващото денонощие ще остане предимно облачно и ветровито с умерен, в източната половина от страната и силен вятър от север. До следобяд ще има слаби валежи от сняг в Северна и Западна България. След обяд валежите от сняг ще спрат. Ще е студено с преобладаващи минимални температури между минус 9° и минус 4°, в отделни котловини до около минус 11°, в София - около минус 9°; максималните ще са между минус 5° и 0°, в София - около минус 5°.

Минималната пенсия става 420 лева

Ощетени пенсионери няма да има, увери Корнелия Нинова

/ брой: 229

автор:Аида Ованес

visibility 47

"Ние от БСП знаем как се прави социална политика - бяхме единствената позитивна алтернатива на дългогодишното управление на ГЕРБ и ПГ на "БСП за България" провеждаше последователна политика за развитието на активна социална държава по европейски модел, съобразно българските условия като път към свободно справедливо и солидарно общество, към по-добър живот за българите". Това каза Георги Гьоков в началото на преговорите за коалиционно споразумение за социалната политика между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". Още в началото той направи уговорката, че разговорите ще са безсмислени, ако няма бюджет 2022, и призова дискусията да не се превръща в предизборно наддаване. След повече от 4 часа преговори присъстващите се обединиха около 50 точки. 

На забележката от Асен Василев, че за осъществяване на всички предложения на левицата ще са необходими 10 млрд. лева на година, Гьоков контрира, че всичко е финансово обезпечено.

БСП отново настоя преизчислението на пенсиите да е със средния осигурителен доход от 2018 г., тъй като отпуснатите преди 2008 г. изостават от новите с 3-4 пъти. Минималната пенсия да не генерира бедност, но и да се определя по правилата на пенсионната система, а не на базата на политически решения, настоя Емилия Масларова. Според БСП по-дългото оставане на работа на възрастни служители би решило в голяма степен недостига на квалифицирана работна ръка. Левицата предлага ако човек остане 1 година, пенсията му да нарасне с 4%, при 2 години на работа - с 4,5%, при 3 години - 5%. БСП иска до края на извънредното положение да се дават 120 лв. помощ за пенсионерите. Асен Василев от ПП пое ангажимент след преизчислението на пенсиите от 25 декември те да не са по-ниски от сегашните, включително добавката от 120 лв., което ще направи минималната пенсия 420 лв. Политиките за пенсиите ще бъдат допълнително обсъждани в следващите 6 месеца. 

БСП предлага безплатни детски градини и ясли, 300 лв. еднократна помощ за всички деца от I до IV клас, облекчаване на данъчната тежест за работещи родители чрез въвеждане на 500 лв. необлагаем минимум за всяко дете, както и въвеждане на еднократна помощ от 500 лв. за раждане на първо дете, 1000 лв. за второ и 1500 за трето за родители, които са се осигурявали през последните 24 месеца. Предвиждат еднократна помощ от 10 минимални заплати за майките студентки и безплатни учебници за учениците от I до XII клас. От ИТН предлагат еднократна помощ за ученици от всички класове.

Социалистите настояха за адекватно определяне на линията на бедност въз основа на данните от изследването "Статистика на доходите и условията на живот". Те настояха да се дефинира и понятието минимум вода за питейни нужди и битово потребление и критериите за това, както кой и как предоставя целевото подпомагане. Темата с помощите и облекченията за деца ще се разглеждат в следващия парламент. 

Масларова подкрепи предложенията за засилване на контрола от НАП и ГИТ, а санкциите за "пари в пликовете на ръка" да са и за работодателя, и за работника. Записано бе предложението на Асен Василев "без социални помощи за трудоспособни хора". БСП настоява за регламентиране на работата от разстояние и увеличаване на плащането за нощен труд. Мика Зайкова подчерта, че от ИТН искат минималната заплата да е 50% от средната. Дискутиращите се обединиха около идеята максималният осигурителен доход занапред да е обвързан с коефициент от средната заплата, увеличаване на минималната заплата, като тя бъде процент от средната за предходната година.

Консенсус има и около идеята за ревизия на деинституционализацията на деца, проведена от ГЕРБ.

 

 

Ирена Анастасова проведе приемна в Монтана

автор:Дума

visibility 84

Кутия цигари поскъпва с около 20 ст. от юли

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 15

Само един язовир е законно ремонтиран

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 15

Над 80% от фирмите ще вдигат заплати

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 15

Асанж с право да обжалва екстрадицията

автор:Дума

visibility 203

Румъния иска по-силно присъствие на НАТО

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 15

И Сърбия с предсрочни избори

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 15

Българска свободна телевизия стана на 3 години

автор:Дума

visibility 177

БСП и нейните душмани

автор:Александър Симов

visibility 819

/ брой: 15

Метаморфози

автор:Ина Михайлова

visibility 1639

/ брой: 15

Деяна Данаилова: Три години БСТВ казва истината

автор:Ина Михайлова

visibility 791

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ