25 Октомври 2020неделя13:20 ч.

Минималната заплата не ни стига за гориво и до Белград

При почти същата цена на бензина гражданин на Люксембург може да обиколи половината екватор

/ брой: 57

автор:Иван Аладжов

visibility 2059

С една минимална заплата българинът не може да си купи достатъчно гориво дори за пътуване до Белград и обратно. В Люксембург работещият на минимална заплата може да купи бензин, с който да премине половината екватор. Това сочи сравнение на данните (преизчислени в лева) на Евростат за минималните заплати в ЕС и на ЕК за цените на горивата. 
С 2,49 лв. за литър страната ни се нарежда на 6-о място в Европейския съюз по усреднена крайна цена на най-масовия бензин. По-евтино от в България бензинът се продава в Кипър, Полша, Румъния, Естония и Латвия.
 Със средно 2,57 лв./л обаче ние сме на 12-о място по цена на дизела. По-евтино се продава това гориво в Люксембург, Полша, Кипър, Румъния, Естония, Латвия, Словения, Литва, Испания, Малта и Словакия.
Но ситуацията в България се влошава допълнително от факта, че ние сме държавата с най-ниска минимална работна заплата (МРЗ) в ЕС - 240 лв. Дори в съседна Румъния с преизчислeни около 307,50 лв. минималното възнаграждение е по-високо. Следват Литва, Естония и Унгария. Далеч по-напред по този показател са страни като Люксембург с рекордните 3437,50 лв., следвана от Ирландия, Холандия и Белгия. Не по-различно е положението и при средната месечна работна заплата, по-който показател ние също сме последни в ЕС.
Експерти от Евростат дори са пресметнали, че за да достигне България средното европейско ниво на доходите, ще са ни необходими цели 220 години. А по цени на горивата вече сме се изравнили с останалите, дори сме надминали доста държави.
Съответно и по покупателна способност на горива, изчислена през минималната работна заплата, сме на последно място в ЕС със само 96 л. бензин. В Румъния с една МРЗ могат да се закупят съответно 1,3 пъти повече гориво, от у нас. В Литва вече 2 пъти повече, а в Унгария и Естония 2,3 пъти повече. Да не говорим за Люксенбург, където дизелът с 2,29 лв./л е най-евтин, а минималната работна заплата е най-висока в цялата общност. В херцогството, което е с най-висок жизнен стандарт в Европа, работещ на минимална заплата може да си купи 1501 л, т.е. 16 пъти повече гориво отколкото у нас.

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 918

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 201

Протести в Полша

автор:Дума

visibility 0

Безредици в Рим

автор:Дума

visibility 69

Чехия регистрира 1000 смъртни случая за две седмици

автор:Дума

visibility 107

Туск: Борисов е в беда. Допусна грешки, но е демократ

автор:Дума

visibility 106

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 856

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1353

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 556

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ