04 Август 2021сряда02:00 ч.

Снимка БГНЕС

Министър Петков разкри още два язовира-локви

автор:Дума

visibility 17


Нарушения и злоупотреби при още два от напълно завършените ремонтирани язовири е установила проверката на Министерството на икономиката.
Преди дни министър Кирил Петков показа на какво прилича язовир "Пазар дере". Днес той разказа за идентични нарушения и при други съоръжения.
Става дума за язовирите "Злати войвода 4" и "Злати войвода 3". Те са ремонтирани съответно за 1 913 000 лева и за 543 хил. лева от Държавна фирма „Монтажи“. Въпреки че ремонтите са платени още в края на 2020 г., язовирите не са предадени и все още се водят в ремонт.

Инспекцията на язовирите е направена лично от министъра и установила празни и затревени водоеми в полето, двойно до петорно завишени цени на изпълняваните дейности.

Това за мен е равнозначно на безстопанственост, каза Петков. И допълни, че ще продължи и с останалите завършени по документи обекти. Най-вероятно е и те да се окажат, че са празни и затревени.

Едни пари са похарчени, язовирите са изградени, но протоколите за предаване не са довършени и държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири" не може да прави нищо друго, освен да отвори шлюзовете и да не може тези язовири да се завирят. Затова са така празни, бяха думите на министъра.
Той коментира и цената на ремонтите. „Цената на един специфичен хидротехнически бетон, който в София е 126 лв., тук е актуван за 219 лв. Плюс 30 лв. транспорт - т.е. приблизително двойни цени за бетона. По-фрапиращи са цените на транспортни разходи. Обикновено цените варират 15-20 ст. на километър, а тука цените, които са искали и са взели съответно от държавата, са 1.16 лв. на тон/км. - т.е. 5 пъти по-скъпи“, заяви Кирил Петков. Той посочи, че над 82% от концентрацията на сключените договори е разпределена между 6-8 фирми.
„Още днес ще поискам Държавната консолидационна компания да ми обясни защо шест месеца не е предала тези три язовира за експлоатация и защо цените са толкова високи. Ще вкараме Агенцията за финансова инспекция да ги провери. Ще изпратя констатациите от докладите в прокуратурата", заяви още Кирил Петков, цитиран от Нова тв.
Освен това всеки сключен договор от „Монтажи” и Държавната консолидационна компания ще се проверява от Министерството на икономиката.
Министър Петков показа и актуални снимки от трите язовира.
Междувременно стана ясно, че Върховната касационна прокуратура (ВКП) се е самосезирала във връзка с информацията, представена от служебния министър на икономиката Кирил Петков за язовир „Пазар дере“.
ВКП е изискала от служебния министър на икономиката относимата информация за целите на проверката. В случай, че в хода на проверката бъдат открити данни за извършени престъпления, те ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура. При наличие на нередности от административен характер прокуратурата ще уведоми съответните контролни органи за предприемане на действия по компетентност.

Янаки Стоилов обжалва отказа за отстраняването на Гешев

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 148

ИТН представи кандидатите за министрите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 148

Над 200 пожара избухнаха за денонощие

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 148

Спешни медици се разграничиха от протест

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 148

Ценови удар

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 148

ЕБВР придоби дял в концесионера на летище София

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 148

С над 30 на сто поскъпна токът за бизнеса

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 148

Почивката ни излиза с 10-15% по-скъпа

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 148

САЩ гонят още 24 руски дипломати

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 148

Грузинци призоваха Путин за рестарт на отношенията

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 148

Протест в Прищина пред посолството на Албания

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 148

Кратки новини

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 148

За цената на зелето

автор:Мая Йовановска

visibility 225

/ брой: 148

Цената на тока няма да се регулира от 2024 г.

автор:Евгени Гаврилов

visibility 196

/ брой: 148

Щом номерът минава

автор:Владимир Георгиев

visibility 197

/ брой: 148

Непонятно!

visibility 201

/ брой: 148

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ