29 Октомври 2020четвъртък19:11 ч.

Ако щете - вярвайте

Мистерии на Земята, мистерии на Небето - кое по-напред

Чудесата са тук, а не само в Космоса, тук има милион неразкрити тайни и те не дават сън на цяла армия изследователи

/ брой: 212

автор:Богдан Иванов

visibility 7716

Смайващите новини валят една през друга:
- около 2030 г. на Луната хора и роботи ще изградят гигантска електростанция, която ще улавя слънчевите лъчи и ще ги изпраща на Земята, като ще снабдява с евтин ток цялото човечество;
- около 2035 г. от Земята за Марс ще потегли първата експедиция в състав от 8 души, които ще се заселят там и ще построят малък град - в него постепенно ще се настаняват десетки и стотици небесни пътешественици;
- учени от най-големите обсерватории в света вече години наред търсят планети с подобен на земния климат, за да бъдат изпратени там хора, които да пренесат най-ценното от нашия свят и да създадат Земя-2 - планета с по-съвършено устройство и с по-висока култура...
И т.н., и т.н.
Но докато за едни Земята е позната до болка, скучна и несъвършена с нейните безкрайни проблеми и те гледат с надежда към звездите, други на мига им възразяват: "А Снежният човек?", "А чудовището от Лох Нес?", "А Кинг Конг?", "А хората-риби - ихтиандрите и русалките?", "А безсмъртните човеци, които живеят високо в Хималаите и говорят език, изчезнал според езиковедите преди 5000 години?", "А базите на извънземни под Южния полюс и на дъното на океана?"...
Чудесата са тук, на Земята, а не в Космоса! Тук има милион неразкрити мистерии и те не дават сън на цяла армия изследователи. Ето само няколко от тях.
В небивала сензация миналата година се превърна съобщение, което накара мнозина да изкрещят от възторг: "Документален филм, показващ истинска русалка, взриви света!"
В известието се казва, че подводната експедиция в Гренландско море на датския учен д-р Торстен Шмид е заснела на 6 март 2013 г. от люка на подводницата същество, което удивително прилича на русалка. Горната част от тялото му е като на човек, но от кръста надолу то има рибя опашка!
Филмът, наречен "Русалки: новото доказателство" е излъчен от телевизия "Анимал планет" и само за три дни е гледан от 3,6 милиона души! Гренландското правителство веднага спира добива на нефт в района, за да не наруши спокойствието на човеците-риби.
Огромният интерес към темата изважда на бял свят цял куп случки, на които досега не е обръщано   голямо внимание.
През 2003 г. екип на английската брегова охрана е извикан в морето, за да спасява давещ се човек. Щом стигат обаче до него, виждат странно същество с огромни светещи очи, което прилича на човек, на русалка, на кит. Учените приемат, че е кит, а спасителите смятат, че са видели русалка.
Биолози са намерили в Африка невиждано досега същество. То е било нападнато от гигантска акула, но от оцелялата част на тялото му се вижда, че това е създание с човешко тяло и опашка на риба.
Друг случай. Специалисти успяват да снимат кит, излегнал се върху скала. В един момент обаче той сякаш решава да поправи грешката им - изправя се до кръста и тогава става ясно, че прилича на човек, но опашката му остава да лежи върху скалата. После невероятното създание се приплъзва с нея към водата и се гмурва в морето.
И още: през последните години в Япония се говори все по-често за така наречените нинген (хора, б.а.). Те са забелязвани в ледените води на Антарктическия океан, най-вече в районите с китове. Според очевидци тяхната дължина е от 20 до 30 м, снежно бели са на цвят, имат човешки форми, освен това глава, ръце с пръсти и ципа между тях, също перки и големи опашки, подобно на русалките, описани в митологията. На главата - хлътнали очи и уста.
176 години след като датският писател Ханс Кристиян Андерсен публикува своята знаменита приказка "Малката русалка", светът не е наясно съществува ли тя наистина или всичко е само измишльотина.
В българската митология наред със змейове, демони, орисници, върколаци, караконджули, самодиви се подвизават и русалиите. Те са нечисти сили, но понякога правят и добрини - могат да излекуват човека от тежка болест. Русалската седмица е веднага след църковния празник Петдесетница или Св. Троица (Петдесетница е 50 дни след Великден).
В славянската митология русалката е воден женски дух - вечно млад, жизнерадостен. Това са много красиви момичета с дълги, разпуснати зелени коси, които ту се гмуркат във водата, ту седят изкусително на бреговете на реки и езера. Неслучайно има и виц за тях:
"Вървят двама край езеро и виждат русалка чаровница. Гледат я замаяни, възхитени и единият казва:
- Колко загадъчно същество е русалката - риба ли е, жена ли е?
- Ако си гладен, е риба - казва другият, но ако искаш секс - жена..."
И тъй като с този виц работата започва да бие на шега, ето какво става по-нататък.
Три месеца след заснемането на документалния филм за тайнственото същество, което удивително напомня русалка, следва разкритие: д-р Пол Робъртсън, обявен във филма за известен океанолог, се оказва... професионален актьор! А продуцентът от "Анимал планет" Чарли Фоли съобщава, че филмът за русалките всъщност е мистификация. И казва: "Просто искахме да върнем на хората усещането за чудо".
Ха сега, де! 
Който гледал филма - гледал. Който се хванал не като русалка, а като шаран на въдицата - хванал се! Макар в случая да става дума за милиони шарани...
Сякаш за десерт към случилото се, изведнъж гръмва историята за 22-годишния Ерик Дъчарм от Флорида, който пред американска телевизия показва, че е... русалка!
Изцяло обсебен от идеята да се превърне в митичното създание, Ерик си е направил сам рибя опашка, слага я, гмурка се във водата и търси истинските русалки. 1000 на сто вярва, че те съществуват, иска да ги срещне и да си поговори с тях. Така той не само показва своята страст към морския свят, но и бяга от проблемите на всекидневието, което го тревожи и потиска!
- Русалките са моят начин на живот - казва Ерик. - Щом си сложа опашката, се чувствам изцяло преобразен, сякаш попадам в друг свят...
Подобна история е описана в научнофантастичния роман "Човекът амфибия" на съветския писател Александър Беляев. По него бе направен филм и той имаше зашеметяващ успех. За Ихтиандър тогава говореше мало и голямо, учено и неуко.
Романът на Беляев се появява на бял свят през 1928 г., а неговото филмиране става много по-късно - през 1962-ра, като ръководството на съветската кинематография дава разрешение за снимките след огромни колебания - току-виж разказваната история някак си се окаже в нарушение на партийната линия...
Само режисьорите Владимир Чеботарьов и Генадий Казански си знаят какво са преживели. На главните герои - Ихтиандър (Владимир Коренев) и Гутиере (Анастасия Вертинска) също не им е лесно. Но в края на краищата се получава блестящ филм и той е показван в много страни по света.
В него аржентинският хирург д-р Салватор присажда на умиращо дете хриле от акула, спасява го, но то се превръща в човек-риба. Следват приключения, любов, коварство, драматичен финал.
И докато за русалките нещата засега са мъгляви, защото подобно същество не е уловено живо до ден днешен, то преди две години, през декември 2011-а, гръмва сензация от Ингушетия. Лично Багаудин Маршани, министър на труда и социалното развитие на републиката, съобщава смайваща новина на медиите: Ловец става свидетел как двуметрово създание убива мечка, смятана за най-силния звяр в гората, и я отнася със себе си; мъжът, заедно с граничари, се втурва да търси животното; намират го в малка пещера; то е тъмно, прилично на горила, издава нечленоразделни звуци; заведено е в зоологическата градина на Сурхахи, Ингушетия!?
В Канада пък съпрузи са заснели миналото лято 20-секунден филм за същество с височина между 1,80 и 3 м и предполагаемо тегло от 200 кг. То прилича на голяма човекоподобна маймуна и може би е мистичният Снежен човек.  ----------
ДНК анализ на предполагаеми косми от йети показва, че легендарното същество е реален биологичен вид и най-вероятно е хибрид между кафява мечка и полярна мечка. Изследването е извършено от оксфордския генетик проф. Брайън Сайкс. Той установява стопроцентово съвпадение с генома на праисторическата полярна мечка и близката й роднина - кафявата мечка.
Според професора митът за йети се основава на реално същество, като е възможно то все още да се среща в Хималаите и да е хибрид, който носи значително генетично наследство от полярната мечка. Очевидци съобщават, че поведението на тайнственото същество е различно от поведението на обикновената мечка и може би точно това е залегнало в мита за йети.
Легендарният алпинист Райнхолд Меснер, първият човек, изкачил Еверест без кислородна маска, както и всички 8-хилядници, е имал ужасяваща среща през 1986 г. в Тибет с мистериозното същество. Меснер, също като проф. Сайкс, е убеден, че йети е мечка. Нещо повече: той разказва, че в тибетски манастир е видял 300-годишен ръкопис, според който съществото е мечка и тя живее високо в планината.
Има и друго предположение, защитавано от много учени, сред тях и Игор Бурцев, ръководител на Международния център по хоминология*. Според него Снежният човек най-вероятно е липсващо звено между неандерталеца и съвременния човек. Това е същество, високо от 2 до 4 метра, космато, ходещо на два крака, с широки рамене, подобно повече на човек, отколкото на животно, с тегло 200-250 кг и огромни светещи очи. Изглежда разумно, както го описват стотици очевидци. Забелязано е в Хималаите, Сибир, САЩ, Канада. Предположенията са, че не убива хора, не е месоядно, а се храни с риба и растения.
Извънредно любопитна е статията на журналистката Калина Йотова в съботния брой от 29 септември 2012 г. на ДУМА, където тя разказва за българския откривател Веселин Дурчев, който през март 1985 г. в местност между Сърница и Доспат, на височина 1100 м, заснема гигантски стъпки от неизвестно същество. Следват проучвания на снимките у нас и в чужбина, експерименти, проверки, догадки, че то може да бъде засечено и в други райони по света. Дори малка сензация: подобно създание е забелязано около язовир в Хасковско, както съобщава една българска телевизия!
Да се каже, че това са глупости, е много лесно, да се обяви за измишльотина - също, но нали стотици хора от различни националности и от различни страни по света твърдят едно и също: те са срещали странното създание! При това има и награда - 100 000 долара за уловен жив йети, обаче засега никой не е взел парите.
В същото време шотландското езеро Лох Нес се е превърнало в постоянна световна сензация и световна забележителност. Най-голям сладководен басейн във Великобритания с дължина 37 км, ширина 1,5 км и дълбочина 230 м, то е прочуто навсякъде със своето водно чудовище, което живее тук незнайно откога. Видяно е през годините от 3500 до 11 000 души (!), като за първи път е описано в житието на шотландския монах и мисионер, разпространител на християнството, Свети Кулумбус. С молитва към Бога той успява да спаси хора от водния звяр на 22 август 565 г.
Следват серия от съобщения:
- през 1880 г. водолазът Дънкан Макдоналдс се спуска да огледа потънал кораб и от дъното на езерото подава отчаяни сигнали спешно да бъде изтеглен. Вцепенен от ужас, той разказва под клетва, че е видял под водата, легнал на голяма каменна площадка, гигантски звяр. Водолазът никога повече не се доближава до езерото;
- през 1933 г. семейство Спайсър, пътувайки с кола край езерото, занемява от ужас пред чудовище, каквото никой никога не е виждал;
- изследователят Робърт О'Конър през 1960 г. успява да заснеме дълъг тъмен обект с гърбици;
- също през 1960 г. ловецът на чудовището Тим Динсдейл прави и първия филм за него, като показва огромен обект, който се движи зигзагообразно с голяма бързина;
- през 1972 г. американецът Робърт Райс с най-модерната за времето си техника засича в дълбините на Лох Нес същество, което прилича на кит и има продълговата глава. След него се движи друго такова страшилище с тумбесто тяло;
- през 1993 г. и през 1995-а Ейдриан Шейн регистрира необичайно силни сигнали от дъното на езерото;
- сонарите в езерото показват, че често под водата се движат огромни тела. Какви са те обаче, още няма категоричен отговор...
Водите на езерото са тъмни, студени, зловещи. Няма никаква видимост. Водолази твърдят: езерото е едно от най-ужасяващите места на света! Приема се, че Лох Нес е образувано след отдръпване на ледниците, а водното чудовище тук е оцелял по чудо плезиозавър. Това е животно с масивно тяло с перки, дълга шия и малка змиевидна глава - поне така е описано в материали от интернет, откъдето са взети и част от изложените в тази статия сведения. Неговият портрет е създаден по разкази на очевидци и дава надежда, че е възможно да има оцеляло някак си същество след катастрофата преди 65 милиона години?!?
Следва да се знае, че такива водни чудовища има и в други езера и морета по света: Моргар, Чампи, Тианчи, Мокеле Мбембе, Огопого...
И докато около чудовището от Лох Нес процъфтява цяла туристическа индустрия, която с всички сили поддържа и раздухва мита за неговото тайнствено съществуване, срещу легендата се възправя мощен фронт от учени. Те издигат различни хипотези: за гърбати вълни в езерото, предизвиквани от слаби земетресения; за мистификации и фалшификации на недобросъвестни изследователи; за гигантски мутирали змиорки и есетрови риби; за плаващи в езерото дървета и дънери; за потопени и обърнати с дъното нагоре лодки тип "индианско кану"; за пробити варели и цистерни, които ту се показват на повърхността, ту се потапят...
А италианският изследовател д-р Луиджи Пикарди смята, че легендарното чудовище не е нищо повече от малки водни мехурчета, които по време на сеизмична активност се издигат от дъното на езерото, щом стигнат повърхността се съединяват, наподобявайки с помощта на вълните дълъг воден змей. Той твърди, че всички очевидци разказват едно и също:
1. Преди "да видят" чудовището, земята започва да се тресе.
2. Водата започва да кипи и се покрива с малки балончета, които се сливат, изобразявайки... чудовище.
Ученият смята, че очевидците категорично се заблуждават - според него те са видели не истинско чудовище, а природно явление, породено от леките земетресения под езерото!

х    х    х
   
Може да прозвучи невероятно за мнозина, но е редно да се знае - на Земята все още има хиляди видове непроучени животни. През 1931 г. са били познати например 80 000 пеперуди, през 1942-а - 90 000, през 1990 - 140 000! Открит е нов вид тюлен, нов вид акула, нов вид маймуна, нови видове елени. Преди дни бе съобщено за намерен отлично запазен скелет на динозавър гигант - най-големият досега. Той е живял преди 65 милиона години, висок е колкото седеметажна сграда и дълъг 65 метра - чудовище невиждано! Учени правят интересни разкрития за прастарата история на Индия - оказва се, че тя е била остров, който се е придвижвал с 16 см годишно към континента Азия, ударил се е в него и се е... залепил за него!
Затова има още много да се търси, и то точно тук, на Земята - в горите, в планините, в реките, езерата, на морското дъно, в земните недра. За да излязат на бял свят все нови и нови чудеса, които доскоро са били само фантазии и легенди...

---------
*Наука за реликтовите хоминиди, която се смята за клон на приматологията, един вид свързващо звено между зоологията и антропологията


Да вярваш или да не вярваш на очите си


Легендарното езеро Лох Нес


Пази, боже, от подобна гледка

Жена или риба - що е то?

Икономиката няма да издържи второ затваряне

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 206

Програмите за коронакризата са с ниска ефективност

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 206

Европарите ще са с 4,6 млрд. лв. по-малко

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 206

Външният дълг стигна 63,5% от БВП

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 206

Полският президент отстъпва за абортите

автор:Дума

visibility 126

Мадрид се затваря за празниците

автор:Дума

visibility 112

Франция повиши нивото на готовност срещу тероризъм

автор:Дума

visibility 112

Европа остро осъди терора в Ница

автор:Дума

visibility 153

Сталин пише стихове, и то какви!

автор:Христо Георгиев

visibility 608

/ брой: 206

Прекрасните пейзажи на Цвета...

автор:Лозан Такев

visibility 510

/ брой: 206

Правото на строеж срещу правото на въздух

автор:Деси Велева

visibility 302

/ брой: 206

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ