03 Април 2020петък02:20 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Драгомир Стойнев:

Мизерията се разраства

Наблюдаваме нов феномен в трудовите взаимоотношения - работниците нямат алтернатива, предпочитат да произвеждат продукция, без да получават заплати, за да запазят мястото си, коментира депутатът от Коалиция за България

/ брой: 43

автор:Аида Паникян

visibility 1252

Драгомир Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Възпитаник е на Сорбоната. По професия е икономист. Специализирал е във френското училище за висши кадри и политици ЕНА. Работил е в дирекция "Стратегическо планиране и управление" на МС. Депутат в 41-ото Народно събрание от "Коалиция за България". Председател е на парламентарната комисия по труда и социалната политика.

"Като най-голямата опозиционна сила  мисля, че мястото на БСП е именно начело на социалните недоволства"

- Г-н Стойнев, въпреки че се говори, че страната излиза от кризата, все по-често и министърът на труда и социалната политика, и инспекцията по труда съобщават за неизплатени заплати. Смятате ли, че този процес ще се задълбочи?
- Напълно споделям притесненията на голяма част от българските граждани относно възможността да получат своите работни заплати, защото те са ги заработили тези възнаграждения, но стана вече трудно с икономическата криза. А колкото се задълбочава кризата, колкото повече правителството е пасивно и не се разплаща с бизнеса, колкото повече общините не се разплатят с бизнеса за завършените инфраструктурни проекти, съответно толкова самите работодатели ще изпитват затруднения да се разплатят с работниците. Наблюдаваме нов феномен, който досега не бе познат в българската история - работниците предпочитат да останат и да работят в дадено предприятие, да произвеждат продукция, без да получават заплати.
- Защо?
- Основната причина е, че те нямат алтернатива. Правителството не е способно да им предложи конкретни мерки, дори и временни, каквито бяха записани по време на управлението на тройната коалиция в Националния план по заетостта. Бюджетът на този план бе намален над 3 пъти, което доведе до невъзможност чрез тези програми да се субсидира временна заетост.
- А средствата от европейските фондове? Управляващите втора година уверяват, че с усвояването им се постига същият ефект, както с мерките по Националния план.
- Европейските пари, те не могат да заместят първоначалното финансиране. Те се дават, за да подпомогнат националната политика. Но когато няма национална политика, тогава европейските пари трудно могат да бъдат усвоявани. Оперативната програма "Човешки ресурси" (ОПРЧР) по приоритетна ос 1 и 2 трябва да се грижи именно за квалификация и преквалификация, за насърчаване на заетостта, но основният проблем е, че там пари почти не се усвояват. По тези две мерки трябва да бъдат усвоени до 2013 г. над 900 млн. лв. В момента са усвоени не повече от 43 млн. лв. Сами разбирате колко бавна и тромава е тази програма.
- Тези 43 млн. за какъв период са усвоени?
- Говорим от стартирането на програмата досега, от 2007 до 2011 г. Но така или иначе над 50% от средствата бяха договорени от предишното правителство. И на сегашното единствената работа беше да започне да се разплаща с бенефициентите. За съжаление и това не се прави. И все пак, когато има икономическа криза, е нормално да изпълни своите основни функции. Примерно една либерална Америка, която, ако не беше направила конкретна бюджетна политика за стимулиране на потреблението, увеличавайки своя дълг през 2010 г., резултатите щяха да бъдат катастрофални за работните места. Именно чрез активни мерки на пазара на труда САЩ, която е най-либералната икономика в света, успя да спаси над 8,5 млн. работни места. Ако не беше свършила тази агресивна държавна политика, БВП щеше да бъде 10,5% по-нисък от регистрирания през 2010 г.
- Какви законодателни инициативи в тази посока се подготвят от депутатите в парламентарната комисия? Предвижда ли се криминализиране на неплащането на работни заплати?
- Криминализиране не се предвижда. Аз не мога да преценя трябва ли, не трябва ли да има криминализиране. И все пак, ако се криминализират работодателите, трябва да се криминализира и самото правителство. Тъй като както работодателят не плаща заплата на работника, така и правителството не се разплаща с работодателите за изпълнени вече проекти. По никакъв начин не мога да се съглася, че трябва да се говори за криминализиране. Проблемът не е в законодателството. Българското законодателство е хармонизирано с европейското. Проблемът е по прилагането на законодателството и по основните политики, които трябва да бъдат осъществени от правителството.
- Но именно депутатите отмениха миналата година високите глоби за некоректни работодатели, които бяха приети през лятото на 2008 г.
- Това беше спорът между управляващи и опозиция. Когато м.г. се дискутираше Кодексът на труда, предишното правителство бе заложило високи глоби за работодателя, който не спазва трудовото законодателство - и за неплащане на заплати, и за безопасни и здравословни условия на труд. Спомняте си, че ставаше въпрос за минимална граница 10 000 лв., максимална - 15 000 лв. Сегашното правителство намали минималната граница на 1500 лв., остави максималната на 15 000 лв. и по този начин създаде предпоставки за развиване на корупционни практики от страна на Главна инспекция по труда. За мен лично не е важно да се съберат много пари от глоби, важно е глобата да бъде достатъчно висока, за да стряска работодателя да не нарушава закона. Но за съжаление ние не бяхме разбрани в пленарна зала и тук смятам, че отново се намесиха лобистки интереси, които прекроиха законодателството, а синдикатите не казаха нито дума и не се противопоставиха категорично на това намаление.
- Смятате ли, че фондът за гарантиране на вземанията на работници и служители ще издържи, след като до 2013 г. няма да се правят вноски?
- Все пак става въпрос за 0,1% вноска само за сметка на работодателя. Смята се, че там има около 200 млн. лева и че тези пари са достатъчни, за да компенсират трудовите хора. Но един работник може да вземе не повече от 1000 лв., а те не могат да компенсират всичките неизплатени заплати.
- Според експерти от 2002 до 2008 г. делът на сивата икономика е намалял от 14,7% на 10%. Неплащането на заплати може ли да е предпоставка за разширяване на мащабите на сивата икономика?
- Трудно може да бъде оценена точно в какви размери е сивата икономика, но колкото повече се увеличават данъците, колкото повече се увеличават осигурителните прагове и пр., толкова повече се увеличава и сивата икономика в съответния сектор. И тук правителството направи изключително погрешни стъпки, които доведоха до увеличаването на сивата икономика. Например с увеличаването на акциза на цигарите де факто правителството се лиши от приблизително 1 млрд. лв. в държавната хазна. А този милиард можеше да бъде ползван в увеличаването на детските добавки, на пенсиите, на социалните помощи... С увеличаването на осигурителните прагове също има същия ефект, по-малко са приходите от осигуровки. Данъци по време на криза не трябва да се увеличават, а правителството направи точно това, тъй като е неспособно да увеличи събираемостта им... Но хората трябва да свикнат с управлението на ГЕРБ, защото в крайна сметка това е нова партия, нова политическа сила и в момента те се учат...
- Но това "обучение" е на наш гръб. Още две години ли трябва да мизерстваме?
- ... България е демократична държава и мисля, че чрез избори човек преценява кой как ще го управлява. Ако народът гласува доверие на хора, които ще се учат на негов гръб, единствената възможност е чрез демократични действия постоянно да се противопоставяме на намеренията на управляващите. Народът има право на стачки, може да се възмущава, но смятам, че ако народното недоволство се засили, управляващите сами ще разберат оценката, когато им бъде дадена.
- Тези дни социалистите обявиха, че имат готовност, ако правителството не увеличи минималната работна заплата на 300 лева и не даде компенсации, съобразени с инфлацията...
- Неизплащането на заплати е само една малка част от недоволството в обществото. Трябва да прибавим разрастващата се мизерия сред българското население, разрастващото се обедняване, намаляване покупателната способност на хората. На хората вече с една минимална заплата им е трудно да се изхранват. Правителството по никакъв начин не може да намери методи да компенсира нискодоходните групи при лавинообразното увеличение на цените на стоките и услугите от първа необходимост. Виждаме, че вече хората трудно могат да платят парното и тока, трудно си купуват дори мляко и хляб. Мнозина пенсионери започват да се отказват от консумацията на месо...То човек не вижда алтернатива пред себе си. А когато не може да види добра перспектива за своето развитие, как да не излезе на протестни стачни действия. БСП и да не организира, хората сами ще започнат да се организират. Само един пример: основната причина за бунтовете в Северна Африка и в Азия е именно гладът, мизерията и неспособността на правителството да се справи с кризата. Затова предупреждаваме, че ако правителство не вземе конкретни мерки, трудно ще бъде овладяно недоволството на хората. Като най-голямата опозиционна сила, а и като се знае какво правехме по време на нашия мандат, мисля, че мястото на БСП е именно начело на тези социални недоволства.

БНБ въвежда мораториум върху кредитите

автор:Дума

visibility 32

Българите очакват тежка финансова криза

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 64

Проф Дуранкев: Необходима е нова данъчна система

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 64

ООН: Храните по света рязко са поевтинели

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 64

Замразяват кредитите на британците за три месеца

автор:Дума

visibility 47

Евросъюзът взе на мушка Унгария

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 64

Рекордна смъртност в САЩ за денонощие

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 64

КОВИД-19 е най-активен при 4 градуса

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 64

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 133

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 107

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 94

/ брой: 64

Честит рожден ден, ДУМА!

автор:Юрий Борисов

visibility 81

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ