11 Август 2020вторник21:26 ч.

Младенов да слезе на земята

/ брой: 73

автор:Боряна Костова

visibility 15

Година преди края на мандата на правителството на ГЕРБ на министър Николай Младенов изведнъж му просветна, че МВнР трябва да има съществен принос за излизане на страната от кризата. На посланическата конференция вчера за основните цели и приоритети на българската външна политика той обяви, че "нишата на дипломатите ни трябва да бъдат чуждите пазари и инвестиции". С това свое прозрение първият ни дипломат напълно заслужено може да се нареди сред новите откриватели на колелото и на топлата вода.
Сама по себе си идеята на министъра е добра. Но тя се реализира по света, откакто е създадена дипломацията. А нишата, за която той сега екзалтирано говори, беше активно използвана още по времето на външния министър Георги Пирински (за по-назад да не говорим), даже и цяло министерство на външнотърговските връзки имаше, оглавявано от Атанас Папаризов. Ако Младенов беше почерпил опит от някой от тях, нямаше да загуби три години в безрезултатно мисловно щуране.
Обаче има и друго. Идеята си е идея, теория. Трябват оправни хора, за да я осъществяват. А с тия "калинки", дето замениха лустрираните професионалисти с опит и стаж, работата няма да я бъде. Затова призивът на Николай Младенов звучи по-скоро като лозунга "Дайте да дадем!" Имаме си, например аташе на земеделското министерство в мисията ни в Париж, но още не сме пробили там с промотирането на традиционни български храни. В момента във Франция не се продава нито един наш хранителен продукт, но тук френски вина и сирена - бол. Както е казал един известен руснак: "Кадры решают все". В този смисъл указанията на министър Младенов дипломатите да работят заедно с МИЕТ по намирането на пазари и инвеститори са комични. Че кой мастит западен бизнесмен ще вземе насериозно икономически "лъв" като Делян Добрев и също толкова авторитетните му сътрудници? И в чия полза ще бъде резултатът от подобни неравностойни преговори? По-вероятно е да се получи тъй, че "вместо да си изпишем вежди, ще си извадим очи". Е, няма да ни е за сефте в последните години!
"За България е важно да има силен ЕС и ние трябва да участваме във взимането на решения на всички нива", приповдигнато обяви Николай Младенов. Много обичам думата "трябва". Защото това, което не казва, е, че ЕС не ни бръсне за две пари, когато решава важни проблеми на общността. А и как да ни "бръсне", след като Бойко Борисов присъства там по-скоро като мим, отколкото като премиер. Само с едно "конгречулейшънс", с поклони и ръкостискане не може да предизвикаш уважението на другите. Няма как да ни преценят колко ни струва "шапката", след като и финансовият ни "суперексперт" Симеон Дянков се появява от дъжд на вятър на заседанията на Съвета на финансовите министри на ЕС. А там се решава съдбата на еврото и бъдещето на целия съюз. Можем ли да посочим кой от правителството на ГЕРБ представлява интелигентното лице на България? После сами ще си отговорим защо все сме на опашката.
А външният ни министър "сън сънува" - щели сме да осъществяваме политика на конструктивно настъпление на Балканите. Че в коя точно посока ще настъпваме? Всичките ни съседи са много по-добре от нас - и като развитие на икономиката, и като социален живот. Правителството на дори най-закъсалата от тях - Гърция, плаши населението си, че ще го постигне българския хал. И ние сме щели да настъпваме! И да им даваме акъл! По принцип никой не може да дава нещо, което няма.
Младенов, слез от облаците на земята! И не говори нелепости...   

          
 

170 учени поискаха оставка на кабинета

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 153

Парламентът се събира извънредно утре

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 153

До 50 % по-малко клиенти в търговските вериги

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 153

Маркират месо от рискови региони с диамант и кръст

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 153

Въглищните ни централи ще работят до 2050 г.

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 153

Розовата индустрия е в шок

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 153

Протестите в Беларус ескалираха

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 153

Русия първа в света регистрира ваксина

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 153

Кабинетът в Ливан подаде оставка заради корупция

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 153

Кратки новини

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 153

Наесен иде нов пик на безработни

автор:Ева Костова

visibility 23

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ