08 Декември 2021сряда03:10 ч.

Младост

Младите вярват в свободата на книгата

Новото поколение превръща четенето в споделена емоция

/ брой: 268

автор:Ралица Табакова

visibility 2015

Книгите искат да са свободни, а четенето на хубава книга непременно трябва да е споделена емоция. Тази философия на младото поколение "роди" в последните години няколко феномена, свързани с книгите и с тяхната съдба.
Ако си прочел нещо стойностно, ако някоя книга е докоснала душата ти, сподели я. Подари я или просто "предай нататък". Това накратко е схащането на авторите и последователите на идеята за "пътуващата книга". Буккросингът се ражда в интернет, но живее в парка, в метрото, в автобуса или в кафенето. Става въпрос за традицията всеки да оставя любима книга на място, на което друг ще я намери и прочете. Той обаче също трябва

да продължи пътя на книгата

и да я остави на друго подобно място, където ще я открие трети...
Сайтът със същото име Bookcrossing.com пък прави възможно проследяването на една книга от първия й читател до последния. Идеята за Буккросинг възниква през март 2001. Уеб-сайтът стартира около четири седмици по-късно. През първите 11 месеца посещението на сайта е слабо, само 100 нови членове всеки месец. През март 2002 г. обаче всичко се променя след публикация в "Book magazine", която дава началото на големия медиен интерес към Буккросинг.
Резултатът от голямата идея и големите медии е, че днес около 300 нови "буккросъри" се регистрират в сайта всеки ден. А последователите на идеята са в пъти повече. Защото няма пречка да продължиш пътя на книгата, без да си се регистрирал в интернет. Днес Буккросингът се е превърнал в глобален феномен.

Членове на движението са читатели от над 130 страни

Книгите наистина не познават географски граници и често, от ръка на ръка, прекосяват континенти и океани.
Някои наричат Буккросинга "най-голямата световна безплатна библиотека". За други това е възможност да подариш емоция на непознат. Все повече се разпространява и традицията всеки читател да оставя своя бележка в книгата, която пътува. Така оживява и "разговорът" между читателите.
С всеки ден се множат и почитателите на Буккросинга в България. На 24 май тази година бе

 най-голямата размяна на книги

организирана от издателство "Лик". В Борисовата градина издателите бяха оставили над 30 книги на различни места из парка. Във всяка имаше два стикера. Един бе залепен от вътрешната страна на корицата, а вторият бе незалепен. Условието бе всеки, който вземе книга от парка, да остави своя, на която да залепи втория стикер.
Лепенката показва, че книгата вече е пътешественик. Подобни книжки могат да се открият вече в повечето големи градове в България. Оставени са на пейки из парка, в метрото или в градския транспорт. Разчита се, разбира се, на добрата воля на читателите и на това, че те наистина ще запазят свободата на книгата, след като я прочетат.


Как го правят

Буккросърите регистрират книгите в сайта, така че всяка книга да получи свой собствен номер. Хората, които "хванат" освободена книга, следват инструкциите, дадени на етикета: да посетят сайта на www.bookcrossing.com, за да видят къде е била книгата и да направят нов запис, за да узнаят буккросърите преди тях, че тя е в добри ръце. След като я прочетат, те отново я освобождават.Над 11 000 са "активните читатели" във фейсбук

Една от най-многолюдните групи във фейсбук е тази на читателите. Над 11 000 са активните участници в страницата на "Група за четене на книги". Там и форумът е жив почти денонощно. Потребителите коментират дадена книга, споделят какво четат в момента, подават си информация за новото на пазара и за това, какво очакват всеки момент да се появи по книжарниците. Социалната мрежа, която се превръща в "новия дом" на младото поколение, успешно засега успява да върне популярността на четенето. Инициативите на групата горещо се подкрепят от асоциация "Българска книга". Самите издатели са на мнение, че младите трудно биха били привлечени от нещо, което не се случва и в интернет. Именно благодарение на фейсбук стана възможен рекордът по масово четене тази година. На 1 май в Южния парк се събраха над 7000 души. Всеки от тях носеше любимата си книга и всички участници прелистваха и четяха едновременно.


Те карат децята да мечтаят

Красива благородна кауза, свързана с книгите, обикаля България от няколко месеца. Група ентусиасти създадоха проекта "Подарете книга", който основно се популяризира в интернет. Всеки месец на определено място се събират книги-дарения, които след това се подаряват на определен дом за деца. На страницата на "Подарете книга" подробно се описва всяка акция на групата, има и снимки, както и предупреждение за кой дом ще е следващата партида подаръци за четене. Всеки, който има желание, може да се включи. "Подарете книга. Някои деца няма какво друго да ги накара да мечтаят! Събираме книги от приятели, познати, непознати, добри граждани, лоши граждани, богати, бедни, богати духовно, другарки и другари", гласи поканата на групата.

 

Литературата победи полицейщината

Истинска армия от читатели се изправи като скала срещу агентите на ГДБОП в първата по рода си "читателска" война това лято. Спецполицаите в една от поредните си шумни PR акции посегнаха на сайта "Читанка.инфо". Виртуалната библиотека е един от най-посещаваните интернет-портали в България, където писатели, преводачи и други автори доброволно и безплатно качват своите произведения. За да бъдат четени те от всеки, който има достъп до интернет, където и да се намира по света. ГДБОП обаче обяви сайта за пръв враг на авторското право. Маскирани агенти нахлуха в офиса, където се поддържа портала, и се държаха с хората там като с истински престъпници.
Изкуството и културата обаче победиха полицейщината. Отново чрез интернет. Благодарение на глобалната мрежа новината, че ченгета са посегнали на виртулната библиотека, гръмна като бомба особено сред младите. Свектавично по всички блогове, форуми и социални мрежи бяха организирани протестни групи с мотото "Да затворим ГДБОП и да отворим "Читанка.инфо".
Акцията на МВР предизвика гневната реакция на хиляди интернет потребители и блогъри. Мнозина от тях припомниха, че според закона за авторското право библиотеките могат да възпроизвеждат произведения без разрешение от авторите и без изплащане на възнаграждение и нарекоха действията на спецполицаите "престъпни", "незаконни" и "обслужващи частни интереси".
За първи път от години българинът гласно обяви пред всички,    че книгата е свещена. След затварянето на "читанката" Бойко Борисов бе сравнен с Хитлер, а в интернет се появи петиция, към която се присъединиха стотици хиляди потребители.
"Народните будители се въртят в гроба" - това  бе написал един от потребителите на социалната мрежа Туитър в коментар под новината за акцията на ГДБОП. Във фейсбук пък една от най-посещаваните групи бе именно тази, която настояваше полицаите, извършили акцията, да се обявят за престъпници.
В крайна сметка "Читанка.инфо" възкръсна, а новото поколение читатели извоюваха една от най-важните си победи.

Партиите оптимисти за съставянето на кабинет

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 236

Медици от УМБАЛ "Лозенец" излязоха на протест

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Застрояват с десетки блокове зелен клин на София

автор:Деси Велева

visibility 177

/ брой: 236

МРРБ обвини КЕВР за фалит на ВиК сектора

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 236

Готвят нови изисквания за имотите

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 236

Икономиката забави ръста до 4,6%

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 236

Жилищата в София поскъпнаха с 63%

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 236

Минск възразява срещу опитите за натиск

автор:Георги Христов

visibility 201

/ брой: 236

Китай с контрамерки за бойкота на САЩ

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 236

Откриха следи от кокаин в британския парламент

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 236

Социални протести в Австралия

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Полза нулева

автор:Евгени Гаврилов

visibility 176

/ брой: 236

Безумие: 39 ВУЗ за икономика у нас

автор:Велиана Христова

visibility 364

/ брой: 236

София не старее, но и не блести

автор:Деси Велева

visibility 114

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ