29 Април 2024понеделник19:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Отвсякъде по нещо

Много "да" и много "не" за заселването на Марс

Въпреки огромните препятствия пред колонизирането на Червената планета, осъществи ли го, човечеството ще направи фантастична крачка към своето бъдеще

/ брой: 176

автор:Дума

visibility 514

В амбициите си няколко могъщи държави са вперили поглед към Марс. Вече дори има определени дати за кацането на космонавти на планетата и те съвсем не са някъде твърде далеч в бъдещето - става дума за 2030 г. според някои. Според други - за 2035-а или 2040 г. При това вече е започнал подбор на желаещи да се заселят на Марс, досега са се записали повече от 100 000 кандидати и сред тях - седмина българи!
След като за мнозина е ясно, че на Земята има стотици тежки проблеми за решаване и стотици големи тайни за разкриване, на място идва въпросът: Какво говорим тогава за Марс, защо се стягаме за Марс - мисия много трудна, много рискована и безумно скъпа!
Отговорът обаче би разколебал отрицателите в тяхната категоричност: един полет до Марс би изправил световната наука и техника на върха на пръстите, би отправил към тях невиждано предизвикателство, би създал нови земни и космически технологии, които да направят възможно заселването на Марс и постепенното пренасяне на част от човечеството там през следващите десетилетия и столетия.
Защото:
- марсианското денонощие е твърде близко до земното - 24 часа и 39 мин.;
- марсианската територия е 28,4 на сто от земната, но като се вземе предвид, че земната суша е 29,2 на сто, излизат равни;
- Марс има наклон на оста 25,19, а Земята - 23,44;
- на Марс има вода под формата на лед, както и всякакви други елементи, необходими за съществуването на човека там;
- на Марс има атмосфера и макар само 0,7 на сто от земната, тя все пак позволява да се възпира поне донякъде космическата и слънчевата радиация...
Това са прилики, а ето и разликите:
- средните температури са минус 63 градуса и падат до минус 140;
- слънчевата енергия, която достига до горната атмосфера на Марс, е два пъти по-малко от тази, която достига до Земята, но поради тънката атмосфера до повърхността на Марс достига много повече слънчева енергия;
- притеглянето на Марс е само една трета от земното и не се знае дали няма да предизвика здравословни проблеми у земните хора;
- няма вода и водни басейни;
- марсианското атмосферно налягане ще наложи построяването на сгради, които да са херметизирани, и само в тях биха могли да живеят хора без скафандри...
И т.н., и т.н.
Всички тези проблеми следва да бъдат решени, за да започне колонизирането на Марс. Стане ли това обаче, човечеството ще направи огромна крачка към своето бъдеще.

Черно сирене и черни домати - сензация на пазара

В стремежа си да разнообразяват продукцията и да търсят необичайни решения, които биха привлекли клиентите, производители от Лизингам, Англия, предлагат все по-екстравагантни идеи. Една от тях е идеята да се експериментира с... черно сирене. Всъщност това е чедър или по-точно - зрял чедър, но смесен с въглен. Така хем се запазва вкусът на чедъра, хем в същото време той се обогатява, а продуктът става катранено черен, след като е примесен с въглен, стрит на прах. Получава се интересно съчетание - деликатес, съставен от истинско сирене плюс... полезни изкопаеми. Някои вече го наричат сирене от дървени въглища.
Спечелило си твърде бързо симпатиите на много любители на деликатесните сирена, черното сирене изведнъж стана твърде предпочитано на пазара. Нещо повече - то се превръща в един от черните хранителни продукти, които изведнъж привличат вниманието на потребителите и бързо се продават. Друг такъв продукт са новопоявилите се черни домати - те не само предизвикват, но и притежават изключителни хранителни качества.
И накрая - черното сирене вече получи награда на селскостопанско изложение, като негови поклонници са ресторантьори, хотелиери, винари...


Вярвам, че съм вечен!

- Трябва да вярвам, че съм вечен! - казва 77-годишният бразилски милиардер Абилио Динис и обяснява, че негова цел е да живее най-малко 125 години, и то в добро здраве. В отличната форма на мъжа до момента не съществуват никакви съмнения, още повече, че той има две малки деца - 7-годишна дъщеря и 3-годишен син. Те са от втората му съпруга, която е 41-годишна и е по-млада от децата му от първия брак.
Разбира се, милиардерът е много активен физически - той тренира бокс, играе скуош и усърдно се упражнява във фитнеса всеки ден.
- По този начин аз натрупвам опит, без да имам проблемите на остаряването - твърди Динис.
Милиардерът вярва, че всичко следва да се прави със страст, като при упражненията се изгарят повече калории, отколкото се приемат с храната. Динис е собственик на верига супермаркети и неговото състояние се изчислява на 3,5 милиарда долара. Щом става дума за пари обаче, той обича да казва:
- Когато си осигуриш всички пари, от които имаш нужда, единственото нещо, което ти остава да пазиш, е времето ти...

Тайнствата на градината, затворена в бутилка


През 1960 г. - преди повече от половин век - Дейвид Латимър засажда градина в гигантска стъклена бутилка. Той слага компост, четвърт литър вода и кълнове. На пръв поглед в тази акция на младия тогава човек няма нещо особено, ако не се вземе предвид, че Латимър запечатва бутилката и не я отваря цели 12 години!
Решава да направи това през 1972 г. и щом изважда тапата, добавя само малко вода. Нищо повече.
Оттогава са изминали 42 години, а създателят на невероятната градина, затворена в голямата стъклена бутилка, е вече на 80. Той повече не е отварял бутилката.
За това време в бутилката се оформя един малък зелен свят, като бактериите в компоста разграждат мъртвите растения и превръщат кислорода, който се отделя от растенията, във въглероден двуокис, от който се нуждаят, за да съществуват.
- Бутилката е едно миниатюрно подобие на нашата планета - казва нейният създател.

Пътешествие на сърцето из гръдния кош


Това, което понякога се случва с човека, и най-развинтената фантазия не би могла да го измисли. Преди време пострадал при катастрофа италиански мотоциклетист бил прегледан от лекари. Те с изумление установили, че от удара сърцето на техния пациент се завъртяло на 90 градуса и се преместило в дясната половина на гръдния кош. Всичко станало, без пострадалия да усеща някакви болки в сърцето, като аортата и белодробната артерия също се завъртели надясно.
Мъжът имал счупени ребра, засегнати бели дробове, но не и контузия на сърцето - то работело нормално, пулсът бил малко по-висок от нормалното, а кръвното налягане - малко по-ниско.
След предприети мерки от лекарите сърцето само се върнало на нормалното си място и продължило да работи, все едно че нищо не се е случило!

Дебели, бираджии и кърмачки най-често са жертви на комарите


Неговото тънко, досадно, предизвикващо отвращение жужене не може да бъде сбъркано - това е комарът! Но не всички са предпочитани жертви и тук следват доказателствата на американски изследователи, които твърдят, че 20 на сто от хората биват по-често атакувани от комарите.
Кои точно и защо?
Учените са установили, че най-напред мишени на комарите са бираджиите. Те доста са си блъскали главите, но успели да открият причината: бираджиите отделят етанол чрез потта и точно той е много привлекателен за комарите.
Други са на мнение, че телесната температура на пиячите се повишава и това е причината комарите да налитат на бираджии.
Има и друго любопитно изследване: комарите нападат два пъти повече хора с нулева кръвна група, отколкото тези с група А. Освен това тяхна плячка са едри, дебели и мазни хора - те ги надушват от 50 м разстояние и налитат.
Любими жертви са им и кърмачките - ароматът на млечна киселина направо ги подлудява... 
 

4-часова спасителна акция в Пирин

автор:Дума

visibility 56

С Велики понеделник започва Страстната седмица

автор:Дума

visibility 90

БСП ще отбележи 1 май – Ден на труда

автор:Дума

visibility 95

БСП успя да запази работните места в мините

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 81

"Боташ" не иска прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 81

Новите двуетажни влакове пристигат през 2026 г.

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 81

Fitch очаква политическата криза пак да отложи еврото

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 81

Хиляди испанци подкрепиха Санчес

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 81

Нелегални мигранти с менте лични карти

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 81

САЩ и Китай трябва да са партньори

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 81

Накратко

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 81

Загинал на работа

автор:Аида Паникян

visibility 224

/ брой: 81

Маските паднаха

visibility 218

/ брой: 81

Украйна – камикадзе на САЩ

автор:Юри Михалков

visibility 210

/ брой: 81

БСП е алтернатива за развитието на България

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 81

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ