28 Септември 2020понеделник08:06 ч.

Ден преди приемането на декларацията представители на българската диаспора протестираха в Одеса срещу административната реформа...

Мнозинството се сети за българите в Украйна

Парламентът прие декларация срещу раздробяването на Болградския район, външният министър отсъстваше от дебатите

/ брой: 95

автор:Юлия Кулинска

visibility 660

Мнозинството в НС най-после се сети за сънародниците ни в Украйна. ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" внесоха декларация, с която призовават правителството да предприеме мерки в защита на етническите българи там. Причината е в подготвяната от Киев административно-териториална реформа на Болградския район, който ще бъде разделен на 5 административни единици. В документа се напомня, че между двете страни има договорености, с които се подкрепя съхраняването на традициите, езика, културата и обичаите на нашенците в Украйна. НС призовава кабинета да предприеме всички възможни действия пред украинското правителство, с които да гарантира запазването на целостта на Болградския район. Настоява се да бъде организирана спешна междуправителствена среща, на която да бъдат обсъдени конкретни действия за защита правата на българското малцинство, включително и запазването на българския език.

От БСП бяха недоволни, че декларацията е подготвена без предварителна работна група и без ангажимент на парламентарната комисия по външна политика. Социалистите посочиха, че остава висящ въпросът какво е направила българската дипломация по темата. "НС е принудено в спешна обстановка да се произнесе по въпрос от името на изпълнителната власт. Правителството прехвърля топката на парламента", заяви Валери Жаблянов от БСП. "След като години наред България подкрепя Украйна, какво беше направено, за да се гарантира административната цялост на българската диаспора? Нормално е българската позиция да е в защита на българската общност. Къде е българският външен министър Екатерина Захариева обаче в тази ситуация? Може да подписва всякакви декларации, но в същото време, когато трябва да бъдат защитени интересите на българите в Украйна, изпълнителната власт отсъства. Нека да дойде и да обясни как правителството защитава сънародниците ни там", призова Жаблянов.

Социалистите настояха гласуването на декларацията да се отложи до съгласуването й с външното министерство. "Спешното й приемане може да има обратен ефект. Считаме, че да поставим пред свършен факт правителството на Украйна би било контрапродуктивно. Нека вземем нашата позиция, след като е ясно решението", призова зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин.  Предложението на БСП обаче беше отхвърлено. От ДПС бяха скептични доколко декларация ще реши проблемите, а Мустафа Карадайъ се възползва да се оплаче, че у нас не се спазват правата на малцинствата. Той разкритикува правителството, че бави одобрението и отпечатването на учебници по турски език, заради което движението ги отпечатвало само като учебни помагала.  

След близо 2-часови дебати декларацията беше приета със 109 "за", 0 "против" и 19 въздържали се. Тя ще бъде изпратена на посланика на Украйна у нас.

До края на дебатите Захариева не се появи в парламента, но ден по-рано МВнР съобщи, че тя е обсъдила темата по телефона с украинския си колега Дмитро Кулеба и е призовала властите в Киев да преосмислят решението си за раздробяването на района.

БСП тръгва на избори

автор:Павлета Давидова

visibility 41

/ брой: 183

Протестът, ден 81: Дата за четвърто Велико народно въстание

автор:Дума

visibility 163

Социалните мрежи изригнаха срещу Караянчева

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 183

С референдум ще бъде приета нова програма

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 183

Газът с още 10% по-скъп от октомври

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 183

Бизнесът не ползва мерките на правителството

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 183

Туристическите забележителности влизат в регистър

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 183

Паркиралите в нарушение в София ще получават зелен стикер

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 183

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 183

Тихановска е срещу санкции против Минск

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 183

Регионални конфликти окървавиха Африка

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 183

Седем цивилни убити при атентат в Сирия

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 183

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 89

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 128

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ