14 Юли 2020вторник22:33 ч.

Мнозинството в НС не пожела да улесни донорството

/ брой: 21

автор:Юлия Кулинска

visibility 320

Мнозинството в НС отхвърли на първо четене промените в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки, внесени от ПГ "БСП за България". Идеята беше да се създаде правна възможност лицата да изразяват приживе съгласие да станат донори. Социалистите предлагат, ако приживе човек не е изразил несъгласие след смъртта си да бъде донор на органи тъкан или клетки, съгласие за това да имат право да дават и роднини по съребрена линия до втора степен, ако евентуалният донор няма съпруг/а, деца или брат/сестра. Целта на законопроекта според вносителите бе да се улесни редът за уведомяване на близките на потенциален дарител и се прецизира редът, по който следва да се иска тяхното съгласие.

С измененията се предвиждаше чрез бюджета на МЗ ежегодно да се осигуряват средства за обезпечаване на всички разходи, свързани с трансплантацията на органи, тъкани и клетки, включително разходи, свързани с донора и реципиента в предтрансплантационния и следтрансплантационния период.

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 565

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 350

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2245

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ