14 Юни 2021понеделник22:28 ч.

Здраве

Модерен ПЕТ-скенер следи невроендокринни тумори

/ брой: 135

автор:Дума

visibility 1556

От май в УМБАЛ "Александровска" функционира на пълни обороти нова, високотехнологична радиохимична лаборатория за производство на два нови радиофармацевтика при пациенти с простатен карцином и невроендокринни тумори. "Галиевата лаборатория" е моделирана и оборудвана с подкрепата на експерти от Международната атомна агенция (IAEA) и водещи специалисти от Германия по модела на лабораторията в Университетската Болница KLINIKUM RECHTS DER ISAR в Мюнхен. Сега Клиниката по нуклеарна медицина на УМБАЛ "Александровска" е най-добре оборудваният център в Западна България и разполага с последно поколение апарати за хибридна образна диагностика (PET/CT и SPECT/CT) и със собствен циклотронен комплекс за производство на радиофармацевтици (консумативи за ПЕТ-скенера). 

Невроендокринните тумори (НЕТ) включват хетерогенна група от новообразувания, които възникват от ендокринни клетки в различни жлези (надбъбречна медула, хипофиза, паращитовидна жлеза) или от ендокринни острови в щитовидната жлеза, панкреаса или дихателния и стомашно-чревния тракт. На повърхността на клетките на тези тумори във всички стадии на заболяването се появяват рецептори, с които се свързва инжектираното вещество. Така се създава възможност за точна диагностика и визуализация на тези тумори.

ПЕТ-КТ скенерът на Клиниката по нуклеарна медицина в УМБАЛ "Александровска" е апарат от последно поколение, с висока чувствителност и с възможност за намаляване на дозата на инжектирания радиоактивен материал, както и времето на изследване при възможно най-високо качество на получения образ.

Подходящи за изследване с PET/CT с 68Ga DOTA са пациенти с новооткрит невроендокринен тумор - за определяне на вида на лечението (оперативно или медикаментозно) или след оперативно и/или системно противотуморно лечение и при съмнение за метастази, прогресия или рецидив на заболяването, както и пациенти, при които трябва да се оцени ефектът от проведената терапия. За изследване са подходящи и хора със съмнение за далечни разсейки, непотвърдени от останалите образни изследвания или подходящи за радионуклидна терапия (с 177Lu или 90Y-DOTA-пептиди). 

Изследването е напълно безболезнено и се реимбурсира изцяло от НЗОК.

Пациентите, отговарящи на индикациите за ПЕТ-скенер с 68 Галий и насочени от съответните специалисти, могат да подадат документи в Клиниката по нуклеарна медицина на УМБАЛ "Александровска", на ул. "Здраве" 2 от 8 до 15 ч. За записване на тел.: 02/9230 561, 0877571779 (техн. сътрудник - Лидия Никовска).

Стачка спира морския транспорт в Гърция

автор:Дума

visibility 115

Англия отлага отпадането на ковид мерките

автор:Дума

visibility 243

Израел има нов премиер

автор:Дума

visibility 374

Датата

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 112

"А" добре! Чакаме "Б"

автор:Велиана Христова

visibility 494

/ брой: 111

Преди 98 години убиха Александър Стамболийски

visibility 335

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ