21 Октомври 2019понеделник17:41 ч.

Образование

МОН намалява риска от загуба на пари от ЕС заради забавянето при Кунева

/ брой: 77

автор:Вили Гаврилова

visibility 959

Напълно е възможно при добра организация да бъдат назначени оценители за научните проекти и те да бъдат класирани до септември т.г., за да се сведе до минимум всякакъв риск за загуба на европари по Оперативната програма за наука и образование (ОПНОИР). Това заявиха вчера от МОН на запитване от ДУМА по повод на медийни съобщения, че писмо на Еврокомисията от края на март предупреждавало, че плащането на парите е застрашено заради забавяне на процедурите за избор на оценители.
Забавянето на програмата стана при предишния екип в МОН през 2016 г., обясни служебният зам.-министър Ваня Стойнева - тогава вместо през февруари обявяването на процедурите за набиране на оценители е станало чак в края на август, в края на септември е била обявена обществена поръчка за фирма, която да небере оценители, на 20 януари т.г. пък срокът за подаване на проекти е бил удължен до 28 февруари. Писмото от Еврокомисията в края на март съдържа преглед на всички действия от момента на одобрението на ОПНОИР досега. ДУМА писа подробно за скандала с измислицата фирма без компетентност да набира оценители за науката, след който в края на февруари т.г. служебният министър проф. Николай Денков отмени обществената поръчка и започна нова процедура за централизирано пряко набиране на учени за оценяване на научните проекти. Срокът за представяне на заявления за участие в конкурса от международните експерти изтече на 18 април. Подадени са над 200 заявления от индивидуални международни оценители, тяхното оценяване и класиране ще започне в началото на юни, съобщиха от МОН. Междувременно тече проверката дали съответстват на правилата подадените от учените ни проекти за центрове за компетентност и за центрове за върхови постижения. Стойнева, която оглавява и дирекцията в МОН, управляваща ОПНОИР, съобщи, че са предприети всички мерки, за да не се стигне до загуба на пари в края на 2018 г. заради забавянето от 2016 г. Набелязани са конкретни мерки за периода от април, т.е. до декември 2018 г. Срокът за оценяването и класирането на проектните предложения е три месеца от назначаването на оценителната комисия с възможност за удължаване до четири месеца. Управляващият орган на програмата ще се възползва от тази възможност за удължаване, така че оценката ще приключи в срок - до 20 юли т.г. Договорите ще бъдат подписани през септември 2017 г. 

Лавров напомни, че "Росатом" иска да участва в АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 52

Борисов обяви, че строи газови магистрали

автор:Дума

visibility 104

Гурбетчиите пращат по 3,4 млн. евро на ден

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 201

"Зиги-Заги, Ой-Ой-Ой, Адолф Хитлер наш герой!"

автор:Велислава Дърева

visibility 539

/ брой: 201

И ядно тупаме с краче

автор:Константин Иванов

visibility 240

/ брой: 201

Николай Радев: "Златният дъжд" от пари към Пловдив е мит

автор:Павлета Давидова

visibility 335

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ