04 Март 2021четвъртък21:03 ч.

ново:

Пролетен ден с температури до 20 градуса Пролетен ден с температури до 20 градуса

Образование

МОН намалява риска от загуба на пари от ЕС заради забавянето при Кунева

/ брой: 77

автор:Вили Гаврилова

visibility 1432

Напълно е възможно при добра организация да бъдат назначени оценители за научните проекти и те да бъдат класирани до септември т.г., за да се сведе до минимум всякакъв риск за загуба на европари по Оперативната програма за наука и образование (ОПНОИР). Това заявиха вчера от МОН на запитване от ДУМА по повод на медийни съобщения, че писмо на Еврокомисията от края на март предупреждавало, че плащането на парите е застрашено заради забавяне на процедурите за избор на оценители.
Забавянето на програмата стана при предишния екип в МОН през 2016 г., обясни служебният зам.-министър Ваня Стойнева - тогава вместо през февруари обявяването на процедурите за набиране на оценители е станало чак в края на август, в края на септември е била обявена обществена поръчка за фирма, която да небере оценители, на 20 януари т.г. пък срокът за подаване на проекти е бил удължен до 28 февруари. Писмото от Еврокомисията в края на март съдържа преглед на всички действия от момента на одобрението на ОПНОИР досега. ДУМА писа подробно за скандала с измислицата фирма без компетентност да набира оценители за науката, след който в края на февруари т.г. служебният министър проф. Николай Денков отмени обществената поръчка и започна нова процедура за централизирано пряко набиране на учени за оценяване на научните проекти. Срокът за представяне на заявления за участие в конкурса от международните експерти изтече на 18 април. Подадени са над 200 заявления от индивидуални международни оценители, тяхното оценяване и класиране ще започне в началото на юни, съобщиха от МОН. Междувременно тече проверката дали съответстват на правилата подадените от учените ни проекти за центрове за компетентност и за центрове за върхови постижения. Стойнева, която оглавява и дирекцията в МОН, управляваща ОПНОИР, съобщи, че са предприети всички мерки, за да не се стигне до загуба на пари в края на 2018 г. заради забавянето от 2016 г. Набелязани са конкретни мерки за периода от април, т.е. до декември 2018 г. Срокът за оценяването и класирането на проектните предложения е три месеца от назначаването на оценителната комисия с възможност за удължаване до четири месеца. Управляващият орган на програмата ще се възползва от тази възможност за удължаване, така че оценката ще приключи в срок - до 20 юли т.г. Договорите ще бъдат подписани през септември 2017 г. 

България замесена в злоупотреби с агросубсидиите

автор:Дума

visibility 397

/ брой: 43

С 25% поскъпна олиото само за три месеца

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 43

Поемаме нова порция дълг

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 43

86% срив на въздушния трафик, билетите - до 30% по евтини

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 43

Германия удължава строгите мерки до 28 март

автор:Дума

visibility 190

Над 100 вторични труса след 6.2 по Рихтер в Гърция

автор:Дума

visibility 186

Си Ен Ен: Разпада се стратегията на ЕС за ваксините

автор:Дума

visibility 482

/ брой: 43

ТАСС отрази подробно празника на България

автор:Дума

visibility 742

/ брой: 43

Датата

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 43

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ