03 Април 2020петък02:24 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

МОН пак проверява директора на НИМХ за частните му фирми

Проф. Христомир Брънзов е навършил 65, но бил назначен на административна длъжност, не на академична, увърта министър Вълчев

/ брой: 55

автор:Велиана Христова

visibility 529

МОН прави проверка в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) дали генералният му директор проф. Христомир Брънзов е в конфликт на интереси. Това става ясно от отговор на министър Красимир Вълчев на питане на депутата проф. Станислав Станилов от "Атака" за това, че Брънзов е прехвърлил частната си фирма - консорциум "МСЕ", на дъщеря си, а фирмата има сходен предмет на дейност като държавния институт, ръководен от баща й. Както ДУМА писа, Брънзов бе освободен от УС на БАН като директор на НИМХ с мотив, че нарушава Устава на академията, който забранява на директорите да имат частни фирми. От тази година НИМХ бе прехвърлен към МОН, но Вълчев назначи отново Брънзов за негов директор.

За резултатите от проверката Вълчев щял да информира депутата, а при назначаването си в МОН Брънзов е подал декларация, че не участва в търговски дружества. Няма нормативно изискване фирмите, в които е участвал Брънзов, да бъдат закрити или от кого да се управляват, заяви министърът. Въпросът бил за "етичния елемент".  Фирмата на Петя Брънзова може да не ползва данни от НИМХ, понеже нейните фотоволтаични и ветрови паркове имат собствена система за метеорологични измервания, а и в интернет имало модели за прогнози със свободен достъп, твърди той. "МСЕ" правела апаратура и системи, което не се прави в НИМХ. Ако се намерят данни за конфликт на интереси, ще подам случая на КПКОНПИ, увери Вълчев. Брънзов е направил три частни фирми паралелно с назначаването му за директор навремето и тези фирми са изсмуквали данни от НИМХ, не е ясно и как са го правели и без договор с института, контрира Станилов.

Кога Брънзов ще бъде пенсиониран като директор на НИМХ, тъй като е навършил 65 години и според Закона за развитието на академичния състав и Закона за висшето образование няма право да заема ръководна длъжност, пита Станилов.  А също - защо правилникът на НИМХ-МОН не ограничава броя мандати на директора. Брънзов е академично лице, но е назначен не на академична, а на административна длъжност в НИМХ-МОН, който има двоен статут - на държавна служба и на научен институт, заяви министърът. При административните длъжности работодателят не е длъжен да освободи служителя на 65 г., добави той. Правите просто маневра, за да се избегнат нормативните разпоредби за вузовете и за научните институти, обяви Станилов. В БАН след 65 г. не можеш да заемаш никаква ръководна длъжност и това се спазва строго, каза той. Станилов повтори, че за правенето на закон за един човек носи отговорност цялото управляващо мнозинство. 

Проф. Станилов е внесъл този месец още три въпроса към Вълчев - за използването в НИМХ на програмен продукт на БАН, за съвместната му дейност с частната фирма "МСЕ" и за възможността институтът да премине от МОН към МОСВ.

БНБ въвежда мораториум върху кредитите

автор:Дума

visibility 32

Българите очакват тежка финансова криза

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 64

Проф Дуранкев: Необходима е нова данъчна система

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 64

ООН: Храните по света рязко са поевтинели

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 64

Замразяват кредитите на британците за три месеца

автор:Дума

visibility 47

Евросъюзът взе на мушка Унгария

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 64

Рекордна смъртност в САЩ за денонощие

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 64

КОВИД-19 е най-активен при 4 градуса

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 64

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 133

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 107

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 94

/ брой: 64

Честит рожден ден, ДУМА!

автор:Юрий Борисов

visibility 81

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ