15 Юли 2020сряда15:37 ч.

МОН пак проверява директора на НИМХ за частните му фирми

Проф. Христомир Брънзов е навършил 65, но бил назначен на административна длъжност, не на академична, увърта министър Вълчев

/ брой: 55

автор:Велиана Христова

visibility 1099

МОН прави проверка в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) дали генералният му директор проф. Христомир Брънзов е в конфликт на интереси. Това става ясно от отговор на министър Красимир Вълчев на питане на депутата проф. Станислав Станилов от "Атака" за това, че Брънзов е прехвърлил частната си фирма - консорциум "МСЕ", на дъщеря си, а фирмата има сходен предмет на дейност като държавния институт, ръководен от баща й. Както ДУМА писа, Брънзов бе освободен от УС на БАН като директор на НИМХ с мотив, че нарушава Устава на академията, който забранява на директорите да имат частни фирми. От тази година НИМХ бе прехвърлен към МОН, но Вълчев назначи отново Брънзов за негов директор.

За резултатите от проверката Вълчев щял да информира депутата, а при назначаването си в МОН Брънзов е подал декларация, че не участва в търговски дружества. Няма нормативно изискване фирмите, в които е участвал Брънзов, да бъдат закрити или от кого да се управляват, заяви министърът. Въпросът бил за "етичния елемент".  Фирмата на Петя Брънзова може да не ползва данни от НИМХ, понеже нейните фотоволтаични и ветрови паркове имат собствена система за метеорологични измервания, а и в интернет имало модели за прогнози със свободен достъп, твърди той. "МСЕ" правела апаратура и системи, което не се прави в НИМХ. Ако се намерят данни за конфликт на интереси, ще подам случая на КПКОНПИ, увери Вълчев. Брънзов е направил три частни фирми паралелно с назначаването му за директор навремето и тези фирми са изсмуквали данни от НИМХ, не е ясно и как са го правели и без договор с института, контрира Станилов.

Кога Брънзов ще бъде пенсиониран като директор на НИМХ, тъй като е навършил 65 години и според Закона за развитието на академичния състав и Закона за висшето образование няма право да заема ръководна длъжност, пита Станилов.  А също - защо правилникът на НИМХ-МОН не ограничава броя мандати на директора. Брънзов е академично лице, но е назначен не на академична, а на административна длъжност в НИМХ-МОН, който има двоен статут - на държавна служба и на научен институт, заяви министърът. При административните длъжности работодателят не е длъжен да освободи служителя на 65 г., добави той. Правите просто маневра, за да се избегнат нормативните разпоредби за вузовете и за научните институти, обяви Станилов. В БАН след 65 г. не можеш да заемаш никаква ръководна длъжност и това се спазва строго, каза той. Станилов повтори, че за правенето на закон за един човек носи отговорност цялото управляващо мнозинство. 

Проф. Станилов е внесъл този месец още три въпроса към Вълчев - за използването в НИМХ на програмен продукт на БАН, за съвместната му дейност с частната фирма "МСЕ" и за възможността институтът да премине от МОН към МОСВ.

Дисниленд в Хонконг отново затворен

автор:Дума

visibility 90

Два влака са удариха в Чехия, десетки са ранени

автор:Дума

visibility 250

Помощта на САЩ за Украйна била разграбена

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 133

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ