11 Април 2021неделя16:19 ч.

Монополите, или ни разбиха от монополи?

/ брой: 293

автор:Алеко Бичевски

visibility 1136

На последното правителствено заседание се провежда знаменит диалог между Б.Б. и швейкоподобния му земеделски министър, достоен за перото на най-големите хумористи. Мирослав Найденов докладва въодушевено на шефа си, че според Евростат имаме най-ниски цени на храните. "Това е, защото разбихме монополите!", отсича Бойко Борисов. "Точно така", натяга се още повече Найденов. И смешно, и жалко.
Просто е станала малка стилистична грешка. По-точният израз е, че през последните години ни разбиха от монополи.
Разбиха ни със "Софийска вода", която колкото повече увеличава цената на водата, толкова повече сваля качеството на услугата, та май ще се наложи вече референдум.
Разбиха ни с топлофикациите, чиито безумни цени отказаха половината българи от парното. А другата половина стана редовен клиент на частните бирници, наречени съдии-изпълнители.
Разбиха ни с ЕРП-тата, чийто заробващ монопол се задълбочи с фотоволтаиците.
Разбиха строителния пазар с 3-4 фаворизирани строителни фирми, които печелят всички големи обществени поръчки в инфраструктурата.
Разбиха ни с монопола на медиите и рекламата. От 2 години пък отлежава в КЗК преписка, отнасяща се за монопола в разпространението на вестниците.
Разбиха ни с фармацевтичния монопол, който ни донесе най-скъпите цени на лекарствата в най-бедната държава в Европа. Парадокс, граничещ с геноцид.
А при бензиностанциите конкуренцията стана толкова голяма, че разликите в цените на горивата винаги се побират в рамките на 1-2 ст.
Въобще, където пипнеш, изскача монопол. Вместо да прекратят концесията на концесионера на ски съоръженията на Витоша, те тръгнаха да му подаряват планината със закон...
В крайна сметка в годишния доклад на Световния икономически форум лъсна истината. В раздела "конкурентоспособност" за критерий "сила на монополите" през 2008 г. сме на 65-о място, докато през 2012 г. - на 106-о! Пълно разбиване на монополите! Крайният резултатът от този процес са близо 300 000 закрити фирми и нови 400 000 безработни в България.
Що се отнася до хранителната индустрия, там монополи няма и никога не е имало. Трагедията е, че властта допусна да се разраснат монополите и картелите при големите хранителни вериги, които се превърнаха в гробокопачите на българските производители. Затова сега сме свидетели на небивалия просперитет на големите европейски вериги на българска земя, които ни хранят със субсидирани от ЕС храни и контролират напълно вътрешното ни потребление на стоки и услуги (около 60% от пазара). Те диктуват изкупни цени, търговски отстъпки, търговски бонуси и пр. Трябва ли тогава да се чудим, че в момента внасяме близо 95% от зеленчуците и близо 80% от месото! "Разбитите монополи" смачкаха родните производители и доставчици и сега купуваме предимно китайски, виетнамски, турски, бангладешки, арабски и всевъзможни други ментета. За пръв път в българската история това лято, в разгара на сезона, зеленчуците започнаха да поскъпват!?
Тези факти водят до категоричния извод, че никакви хранителни монополи не са разбили, а разбиха българското селско стопанство. Хумористът Мирослав Найденов с това и ще остане в историята. Защото наистина трябва да си абсолютен клоун или изключителен циник, за да се хвалиш, че храните са примерно с 5 на сто по-евтини от европейските, при положение, че българските заплати са 15-20 пъти по-ниски от европейските. Какво те топли, че купуваш един хляб за 50 евроцента със заплата от 150 евро, а германецът го купува за 1 евро, но при 2000-3000 евро заплата? При това, според нашия Национален статистически институт, повече от половината от тези мизерни доходи отиват именно за храна. Освен това публична тайна е, че храните с най-ниските цени имат и най-ниското качество. Това също влиза в уравнението.
Според експертите на съюз "Произведено в България" ще станем свидетели на пълната ликвидация на българското производство още преди края на 2020 г. Освен ако преди това успеем да разбием най-страшния монопол. Този на властта на алчността, глупостта и бездарието.

COVID-19: 1 352 са новите случаи

автор:Дума

visibility 3

ЦИК обяви избраните депутати в новия парламент

автор:Дума

visibility 606

Полицията и РЗИ в Благоевград спряха тайно парти

автор:Дума

visibility 172

Жена почина след побой в София

автор:Дума

visibility 234

Едва 4% от средните фирми са получили помощи за КОВИД-19

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 69

Застрахователите - с 32% по-голяма печалба

автор:Дума

visibility 393

/ брой: 69

Отпускат 1 млн. лв. за българско агнешко

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 69

Българин влезе в класацията на "Форбс"

автор:Дума

visibility 429

/ брой: 69

Нищо ново под слънцето

автор:Велиана Христова

visibility 834

/ брой: 69

Днешният ни дълг

visibility 796

/ брой: 69

Датата

автор:Дума

visibility 412

/ брой: 69

Триклета да си ти, Европо, кръвнице македонска!

автор:Христо Георгиев

visibility 1063

/ брой: 68

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ