19 Септември 2021неделя01:42 ч.

Моралът на бизнеса

/ брой: 179

автор:Александър Симов

visibility 1551

Откакто кризата нахлу в България и разтресе сериозно цялата икономика, слушаме постоянно мантрата: "трябва да се погрижим за бизнеса, трябва да го спасим на всяка цена!". Понесени от тази вълна, ГЕРБ още при идването си на власт обявиха, че намаляват осигуровките с 2 процента и тяхното обещание влезе в сила от 1 януари. Майка Тереза навремето казваше, че най-много сълзи са пролети заради сбъднати молитви. Намаляването на осигуровките така мощно продъни бюджета, че ГЕРБ трябваше като библейски скакалци да опоскат фискалния резерв, за да издържат на натиска.
Но нали такъв е лайтмотивът - всичко в името на бизнеса и неговия възход.
Не само това. От години насам пискливи саморасли икономистчета дават дълги интервюта и пишат десетки статии как по-малко осигуровки означават поне две неща: повече работни места и повече бизнесмени на светло. В красивата утопия на пазара, освободен от внасянето на пари в държавата, бизнесът ще започне да се държи като красива и симпатична смесица между младо пионерче от миналото, закърмено в родолюбиви ценности, и самоотрекъл се от материалното монах.
Истината обаче започна да лъсва и си намира път до първите страници на вестниците. Инспекцията по труда е установила случаи, в които сервитьори са били крити от проверки в хладилна камера. Наскоро работодател заключи 10 души в товарен асансьор, само и само да отърве глобата за това, че те нямат трудови договори. Отношението към работниците е като към някакви предмети, които са без значение. И заради това в България правата на работещите са редовно потъпквани, заплатите им се режат до възможния минимум, гаврата е пълна, а оправданието е дежурно: "Криза е!". Нечовешката експлоатация е станала основен белег на българския пазар на труда, а от бизнесмените вместо извинение чуваме само мърморене колко били непроизводителни работниците. С други думи, не стига, че ти плащат малко, ами те гледат и с презрение, въпреки че си си скъсал гърба от работа. В тяхна полза.
И тук идва въпросът: Има ли морал в българския бизнес? Къде е той? Наслушахме се на непрестанните искания към държавата, но насрещен отговор няма. Колко хора още ще бъдат натиквани в мазета, стаи, асансьори, хладилни камери, само и само държавата да бъде излъгана?
Това, което се случва, е една постоянна кражба. Бизнесът бе облекчен, но работниците - не. Една френска мисъл гласи, че парите трябва да бъдат търсени там, където са - при бедните. Това е потокът на средствата. Парите изтичат от бедните към богатите. И това става по този брутален начин, който е крайно време да започнем да наричаме отново експлоатация.
Никой не поставя въпроса за морала на бизнеса. Но това е във вреда на самите бизнесмени. Хората си имат праг на търпение. След който моралните въпроси и дилеми на пазара на труда се разрешават по съвсем други начини. Историята е показала как.
 
 

Айтос на протест: „Без тирове убийци!“

автор:Дума

visibility 168

Съборът на БЛС преизбра д-р Иван Маждаров

автор:Дума

visibility 183

Петков и Василев представят проекта си утре

автор:Дума

visibility 1220

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 278

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 613

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 179

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 172

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 524

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 445

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1323

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 549

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 849

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 631

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ