30 Октомври 2020петък09:06 ч.

МОСВ предлага 100 млн. лева от водни такси да отиват за ВиК проекти

автор:Дума

visibility 422

Нова идея за подобряване на състоянието на ВиК мрежата в страната лансираха от МОСВ. Министър Емил Димитров ще предложи събираните в момента около 100 млн. лв. годишно такси за водоползване и заустване на отпадни води да отиват за инвестиции във ВиК инфраструктура. Той е развил идеята си на извънредно заседание на Висшия консултативен съвет по водите, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Очаква се идеята, която е по предложение на водния сектор, да бъде обсъдена още същия ден на управителен съвет на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), което събира всички такси по Закона за водите.

"Досега част от тези средства са използвани за отпускане на кредити на общини, а на ПУДООС се е гледало като допълнителен финансов инструмент за дофинансиране на проекти. По предложение на водния сектор сега средствата, около 100 млн. лв., които те дължат за такси, ще се връщат при тях", заявява екоминистърът.

Идеята е вече събираните водни такси да не се дават назаем па общините за водни проекти.

Заедно с водния сектор предварително ще се уточнят приоритетните обекти, които се нуждаят от финансиране, допълниха от ековедомството.

Целта е таксите, събирани от ПУДООС по различните видове дейности, да се връщат обратно в същите сектори. След таксите за води във ВиК инфраструктура, същото да се приложи и например таксите за отпадъци да отиват за проекти в тази сфера.

Висшият консултативен съвет по водите е обсъдил и състоянието на комплексните и значими язовири и осигуряването на вода в условията на дълготрайно засушаване. Предприемането на мерки за включване на допълнителни водоизточници за осигуряване на питейна вода, както и на вода за поливане и производство на електроенергия, също е било дискутирано.

COVID-19: Почти равен брой новозаразени и излекувани

автор:Дума

visibility 28

Медиците отново с призив: Да се запазим здрави!

автор:Дума

visibility 189

Само хора на Гешев в европрокуратурата

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 207

За нов обществен договор зоват експерти

автор:Павлета Давидова

visibility 216

/ брой: 207

За 2 г. не е ремонтиран нито един опасен язовир

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 207

Властта няма да облекчи наредбата за касовите апарати

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 207

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 207

Всеки десети кубик дърва бил добит престъпно

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 207

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ