20 Февруари 2020четвъртък04:14 ч.

Актуално

Моята позиция

Столичната организация на БСП е в състояние активно да участва във формирането на дневния ред на партията и обществото

/ брой: 240

автор:Николай Малинов

visibility 1580

Уважаеми другари, скъпи приятели и съмишленици,
Убеден съм, че съдбата на България днес е функция на патриотизма, на волята и демократичните ни традиции при функционирането на политическите партии. Каквато и обществена енергия да се акумулира, тя няма реализация, ако не бъде поета и преосмислена от техните структури; ако не доведе до намирането на политически отговори.
Днес ние сме изправени пред поредните остри национални проблеми; пред ситуации, които съдържат повече опасности, отколкото понятни и разбираеми решения. Искам ясно да бъда разбран - единствено огромната ми тревога от остротата на социалната и политическата ни криза и убедеността ми във възможностите за развитие на БСП ме мотивират да участвам в избора на председател на Софийската градска организация.

За възможностите, за перспективата и за опасностите пред Софийската градска организация на БСП

Откровеният разговор изисква да го кажем честно и разбираемо - днес СГО трябва да преформулира своята роля на водеща партийна структура - както в идейно-политически план, така и при отстояването на конкретни политики.
Нейните мащаби, нейният политически и експертен потенциал категорично изискват друг тип поведение, друг медиен образ, друг метод на взаимодействие с всички структури на партията като цяло.
Съвременният прочит на социалната и политическата криза и нейното отражение в столицата изисква още по-категорично:
* формулирането и отстояването на ключови политики на БСП от общонационално значение;
* формулирането и отстояването на политиките на БСП в Столичния общински съвет;
* борбата за налагането на лявата интерпретация на миналото;
* трайно взаимодействие на БСП с научната и художествено-творческата интелигенция;
* диалог на БСП с отрасловите синдикални и неправителствени организации.
По силата на факта, че СГО е местна партийна структура, ние сме длъжни да бъдем част от решенията на конкретните проблеми на хората. Наш дълг и отговорност е да усилваме социалната чувствителност на БСП, да й придаваме ясно конкретно съдържание и да бъдем лидери в нейното отстояване чрез конкретни дела.

Ако това са задачи, които стоят пред нас, кои са средствата?

На първо място - пълноценен диалог с районните партийни структури. Техните идеи, позиции, становища и искания трябва всекидневно да ангажират ръководството на градската организация. Обратната посока също не може да бъде пренебрегвана - районните партийни активи и структури трябва да бъдат въвличани в общонационални и общоградски дискусии.
Вторият елемент от новото ни поведение е активният диалог с депутатите, общинските съветници и областния управител, излъчени от БСП и Коалиция за България. Заедно ще търсим решения по главните проблеми на хората, на партията и на обществото като цяло.
Диференцираната работа с клубовете на ветераните, младежите и жените, внимателният диалог с неправителствения сектор трябва да останат траен елемент в нашето поведение. Тези партийни и обществени организации са естествено място за конкретизиране и подкрепа на секторните политики.
Трето - закономерни са претенциите към медийното поведение на нашите партийни структури, включително и към ръководството на СГО. Нито една полезна идея не може да се превърне в конкретна политика, ако не получи обществената енергия и подкрепа. С много по-голямо внимание трябва да се отнасяме и към собствената издателска дейност на организацията. В рамките на тази дейност особени грижи трябва да се полагат за качеството и разпространението на Софийския бюлетин.
    Четвърто, неразделна част от нашите средства за формиране и реализиране на политика е пълноценният ни диалог с гражданското общество, с избирателите по места, с младите и модерно мислещи столичани.

За кадрите и ресурсите

СГО споделя един дефицит, присъщ на партията като цяло - недостатъчна грижа за собствените ни кадри. Обучението, медийното налагане, кариерното развитие на няколко поколения активни социалисти са онзи потенциал, който може да предпоставя нашия успех.
Нямаме право да подценяваме и въпроса за ресурсното осигуряване на организацията.  Необходимо е да се работи за по-активно привличане на допълнителни средства чрез ангажиране и лично участие на избраните и реализирани в местната и изпълнителната власт кадри на организацията.
Обобщавайки всичко дотук, мога само да повторя увода на своята позиция - СГО е в състояние активно да участва във формирането на дневния ред на партията и обществото. Единствено на базата на нова енергия, на патриотизъм, на доверие на своите структури и членове, на взаимодействие на поколенията в нея.
Как ще бъде решен проблемът за представителството ни в ръководните ни органи е въпрос на вашия личен избор, който ще приема с необходимото за нашата организация уважение.
Пожелавам на себе си и на вас вярност към светлите ни традиции и огромна надежда за нашето бъдеще!
 

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 35

Прокуратурата поиска от КЕВР проверка на цялата ВиК мрежа

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 35

Ердоган се закани с операция в Идлиб

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 35

Силите на Хафтар обстреляха кораб с оръжие в Триполи

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 35

Eвросъюзът създава единен пазар на данни

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 35

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 197

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 116

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ