14 Август 2020петък19:57 ч.

Може да изгубим европари заради багера в Рила

автор:Дума

visibility 335

Има вероятност отпуснатите от Брюксел средства за туристическите пътеки в Рила да бъдат загубени, ако строителството не бъде продължено. Това стана ясно от думите на министъра на екологията Емил Димитров. Той обаче не изключи проектът да бъде спрят изцяло заради откритите нарушения. От еврофондове за реновирането на туристически пътеки са отпуснати досега 10 милиона евро.

В момента проектът е спрян по нареждане на премиера Бойко Борисов. Още след публикуването на снимките с багера край езерото във Фейсбук прокуратурата в Кюстендил се сезира и започна проверка, но в петък в случая се намеси и Върховната административан прокуратура, която нареди на министър Димитров да извърши незабавна документална и на място проверка.

Проверка вече върви в дирекцията "Национален парк Рила", която е бенефициент на европроекта за 12 млн. лв и възложител на обществената поръчка за рехабилитацията и насипването с чакъл на туристическата пътека от горната лифтова станция до хижа "Рилски езера" и последователно до Седемте рилски езера. Изпълнението на тази част от проекта струва над 3 млн. лв. и се изпълнява от фирмата "Юнайтед Пропърти Груп". Неин собственик е 22-годишният Христо Йорданов Янков, който е син на Йордан Янков Илиев, управител на дружеството и брат на бившия общински съветник от ГЕРБ и бивш депутат на ДПС Илия Илиев, който бе осъден за източване на Националната компания "Железопътна инфраструктура" през обществени поръчки, но обжалва присъдата си.

Върховната административна прокуратура обясни, че иска от министъра да провери поради каква причина в парка е навлязла тежка строителна техника, което е забранено.

Държавното обвинение иска от Димитров да установи по документи и на място кое юридическо лице изпълнява дейностите по проекта, както и кой е разпоредил в природния парк да се осъществява строителна работа с багери. Фирмата, извършваща дейностите, имала ли е изготвен, съгласуван и одобрен проект за строително-ремонтните дейности в парк "Рила"?, пита ВАП и очаква незабавен отговор.

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 155

Израел възобновява полетите до България

автор:Дума

visibility 125

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 827

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 547

/ брой: 155

Ива Уорън: Футболът е не само страст, но и работа

автор:Мони Георгиев

visibility 199

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ