08 Август 2020събота05:56 ч.

Здраве

Може ли да се предотврати хроничната болка?

/ брой: 235

автор:Дума

visibility 893

Подходът ни за управление на болката до голяма степен зависи от какво е причинена тя, казва анестезиологът и специалист по болка д-р Питър Абачи (Peter Abaci). По думите му болката е сложна и уникална за всеки индивид, но има някои неща, които човек може да направи, за да предотврати продължителното й задържане. Подобно на други хронични заболявания като диабет или хипертония един от ключовете за превенция е разбирането на риска.

Според специалисти болезнени, а някои от тях са особено свързани с развитието на хронична болка - мастектомии, торакотомии (отваряне на гръдния кош), ставни замествания и пр. Текущи проучвания търсят начини за блокиране на прекомерното нервно дразнене по време на тези операции, включително и започване на прием на антиневропатични лекарства за болка.

Острата травма като злополука на моторно превозно средство или нараняване също носи повишен риск от хронична болка. "Според моя опит обикновено има множество причини за това, свързани както с физически, така и с психологически фактори. Емоционалният отговор на нараняването служи само за допълнително усилване на този отговор. В моята практика експертите по поведенческо здраве често работят с пациенти за лечение на тревожност, свързана с преминаване през травматични наранявания", казва Абачи.

За разлика от други остри наранявания, като изкълчен глезен, където почивката е необходима част от процеса на възстановяване, при нараняванията в кръста това не работи. Възстановяването става по-бързо, когато се прилагат подходящи движения и се прави опит за връщане към типичните всекидневни дейности, казва специалистът по болка в сайта WebMD. Той е категоричен, че всяко малко постижение по пътя изгражда увереност и колкото повече се изгражда увереност, толкова по-лесно е да се отмият негативните чувства като страх и безпокойство, които стоят на пътя на възстановяването.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 150

Самолет сe разцепи на две при кацане в Индия

автор:Дума

visibility 41

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 225

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 509

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 975

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ