20 Януари 2020понеделник07:44 ч.

Здраве

Може ли да се предотврати хроничната болка?

/ брой: 235

автор:Дума

visibility 644

Подходът ни за управление на болката до голяма степен зависи от какво е причинена тя, казва анестезиологът и специалист по болка д-р Питър Абачи (Peter Abaci). По думите му болката е сложна и уникална за всеки индивид, но има някои неща, които човек може да направи, за да предотврати продължителното й задържане. Подобно на други хронични заболявания като диабет или хипертония един от ключовете за превенция е разбирането на риска.

Според специалисти болезнени, а някои от тях са особено свързани с развитието на хронична болка - мастектомии, торакотомии (отваряне на гръдния кош), ставни замествания и пр. Текущи проучвания търсят начини за блокиране на прекомерното нервно дразнене по време на тези операции, включително и започване на прием на антиневропатични лекарства за болка.

Острата травма като злополука на моторно превозно средство или нараняване също носи повишен риск от хронична болка. "Според моя опит обикновено има множество причини за това, свързани както с физически, така и с психологически фактори. Емоционалният отговор на нараняването служи само за допълнително усилване на този отговор. В моята практика експертите по поведенческо здраве често работят с пациенти за лечение на тревожност, свързана с преминаване през травматични наранявания", казва Абачи.

За разлика от други остри наранявания, като изкълчен глезен, където почивката е необходима част от процеса на възстановяване, при нараняванията в кръста това не работи. Възстановяването става по-бързо, когато се прилагат подходящи движения и се прави опит за връщане към типичните всекидневни дейности, казва специалистът по болка в сайта WebMD. Той е категоричен, че всяко малко постижение по пътя изгражда увереност и колкото повече се изгражда увереност, толкова по-лесно е да се отмият негативните чувства като страх и безпокойство, които стоят на пътя на възстановяването.

И във Волуяк протестират заради липсата на вода

автор:Дума

visibility 95

Синдикалистка изнудвала директори с подписка

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 12

Нови течове по водопровода в Шумен

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 12

Италианските боклуци били за ТЕЦ "Бобов дол"

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 12

Готвят нов стандарт за кюфтета и кебапчета

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 12

Разнобой във властта за хазарта

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 12

Още 200 млн. лв. държавен дълг

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 12

АЕЦ "Козлодуй" пред кадрова криза

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 12

Берлин не иска "втора Сирия"

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 12

Тръмп: Импийчмънтът е незаконен

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 12

Путин е против власт до живот

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 12

Нужен ли е вот на недоверие сега?

автор:Вяра Емилова

visibility 178

/ брой: 12

100-години Шуменска комуна

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 12

Сага с начало и без край

автор:Въто Христов

visibility 114

/ брой: 12

Драма за милиарди

автор:Любомир Калев

visibility 123

/ брой: 12

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ