04 Юли 2020събота02:17 ч.

На фокус

Може ли да спрем разпространението на опасната зараза?

/ брой: 50

автор:Аида Паникян

visibility 1224

Извънредното положение не е заради дефицит на храни и лекарства, а за да бъде спряно разпространението на опасния вирус. Неправилно изтълкуваните от обществото послания на Националния кризисен щаб "пратиха" хиляди хора в супермаркетите. Там никой не се съобрази с препоръките, защото остане ли 1 м разстояние между двама купувачи, трети се изтарикатява и се вмъква помежду им. Колко хора разнесоха зараза и колко се заразиха, презапасявайки се за "черни дни", които може никога да не настъпят, трудно е да се каже. 

Дойде време и работодателите да се отърсят от синдрома "работникът да е пред очите ми", ако съответната дейност позволява работа от разстояние.  А правителството да помисли за законодателни промени в тази посока, защото от години КНСБ говори за необходимостта от регулация на дистанционната работа - работно време, отпуски, заплащане и пр. на работещи от разстояние. 

Нека отново да припомним какво може да ни опази в максимална степен от непознатия на науката вирус.  Засега експертите препоръчват мерки, които са изключително близки до мерките при грипна епидемия. Просто е необходима повече дисциплина в името на собственото и на общественото здраве.

Ето някои от препоръките на Световната здравна организация, както и на различни специалисти: 

- Мийте ръцете си често и старателно със сапун и топла вода. Правете го винаги, когато сте били на обществени места. Редовно и старателно почиствайте ръцете си, като ги разтриване една от друга с препарати на алкохолна основа. Тези мерки убиват вируси, които може да са на ръцете ви. 

- Ако миете ръцете си на обществено място (тоалетна), добре ги подсушете с хартиена кърпа, а не на сешоара. Той е инкубатор на микроби.

- Затворете крана за вода или с лакът или с хартиена кърпа - със сигурност когато сте го отваряли, по него са останали микроби.

- Отворете вратата на обществената тоалетна или с хартия в ръка, или с лакът - дръжките на вратите са покрити с множество микроби.

- Не оставяйте влажни ръцете си!

- Забравете за ръкуването и прегръдките. Респираторните вируси се разпространяват и чрез ръцете.

- Ако обслужвате болен, възрастен или трудноподвижен човек, ползвайте ръкавици и маска (ако няма маска, вържете шал на носа и устата си).

- Избягвайте да докосвате очите, носа и устата. Особено, ако не сте измили старателно ръцете си. Ръцете докосват много повърхности и могат да "вземат" от тях различни бактерии и вируси. Те могат да пренесат вируса в очите, носа или устата, а той оттам може много лесно да навлезе в тялото ви и да ви разболее.

- Почиствайте работното си място и предметите, с които работите с влажни кърпички на алкохолна основа или с разредена белина. Почиствайте редовно и екрана на мобилния си телефон. Дистанционното на телевизора или на климатика също са развъдници на микроби.

- Редовно (например веднъж седмично) почиствайте по същия начин играчките на малките си деца - мийте пластмасовите играчки със сапун и топла вода, а ако детето е било болно, избършете ги със смес от 1 супена лъжица белина в 1 литър вода, след което ги оставете да изсъхнат, без да ги бършете.

- Ако в къщата има болен, по-добре е четката му за зъби да е далеч от тези на останалите членове на семейството. След като оздравее, трябва да я изхвърли и да ползва друга.

- Поддържайте социално дистанциране, а това означава оставете поне на 1 м разстояние между себе си и останалите, особено, ако някой кашля или киха. 

- Уверете се, че вие и хората около вас спазвате добра дихателна хигиена. Това означава, когато кихате или кашляте, да скриете устата и носа в поне свивката на лакътя си или да ги покриете с тъкан, която незабавно след това да изхвърлите. 

- Ако имате температура, кашлица и затруднено дишане, потърсете медицинска помощ своевременно. Останете вкъщи, ако не се чувствате добре. Следвайте указанията на местния здравен орган. Националните и местните власти ще разполагат с най-актуалната информация за ситуацията във вашия район. Обаждайте се по телефон на лекаря си, докладвайте симптомите и той ще прецени какви ще бъдат следващите стъпки или ще ви насочи към подходящо здравно заведение. 

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 477

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 474

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1071

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ