30 Май 2020събота00:14 ч.

Следпразнично

Може ли утрото да (не) е добро?!

Някои митове за махмурлука разрушават общоприетите стереотипи за синдрома на следващия ден

/ брой: 1

автор:Альона Нейкова

visibility 939

Публична тайна е, че алкохолът е смятан за нещо лошо - най-вече когато с него се злоупотребява. Но той се превръща в още по-голям враг на човека на следващия ден, когато горкият консуматор, прекалил с чашките, се събуди със страшен махмурлук.

Нека обаче се опитаме да развенчаем някои доста разпространени, но всъщност абсолютно нелепи митове, свързани с това (не)познато на мнозина състояние. Така повечето читателите ще имат шанса да спрат да се надяват, че съществува панацея от махмурлука, и вътрешно да се подготвят за най-неприятното. Или пък точно обратното. Защото в този текст може да се открият и няколко наистина работещи рецепти за ставане сутрин след бурно парти без сълзи на разкаяние.

Алка Зелцер преди лягане

Това вълшебно хапче (с активно вещество ацетилсалицилова киселина) има славата на аналгетично, антипиретично и противовъзпалително лекарство, което се използва за лека до умерена болка, при мигрени, висока температура, а много често и срещу махмурлук. Препоръката на "експерти" в препиването с алкохол е медикаментът да се вземе по-добре сутрин, а не когато заспивате (тогава е по-подходящо да поемете колкото се може повече топла вода).

Професор Дейвид Дж. Клейтън, който е един от авторите на книгата "Здравният пътеводител из нездравословния начин на живот", пък съветва синдромът на следващия ден да се бори с нещо друго. "Вземете 800 мг ибупрофен един час преди крайния срок да влезете във форма. Дори и да се почувствате ужасно, около 60 минути по-късно състоянието ви значително ще се подобри", твърди специалистът.

Сламка в устата

Може би една от най-големите заблуди се отнася именно до твърдението, че онези, които консумират алкохол не направо от чашата, а с помощта на тънка пластмасова тръбичка, се напиват доста по-бавно. На всеки здравомислещ човек обаче е ясно, че работата изобщо не е в това как водката или уискито достигат човешкия организъм, а в... типа съд, от който се консумират! Колкото и да е странно на пръв поглед, потвърждават го и резултатите от изследване, направено от екипа на Cornell University. Специалистите са установили, че хората - дори барманите със завиден опит - сипват с 20-30% повече алкохол в ниска чаша от дебело стъкло, отколкото във висока тънкостенна.

Обилна вечеря за абсорбиране

Подобно схващане е доста разпространено. И съветът, всъщност, изобщо не е лош. Но за да облекчите наистина симптомите на махмурлук, добре е да знаете, че порцията с ядене (а не мезето) трябва да попадне в стомаха още преди да започнете с алкохолния маратон. Ако храносмилателният орган е зает с усвояването на пържолата, мартинито ви много по-бавно и продължително ще се поема от кръвта. А и добре е да избягвате аперитивите - те са изключително коварни в предизвикването на синдрома на следващия ден.

Вино срещу бира

Добре е в самото начало да се подчертае, че подобна дилема е направо безсмислена. Ползите от кехлибарената напитка са всеизвестни. А и се знае, че от шардонето, вермута или шампанското главата на сутринта боли много по-дълго и по-силно. Този ефект може да се обясни със съдържащия се във виното танин. Също така не бива да се забравя, че алкохолът състарява.

Безплатното питие убива последиците

Разбира се, че в това твърдение ще повярват много малко хора или почти никой. Но е факт, че, когато някой друг плаща сметката, мнението на доста консуматори се променя кардинално. Истинската цена на "щастливата" почерпка е следната: четири коктейла извършват стряскаща диверсия срещу диетата ви - 880 ккал са еквивалент на цели 5 доната, потопени в глазура. А с поемането на халба бира все едно се съгласявате да погълнете двоен чийзбургер.

Теглото компенсира

Много хора са на мнение, че килограмите са своеобразна спирачка, забавяща появата на махмурлука. По-важен в случая е полът на консуматора на високоградусовите питиета. При жените опиянението е по-бързо и по-забележимо, отколкото при мъжете, твърдят експерти. Господата са привилегировани да имат по-висока концентрация на ензима алкохолна дехидрогеназа, отговорна за разграждането на спирта, което означава, че техният метаболитен процес е по-добър.

Търсете спасение в по-малко калории

Да, ама не. Според данни от многобройните изследвания на Крис Райнър, който е доктор на медицинските науки в австралийския Royal Adelaide Hospital, със сухо вино и шампанско хората се напиват най-стремглаво. Причината се крие именно в ниското съдържание на калории в тези напитки, заради което алкохолът по-бързо напуска стомаха. Първоначално кръвта минава през черния дроб, където определено количество от изпитото се филтрира. Но именно заради скоростното освобождаване на алкохола се наблюдава претоварване на жизненоважния орган от храносмилателната система. Следователно кръвта поема по-големи дози опияняващи вещества.

Вдигането на градуса

При употребата на всякакъв вид алкохол съпротивлението на организма намалява правопропорционално на увеличаването на консумацията на различни питиета. Следователно, "повишаването" на градуса е много по-лошо от "понижаването". Най-добре е обаче напитките изобщо да не се смесват - така по-лесно може да се контролират не само моментното състояние, но и почти сигурният махмурлук.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 844

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 435

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1410

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 432

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ