05 Август 2020сряда17:40 ч.

Можело да има коледни пенсии?

Сини и червени скочиха срещу национализацията на пенсионните фондове

/ брой: 287

автор:Дума

visibility 889

НОИ е готов да реагира, ако бъде решено да има коледни добавки към пенсиите. Това заяви в неделя управителят на института Христина Митрева. Според нея окончателно решение все още няма, независимо от категоричните изявления на Симеон Дянков, че коледни добавки няма да има. "Това е политическо решение. Мисля, че тази седмица ще се разбере. Ако има такова решение, НОИ ще направи всичко възможно, работили сме денонощно, за да зарадваме хората", посочи тя.
Митрева защити силно критикувания Кодекс за социално осигуряване, приет от парламента, като посочи, че промените са били нужни, "защото в момента около 60% от разходите за пенсии и обезщетения се финансират чрез данъци". Митрева подчерта, че в момента не се прави пенсионна реформа, а се продължава стратегията от 2000 г. за развитие на пенсионната система. Тя отново отхвърли критиките за национализация на личните вноски в професионалните пенсионни фондове. Митрева уточни, че прехвърлянето на средствата от професионалните фондове "става всеки ден до 31 декември 2010 г. До момента 47 хил. души, които са имали индивидуални партиди в професионалните фондове, са се пенсионирали от държавното обществено осигуряване, техните партиди са закрити, те получават пенсии от фонд "Пенсии" на държавното обществено осигуряване".
В събота, след 3-дневни спорове, депутатите приеха промените в КСО. Споровете и "пиперливите" реплики продължиха до последно, след като НС одобри прехвърлянето на индивидуалните партиди от професионалните пенсионни фондове на работещите I и II категория труд в НОИ. Комисията за финансов надзор ще предоставя информация за наличните по партидите средства на министъра на финансите, на управителя на НОИ и на директора на НАП.
Не можете да скриете от цивилизованите хора в ЕС какво правите, това е национализация, изтъкна синият лидер Мартин Димитров. Синята Коалиция обмисля да сезира Конституционния съд по този въпрос, предупреди Димитров и призова ГЕРБ към разум.
Емилия Масларова подкрепи Мартин Димитров. По думите й хората не са питани дали искат прехвърляне на партидите им от професионалните фондове към НОИ. Хасан Адемов от ДПС се опасява, че след като бъдат национализирани професионалните фондове, след време може да бъде национализиран и Сребърният фонд.

Таванът отпада от 2014 г.

Таванът на пенсиите отпада от 1 януари 2014 г., но от ДПС смятат този срок за късен и искат таванът на пенсиите да отпадне още от следващата година.
КБ е категорично за отпадане на тавана на пенсиите от 1 януари 2011 г., съобщи Масларова от парламентарната трибуна. Според нея хората нямат мотивация да се осигуряват на реални доходи, след като още 3 години няма да получават реалните си пенсии.

Финансист: Трупането на нов дълг е неизбежно

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 148

Властта се сети за агросектора

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 148

Производството на ток намаля с над 8 на сто

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 148

Туроператорите остават в протестна готовност

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 148

Близо 80 жертви и 4000 ранени в Бейрут, Ливан е в траур

автор:Дума

visibility 192

Мощни експлозии окървавиха Бейрут

автор:Дума

visibility 248

Източните германки с по-високи пенсии

автор:Дума

visibility 389

/ брой: 148

Тръмп посочи най-голямата грешка на САЩ

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 148

По следите на изчезващите поликлиники

автор:Деси Велева

visibility 429

/ брой: 148

САЩ губят превъзходството в спътниковия шпионаж

автор:Юри Михалков

visibility 380

/ брой: 148

Данъчната система увеличава бедността на българите

visibility 319

/ брой: 148

Политиката срещу мъдростта

автор:Боян Бойчев

visibility 208

/ брой: 148

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ