28 Октомври 2021четвъртък04:56 ч.

Мръсният въздух убива 14000 българи годишно

автор:Дума

visibility 17

Всяка година в България загиват 14 000 души вследствие на въздушно замърсяване, което се изчислява по определена методика, пише News.bg. Това са около 1500 души на месец. България е държава, където индикаторът за въздушно замърсяване сред 652 държави е над нормите, поради тази причина има най-високи стойности. Резултатите от смъртност вследствие на замърсяване на въздуха са абсолютно същите както при коронавирус спрямо останалия свят. Това обясни д-р Александър Симидчиев на онлайн събитие за здравните проблеми вследствие от замърсяването на въздуха.

Той препоръча на българската страна: Превенция на здравето, да се борим да не разболяваме хората, а не да ги лекуваме, след като са се разболели.

Иначе след появата на коронавируса се наблюдавало малко изчистване на въздуха в Западна България, за съжаление няма промяна в чистотата на въздуха в Добричко, Черноморието, тъй като там икономическите дейности не са се променили.

Д-р Михаил Михайлов обясни, че 11 лекари от различни специалности, практикуващи в различни градове на страната, участват в обединение. Той представи първото обединение на медицински специалисти от различни специалности - Лекарска мрежа "Въздух за здраве". Дейността на организацията е насочена към подобряването на качеството на въздуха в страната, а целта е по-добро обществено здраве, изграждане на устойчива икономика и повишаване качеството на живот на хората.

Всички лекари настояват чистотата на въздуха да се разглежда като значим здравен проблем, който може да бъде предотвратен с усилията на обществото и държавата.

На събитието стана ясно още, че страната ни е в първата десетка в световен аспект по загуба на продуктивен живот заради замърсяване на въздуха и първата по смъртност заради същата причина. Това сподели Анджелика Велкова, Медицинска академия в София в катедра "Обществено здраве".

Д-р Димитър Никифоров, болница Лозенец посочи, че замърсяването на улиците е по-голям замърсител от колите, тъй като бензиновите пари макар и замърсяват излитат нагоре и след 1 минута ги няма. Той препоръчва редовно чистене на улиците, тъй като прахта пада обратно по улиците, а това са едни от най-канцерогенните фактори.

Севдалина Никифорова, личен лекар и специалист по обща медицина от Перник добави, че отоплението като твърдо гориво, особено зимата, е най-големият замърсител, трябва да се обърне внимание и към еко чист градски транспорт.

50% от здравето на човека е свързано с околната среда. 1/3 от климатологичните проблеми и жизнеността на екосистемите се дължат на въздуха, отбеляза д-р Симидчиев. Той обясни научно: Замърсителят във въздуха може лесно да попадне в нашия организъм и да предизвика определен вид заболяване - частиците могат да стигнат до мозъка и да преодолеят неговата специална бариера, и въпреки малкия си размер могат да проникват и да увреждат.

Александър Симидчиев уточни, че нивото на риск на замърсяване на въздуха се измерва със съотносим риск и е променлива величина. С нивото на замърсяване расте нивото на смъртност. Само около 6% от нивото на замърсяване идва от вулканите, останалите проценти са от горива, трафик, селско стопанство и малки частици.

Утре се очакват новите рамки на СЗО за глобални граници за качество на въздуха, а очакванията на Симидчиев са да се вдигат критериите за чистота на въздуха.

 

Македонски българи на "Дондуков" 2

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

Милен Митев оглави БНР

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 207

Социалистите в Ямбол с акция "Памет и слава"

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 207

Още 400 000 лева без търг изтичат за осветление на София

автор:Деси Велева

visibility 147

/ брой: 207

И за лифтовете в курортите ще искат зелен сертификат

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 207

Експерти очакват пик на инфлацията през януари

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 207

КЕВР намали временно цената на тока за малките фирми

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 207

България спечели делото заради "Олимпик"

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 207

СДСМ с предизборен език на омразата

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 207

Вече сме трети по по КОВИД-смъртност

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 207

Киев атакува с турски дронове в Донбас

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 207

Демонстрация в Англия в подкрепа на Джулиан Асандж

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 207

Стадо ли сме?

автор:Велиана Христова

visibility 122

/ брой: 207

Кризата е на всички "фронтове"

автор:Ина Михайлова

visibility 250

/ брой: 207

Целта ни е стабилна България

автор:Ева Костова

visibility 151

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ