24 Януари 2022понеделник22:43 ч.

ново:

През следващото денонощие ще остане предимно облачно и ветровито с умерен, в източната половина от страната и силен вятър от север. До следобяд ще има слаби валежи от сняг в Северна и Западна България. След обяд валежите от сняг ще спрат. Ще е студено с преобладаващи минимални температури между минус 9° и минус 4°, в отделни котловини до около минус 11°, в София - около минус 9°; максималните ще са между минус 5° и 0°, в София - около минус 5°. През следващото денонощие ще остане предимно облачно и ветровито с умерен, в източната половина от страната и силен вятър от север. До следобяд ще има слаби валежи от сняг в Северна и Западна България. След обяд валежите от сняг ще спрат. Ще е студено с преобладаващи минимални температури между минус 9° и минус 4°, в отделни котловини до около минус 11°, в София - около минус 9°; максималните ще са между минус 5° и 0°, в София - около минус 5°.

Заради остарялата инфраструктура над 60 на сто от питейната вода у нас се губи

МРРБ обвини КЕВР за фалит на ВиК сектора

Искат бързо утвърждаване на по-високи тарифи за водата

/ брой: 236

автор:Дума

visibility 233

ВиК дружества от страната обявиха, че ако Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не одобри веднага исканите по-високи цени на водата заради скъпия ток, те ще фалират. Много от тях били заплашени  да останат без електрозахранване заради неплатени сметки. 

Регулаторът обаче твърди, че не може извънредно да им вдигне тарифите, тъй като вече са влезли в процедура по одобрение на новите им петгодишни бизнес планове с цени, в които да се отрази драстичното поскъпване на тока. Това стана ясно от информация на Министерството на регионалното развитие и благоустройството след поредната среща, на която е бил обсъждан проблемът. 

От ведомството на Виолета Комитова се оплакаха от липса на разбиране на казуса от страна на КЕВР, която пък на свой ред твърди, че не може да направи нищо за приемане на нови цени преди Нова година и председателят й Иван Иванов препратил проблема към търсенето на компенсации от държавата.

В третата поредна работна среща между МРРБ и КЕВР са участвали  зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков, Атанас Паскалев - съветник на регионалния министър, Кънчо Кънчев - изпълнителен директор на "Български ВиК Холдинг" ЕАД, представители на Съюза на ВиК операторите. От КЕВР са присъствали председателят Иван Иванов, както и членовете Пенка Трендафилова, Димитър Кочков, Ремзи Осман, директорът на Дирекция "ВиК услуги" Ивайло Касчиев.

Проблемите в сектор ВиК са сериозни и скоро ще се стигне до ситуация, в която дружествата просто няма да могат да изпълняват функциите си, твърди зам.-министър Граматиков. Той упреква КЕВР, че не е е взела никакви мерки, макар още през лятото да е имало индикации за проблеми със скъпия ток.

"Възможността от 1 януари 2022 г. да влязат в сила новите бизнес планове е нулева. Затова ни трябва нова цена веднага", е заявил той. Директорът на ВиК холдинга Кънчо Кънчев каза , че в момента дружествата плащат средно с над 303 лв. повече за ток спрямо утвърдената в бизнес плановете цена от 82 лв./МВтч. Заради огромната разлика те са задлъжнели с над 18 млн. лв. към доставчици на ел. енергия. 

"Почти всички електроразпределни дружества са пуснали писма, с които заплашват да започнат да спират тока, ако ВиК операторите не платят", уточни Кънчев. Според него, ако не се вземат мерки, има риск дълговете за ток да скочат до 140 млн. лв.

Според председателя на КЕВР Иван Иванов при това положение не може да се приложи исканото от ВиК дружествата и от Атанас Паскалев задействане на член от Закона за регулиране на ВиК услугите за служебно преразглеждане на цените или по искане на ВиК оператори, когато възникне непредвидено или непредотвратимо събитие от извънреден характер, което съществено променя приходите и икономически обоснованите разходи на ВиК операторите. 

Иванов твърди, че при задействана процедура за одобрение на бизнес плановете с нови цени и увеличени заплати в дружествата не може да се приложи този законов текст. По думите на Иванов единственият шанс за справяне със ситуацията е въвеждането на компенсаторен механизъм от страна на държавата, тъй като не може да се каже в какъв срок ще бъдат одобрени бизнес плановете и новите цени.

 

 

 

 

Ирена Анастасова проведе приемна в Монтана

автор:Дума

visibility 84

Кутия цигари поскъпва с около 20 ст. от юли

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 15

Само един язовир е законно ремонтиран

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 15

Над 80% от фирмите ще вдигат заплати

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 15

Асанж с право да обжалва екстрадицията

автор:Дума

visibility 203

Румъния иска по-силно присъствие на НАТО

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 15

И Сърбия с предсрочни избори

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 15

Българска свободна телевизия стана на 3 години

автор:Дума

visibility 177

БСП и нейните душмани

автор:Александър Симов

visibility 819

/ брой: 15

Метаморфози

автор:Ина Михайлова

visibility 1639

/ брой: 15

Деяна Данаилова: Три години БСТВ казва истината

автор:Ина Михайлова

visibility 791

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ