02 Юни 2020вторник01:17 ч.

МРРБ все пак ни отговори за царските имоти

/ брой: 9

автор:Ева Костова

visibility 769

Какво става с царските имоти, попитахме от ДУМА Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Попитахме и кой ще защитава интересите на държавата за тяхното връщане. Пратихме си въпросите по имейл, така получихме и отговорите след няколко дни изчакване. В деня, в който ги подготвяхме за печат, тоест вчера, в късния следобед същите отговори след лека намеса бяха пуснати от агенциите.
Не се сърдим, макар че се блазнехме от мисълта да бъдем първи за специално зададените си въпроси. Сега сме доволни от мисълта, че сме подсетили министерството най-после да даде отговор докъде стигна сагата с царските имоти. Пишем си червена точка, макар че "съвпадението" малко ни разочарова. Защото от юли м.г. все пак минаха доста месеци да ни отговорят...
На 27 юли м.г. излезе съобщение, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството възлага на 3 адвокатски кантори да направят анализ на документите, събрани от Временната комисия, формирана от 40-ото Народно събрание. Става дума за установяване на отнетото и възстановено имущество на бившите царе Фердинанд I и Борис III и техните наследници. Канторите трябваше да направят преценка относно възможностите да бъдат заведени дела от държавата срещу наследниците на бившите царе, така че държавният интерес да бъде защитен. 
От достоверни източници ДУМА научи, че и трите адвокатски кантори са дали мнение, че царските имоти трябва да се върнат и че за това  има и правна възможност. Месеци след това все още се питаме: "Какво става с царските имоти? Има ли възлагане по темата, както казват юристите. Има ли избрана адвокатска кантора, която да заведе делата от името на държавата?"
Ето и отговора: "Министерството на регионалното развитие и благоустройството възложи изготвянето на правни анализи относно възможностите за завеждане на дела от държавата срещу наследниците на бившите царе Фердинанд I и Борис III с цел държавният интерес да бъде защитен в максимална степен. В договорения срок анализите бяха представени и в тях са ангажирани становища на адвокатските кантори относно основателността на бъдеща искова претенция от страна на държавата.
Следва да бъде отбелязано, че от правния анализ, изследвал собствеността върху имот - бивша къща в с. Слатина, придобит с нотариален акт от 1937 г. от княгиня Евдокия Фердинандова, е видно, че тази собственост е възстановена правилно на наследниците на княгиня Евдокия, поради което и с оглед допълнително изисканите и представени от Столична община документи и информация може да се направи обоснован извод, че не са налице основания за завеждане на дело от държавата за този имот против наследниците на бившите царе.
През месец декември 2010 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството сключи договори за изготвяне и завеждане на искови молби и процесуално представителство с адвокатска къща "Савова и сие" за дворец "Царска Бистрица", дворец "Ситняково" и дворец "Врана". Това е една от канторите, на която беше възложено да изготви правните анализи."
 

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ