23 Януари 2021събота00:13 ч.

МС иска и колежите да правят професори

/ брой: 148

автор:Велиана Христова

visibility 1558

И самостоятелните колежи ще могат да произвеждат професори и доценти, предвижда Министерският съвет с прието вчера изменение в излезлия от НС в края на май Закон за развитие на академичния състав. Този закон бе върнат безрезултатно с президентско вето, а сега е в Конституционния съд, тъй като депутати оспориха законността на 31 текста.  
Законът за академичния състав закрива ВАК и предоставя на самите вузове и научни институти да произвеждат професори и доценти по правила, които всяко звено само ще определя. Според закона обаче самостоятелните колежи нямат това право, тъй като те обучават студенти само до степен професионален бакалавър, дори нямат право да "произвеждат" бакалаври и магистри. Сега обаче МС иска и те сами да произвеждат професори и доценти. Според съобщението кабинетът изпълнявал и задължението си да измени законите в съответствие с новата система на степени и длъжности. В самия закон обаче на кабинета със заключителна разпоредба бе вменено да внесе поправки в други закони и да ги съобрази именно с него. Вместо да направи допълнения, МС изменя действащ текст, за да позволи и на колежите да си наплодят хабилитирани лица, каквито им липсват, коментираха изненадани депутати вчера.

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 420

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 535

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 525

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 266

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ