02 Юни 2020вторник04:54 ч.

МС иска и колежите да правят професори

/ брой: 148

автор:Велиана Христова

visibility 1119

И самостоятелните колежи ще могат да произвеждат професори и доценти, предвижда Министерският съвет с прието вчера изменение в излезлия от НС в края на май Закон за развитие на академичния състав. Този закон бе върнат безрезултатно с президентско вето, а сега е в Конституционния съд, тъй като депутати оспориха законността на 31 текста.  
Законът за академичния състав закрива ВАК и предоставя на самите вузове и научни институти да произвеждат професори и доценти по правила, които всяко звено само ще определя. Според закона обаче самостоятелните колежи нямат това право, тъй като те обучават студенти само до степен професионален бакалавър, дори нямат право да "произвеждат" бакалаври и магистри. Сега обаче МС иска и те сами да произвеждат професори и доценти. Според съобщението кабинетът изпълнявал и задължението си да измени законите в съответствие с новата система на степени и длъжности. В самия закон обаче на кабинета със заключителна разпоредба бе вменено да внесе поправки в други закони и да ги съобрази именно с него. Вместо да направи допълнения, МС изменя действащ текст, за да позволи и на колежите да си наплодят хабилитирани лица, каквито им липсват, коментираха изненадани депутати вчера.

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ