23 Май 2022понеделник20:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°. Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°.

Музеите настояват за адекватно финансиране

В писмо на Сдружение "Български музеи" до държавни институции се посочват проблемите и пропуснатите допълнителни приходи, които тези културни институти търпят поради неблагоприятни обстоятелства и наложените мерки, свързани с пандемията

/ брой: 7

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1186

Вилиана СЕМЕРДЖИЕВА


"Във връзка с динамичната ситуация, в която са поставени културните институти в страната и пораждането на сериозен риск за нарушаване на основните им дейности, Сдружение "Български музеи" настоява да бъде увеличен основният стандарт на делегираните от държавата дейности музеи и художествени галерии с минимум 50% за 2022 г." Това се казва в писмо от Сдружение "Български музеи", изпратено на 6 януари до председателите на комисиите по бюджет и финанси и по културата и медиите към НС, до вицепремиера и министър на финансите и до министъра на културата. Сред посочените причини са драстичното повишаване на цените на електроенергията и природния газ, рязкото поскъпване на материалите и услугите от фирми и физически лица, рестрикциите, свързани с пандемията от КОВИД-19, очакваното увеличаване на минималната работна заплата и подписаното браншово споразумение, изоставането в заплащането на музейните специалисти, сравнено с това в образователната сфера.

По този повод ДУМА потърси за допълнителна информация Борис Хаджийски, председател на УС на Сдружение "Български музеи" и директор на Регионалния исторически музей в Пазарджик. Той поясни, че в Сдружението членуват 127 национални, регионални и общински музея и художествени галерии и един частен музей. Условието е членовете да са юридически лица. Музеите в България се грижат за опазването, съхранението, изучаването и популяризирането на над 7 500 000 движими културни ценности. В писмото се настоява още за въвеждане на държавно финансиране за останалите 50 общински музея, които към момента са местни дейности, чрез отпускане на общо 200 субсидирани бройки за тези институции.

Пандемията оказа изключително неблагоприятен ефект върху постъпленията на музеите през 2020 г., сигурен съм, че и през 2021 г. финансовите загуби ще бъдат подобни, но това ще стане ясно, когато през месец май т.г. излязат официалните данни в НСИ, каза за ДУМА Борис Хаджийски. Той припомни, че през 2020 г. в нашите музеи са влезли 3 119 000 посетители по-малко, сравнено с 2019 г., и пропуснатите приходи за институциите са в размер на 5 713 000 лева. Пандемията продължи да бъде съпроводена с рестриктивни мерки от страна на правителството, включително и последните като наложения зелен сертификат за посещение в музеите от края на октомври 2021 г. Предполагам, че до момента, в който той не отпадне, посещаемостта ще бъде изключително ниска, тъй като ние сме длъжни да спазваме въведените мерки, а това изискване ограничава голям брой хора, допълни г-н Хаджийски.

По неговите думи данните за посещенията в РИМ - Пазарджик, на който той е директор, са изключително неприятни за музея и като цяло, включително за туризма. Така една от основните мисии на музеите - да представят културно-историческото наследство пред публики, е възпрепятствана.

Историческият музей в Пазарджик стопанисва три обекта. За ноември 2021 г. общият брой посетители е около 40 души. Нашата цел е да работим с хората, да възпитаваме децата, учениците, да ги приобщаваме към културно-историческото наследство, да ги учим на родолюбие, а тях ги няма. Специално за учениците имаме образователни програми. През юли м.г., когато нямаше рестрикции, успяхме да осъществим едномесечната си ежегодна програма "Лято с музея" - при голям интерес, както е било винаги през годините. По Националната програма "Осигуряване на съвременна образователна среда", модул "Музеите като образователна среда", съвместна инициатива на Министерството на културата и Министерството на образованието и науката, свързана с посещения, изнасяне на открити уроци, беседи в музеите с ученици от различни училища, не можем да реализираме дейности. Имахме много заявки за годината, но те не успяха да се осъществят поради известните обстоятелства. Изключително много намаля посещаемостта на учениците - най-многобройната възрастова група, която влиза в музеите, като се надявам час по-скоро те отново да имат възможност да се докоснат до наследството, което съхраняваме.

Всички музеи в България изпитват подобни трудности. Пропуснатите приходи за общо 5 713 000 лева, които Борис Хаджийски посочи, са свързани с техните бюджети, с реализирането на билети, продажби на литература, сувенири и т.н. - приходи, които допълват скромните бюджети на тези културни институти. За съжаление, до този момент няма държавна политика и програма за подпомагане на музеите и галериите по отношение на тези загуби, казва г-н Хаджийски.

По-голямата част от българските музеи и художествени галерии се финансира по определен начин от държавата ежегодно, чрез решение на Министерския съвет. Те получават субсидия по два стандарта: основен и допълващ (за закрити площи). Но има и 50 музея, които не се финансират от държавата, а с решение на общинските съвети по места. Техните средства обаче са доста по-ограничени и несигурни и една от основните цели на Сдружението през последните 7-8 години е и тези 50 музея да влязат в системата на държавно финансиране, тъй като в тях също се опазва и популяризира културно-историческо наследство.

Справедливо е всички музеи да получават по един и същ начин финансиране от държавата, заяви председателят на УС на Сдружение "Български музеи".


Борис Хаджийски

Нашата цел е да работим с хората, да възпитаваме децата, учениците, да ги приобщаваме към културно-историческото наследство, да ги учим на родолюбие. Специално за учениците имаме образователни програми. През юли м.г., когато нямаше рестрикции, успяхме да осъществим едномесечната си ежегодна програма “Лято с музея” - при голям интерес, както е било винаги през годините. По Националната програма “Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул “Музеите като образователна среда”, съвместна инициатива на Министерството на културата и Министерството на образованието и науката, свързана с посещения, изнасяне на открити уроци, беседи в музеите с ученици от различни училища, не можем да реализираме дейности. Имахме много заявки за годината, но те не успяха да се осъществят поради известните обстоятелства. Изключително много намаля посещаемостта на учениците - най-многобройната възрастова група, която влиза в музеите, като се надявам час по-скоро те отново да имат възможност да се докоснат до наследството, което съхраняваме.

Превозвачи отстъпват за тол таксите

автор:Дума

visibility 510

/ брой: 96

Тръгва онлайн анкета за проблемите на бизнеса

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 96

Най-сетне закриват ДПК

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 96

Най-после

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ