24 Април 2024сряда10:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Музей на махмурлука отварят в Загреб

Разходката в него ще наподобява връщане у дома в нетрезво състояние

/ брой: 230

автор:Дума

visibility 753

Музей на махмурлука, който е първият по рода си в света, ще отвори врати на 1 декември в  хърватската столица Загреб, съобщи македонската информационна агенция "Макфакс". Разходката в него ще наподобява връщане у дома в нетрезво състояние - от градските улици, през храстите до евентуалните отклонения, където може да се окажете сутринта след запой. Работното време е всеки ден, от 9 до 23 ч.

Идеята за този уникален музей се ражда, когато студентите Рино Дубукович и Роберта Микелич заедно с тяхната компания се опитали да разкажат собствените си пиянски преживявания. Скоро веселата атмосфера ги доведе до идеята за музей. Зевзеците сами са избрали помещението и осветлението, боядисали стените и са написали истории, за да помогнат за реализирането на замисленото.

Музеят е разделен на четири стаи, като първата от тях пресъздава атмосферата на бар. Историите ще се представят едновременно на хърватски и английски език.

Сок от круша е най-добрият лек

Индийски специалисти твърдят, че най-доброто лекарство срещу махмурлук е комбинация на сок от круша, сладък лайм и кокосова вода, съобщи "Мирър". Консумирането на коктейла със сирене, краставица и домати може допълнително да облекчи симптомите.

За да създадат напитката, учените от химико-технологичния институт в Мумбай анализираха ефекта на различни хранителни продукти върху два ензима, разграждащи алкохола. Резултатите им показаха, че най-ефикасни са крушата, сладкият лайм, кокосовата вода, сирената, краставицата и доматите.

Сиренето обаче не е толкова апетитно в напитка. При тестовете за вкус с най-добри показатели е сок от 65% круша, 25 на сто сладък лайм и 10% кокосова вода. Тази напитка увеличава активността на единия ензим с 23%, а на другия - със 70 на сто.

"Заедно с неприятните симптоми махмурлукът носи и рискове за здравето, които могат да се отразят на всекидневието", уточни ръководителят на екипа проф. Рекха Сингал.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 598

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 562

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 597

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 575

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 551

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 598

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ