29 Май 2020петък00:11 ч.

Музика и живопис в Русе

Фестивална изложба-конкурс бе подредена в рамките на 52-рото издание на "Мартенски музикални дни"

/ брой: 78

автор:Огнян Стамболиев

visibility 1448

И тази година "Мартенски музикални дни" зарадваха меломанитe в Русе. 52-рото издание на този сериозен форум на художествената музика събра за две седмици няколкостотин първостепенни музиканти от 12 страни за 21 концерта със симфонична, камерна и хорова музика и 2 интересни оперни премиери (модерната и ексцентрична "Нос" от Шостакович по Гогол и вълнуващата барокова драма "Коронацията на Попея" от Клаудио Монтеверди).
Сред новите моменти тази година бе и премиерната изложба с конкурсен характер под наслов "Вход-Изход", или "Музика и Живопис", в голямата галерия на "Борисова" 39, както и пърформансът на Иван Иванов-Йоаний във фоайето-галерия на обновеното Доходно здание "Джон Кейдж-4,33". Организатор беше самата галерия (една от старите и водещите у нас) с помощта на СБХ. Наистина музиката и живописта по странен и необясним начин вълнуват нашите чувства, отключват най-скритите струни в душата ни. Двете институции - СБХ и Община Русе, връчиха наградите си на авторите преди откриването на изложбата. С наградата на СБХ бе отличена картина на известния русенски живописец, представител на отдавна утвърдената Русенска школа, Велимир Петров, един от ветераните в групата. А наградата на Русенската община бе връчена на друг изявен автор, юбиляря Николай Караджов, който се представи с два великолепни майсторски портрета на жени-музикантки. Журито присъди още една специална награда - на младата художничка Таня Пасева. Трите отличени работи ще бъдат приети в новия фонд на русенската галерия под наслов "Музика".
Директорката на фестивала "Мартенски музикални дни", музиковедката Ива Чавдарова, приветства чудесната идея на членовете на дружеството на СБХ и на галерията, като подчерта, че тази уникална тематична експозиция може да се определи като "чудесен пример за симбиоза между музика и живопис именно тук, в Русе, града на музиката и живописта". Председателят на Съюза Любен Генов, който бе член на журито, не успя лично да присъства на откриването, но изпрати сърдечно приветствено писмо, като даде изключително висока оценка на изложбата, плод на усилията на 26 изявени русенски творци от няколко поколения, вдъхновени от музата на музиката Евтерпа. Сред тях личаха имената, освен на вече споменатите, и на Васка Монева, Николай Русчуклиев, Даниел Дянков, Роберто Андреев,  Виржиния Пенчева, Пламен Монев, Виолета Радкова, Георги Пасев, Николай Бузов, Кирил Герасимов и др.

 

И братя Бобокови са арестувани

автор:Дума

visibility 6

Станишев отново настоя за икономически щаб

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 100

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 134

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1065

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 368

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ