09 Юли 2020четвъртък08:09 ч.

Музика за празника на светлината

/ брой: 282

автор:Дума

visibility 769

Рени Лиджи

На 25-ия ден на еврейския месец кислев (през 2010 г. - 2 декември) започва Ханука - празник на светлината и на радостта. Той продължава 8 дни (т.г. - до 9 декември) и е в чест на победата на въстаниците на Юда Макавей над войската на цар Антиох IV през 164 г. пр.н.е. и на чудото, случило се тогава при повторното освещаване, след освобождаването му, на Храма в Ерусалим. Отбелязването на празника е свързано със запалването всяка вечер на по една свещ на традиционния свещник (ханукия). С този празник, както и с много други празници и важни събития в живота на евреите, са свързани много песни и различни други музикални произведения. На тях, на техните автори и изпълнители през вековете е посветена книгата "Кратка история на еврейската музика" на д-р Шемуел Бехар и DVD дискът към нея  "Еврейски песни", в който са включени 16  фолклорни и авторски сефарадски песни, в изпълнение на автора - баритона Шемуел Бехар, в съпровод на пианистката проф. Снежана Симеонова. Книгата излиза като издание номер 4 в библиотеката на Народно читалище "Емил Шекерджийски - 1919" в София, а дискът е дело на компанията "Рива саунд". Те бяха представени, както ДУМА писа, на 24 и 25 ноември т.г. в къщата-музей "Панчо Владигеров" и в Еврейския културен ден в София. Предстои днес в залата на ОЕ "Шалом" в Пловдив да имат премиера и пред съгражданите на автора.  
В предговора към книгата проф. д.изк. Клер Леви отбеляза, че "да се говори накратко за историята на еврейската музика е сложна работа." Независимо от това авторът успява с професионализъм да "проследява музикалните традиции, в които се оглежда сложната хилядолетна съдба на еврейския народ", а "разказът интригува с многообразието от факти, разположени в света на религиозната, светската, традиционната, фолклорната, битовата, популярната музика."
Книгата и дискът имат голяма познавателна и информационна, художествена и естетическа стойност. Самото нейно заглавие подсказва, че в нея се представя само най-важното, което съвременният читател би трябвало да знае за една сфера на човешката култура, развивала се през хилядолетията и оставила огромно наследство на днешните и бъдещите поколения.
 

Страшно е. 240 са новите заразени

автор:Дума

visibility 45

Радев: Да падне охраната на Пеевски и Доган

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 129

Хиляди протестираха за чиста природа

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 129

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 129

Бизнесът склонен за смесено работно време

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 129

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 129

Арестуваха руски журналист за шпионаж

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 129

Близо 60 души загинаха при наводнение в Япония

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 129

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 349

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 145

/ брой: 129

Чавдар Христов: На хората им писна!

автор:Ева Костова

visibility 224

/ брой: 129

Датата

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ