02 Юни 2020вторник06:18 ч.

МВФ високо оцени Сърбия

/ брой: 195

автор:Дума

visibility 633

Ръководителят на мисията на Международния валутен фонд Алберт Йегер оцени в разговор със сръбския премиер Миерко Цветкович и министъра на финансите Диана Драгутинович, че Сърбия е водила добра и отговорна фискална политика, предаде ТАНЮГ.
Делегация на МВФ пристигна в Сърбия на 19 август по повод петата ревизия на стендбай споразумение за кредит от 2,9 милиарда евро, одобрен през май 2009 г. В края на миналата седмица делегацията имаше подготвителни технически разговори с представители на сръбските власти. По време на разговорите между МВФ и сръбското правителство, които ще продължат до 31 август, ще бъдат обсъдени най-новите фискални, монетарни и макроикономически тенденции. Специално внимание се очаква да бъде отделено на сръбските искания за размразяване на заплатите и пенсиите и на проектозакона за фискалната отговорност, който трябва да ограничи държавните разходи и неконтролираното теглене на държавни заеми, отбелязва АП. Според управителя на централната банка постъпленията в бюджета не са достатъчни, за да бъдат размразени пенсиите и заплатите в държавния сектор, докато вицепремиерът Младжан Динкич заяви, че ще настоява пред МВФ те да бъдат размразени, за да се повиши икономическата активност.
Преговорите с МВФ започнаха в момент на рязък спад на сръбския динар, предизвикал повишаване на цените на основни продукти като хляба, олиото и млякото. В момента курсът на динара е 105,05 за 1 евро, докато през август 2009 г. беше 75,75. Сърбия вече е усвоила 1,4 милиарда от общата сума на кредита от МВФ и от започналите разговори зависи дали МВФ ще отпусне следващия транш от заема. Белград се нуждае от кредита на МВФ, за да попълни валутния си резерв, който в момента е 9,5 милиарда евро, с цел да стабилизира динара.

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ