04 Юли 2020събота02:22 ч.

МЗ скри спорна наредба

Фармацевти отново искат правото да заменят с аналогични лекарства, изписани от лекар

/ брой: 58

автор:Аида Паникян

visibility 798

Когато в аптеката липсва изписаното от лекаря лекарство, аптекарят да има право да го замени с аналогично със същото активно вещество, т.е. да направи генерично заместване. Такава промяна е предвидена в проект на МЗ за промени в Наредба 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Документът бе публикуван за обществено обсъждане до 7 април на електронната страница на МЗ, но само за часове, след което бе свален. Според запознати това станало след преговори между БЛС и Българския фармацевтичен съюз.

Веднага след публикуването на проекта за промяна в Наредба 4, личните лекари реагираха с остро писмо до министъра на здравеопазването, управителя на НЗОК и председателя на БЛС. "Ние познаваме пациентите си от години и настояваме да им изписваме точно тези лекарства, които сме преценили, за може да проследим ефекта от лечението. По закон отговорността за лечението е изцяло на лекаря. А и в момента нито една фирма не е съобщила за липса на лекарства, за да има основания за подобна промяна в наредбата", коментира за ДУМА общопрактикуващият лекар д-р Николай Брънцалов, зам.-председател на БЛС. 

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари припомнят чл. 34 от спорната наредба, според който не се разрешава генерично заместване на предписания от лекаря лекарствен продукт, като изрично е посочено, че когато той е предписан под търговското си име, се отпуска точно предписаният продукт, а когато аптеката не разполага с него, е длъжна да го осигури до 24 часа. Лекарите са притеснени и от вероятността за създаване на корупционни практики с въвеждането на генерично заместване без съгласието на назначилия терапията лекар, тъй като предложените промени "са особено удобни за собственици, които притежават цялата верига: производство- разпространение-продажба", пише в писмото. 

От мотивите на свалената от сайта на МЗ проектонаредба ставаше ясно, че целта е да бъде намалено напрежението сред пациентите, да си спестят ходенето от аптека в аптека, ако веднага не намерят предписаното лекарство, както и личните им разходи да бъдат сведени максимално. 

ДУМА припомня, че от около 10 години магистър-фармацевти настояват да бъде въведено генеричното заместване, като представят различни аргументи.

През 2016 г. дори тогавашният здравен министър Петър Москов имаше подобни предложения, които бяха приветствани от фармацевтите, но срещнаха сериозен отпор от лекарите, отново притеснени, че лечението може да е безрезултатно или дори по-лошо, ако предписан медикамент бъде заменен с аналогичен без консултация с лекаря.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 477

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 474

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1071

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ