02 Юни 2020вторник02:35 ч.

Разговор

Н. Пр. д-р Ахмед Ал-Мадбух: "Сделката на века" е просто търговия, а не политика

Ние ще се противопоставим с дипломатически и юридически средства. А също и чрез засилване на народната съпротива, казва палестинският посланик у нас

/ брой: 43

автор:Зорница Илиева

visibility 1327

Н.Пр. д-р Ахмед Ал-Мадбух е роден в Бейрут, Ливан, през 1966 г. Посланик в София от 2008 г., женен, с един син. Завършил е университета в Бейрут със специалност по политически науки, а след това медицина в Русия, специалност "Урология и бъбречна хирургия". Има завършен дипломатически курс в Московската дипломатическа академия. Доайен е на дипломатическия корпус в София.

"Българската позиция е в унисон с международното право"

- Ваше Превъзходителство, темата Палестина пак е в дневния ред на международната сцена. Причината е планът на президента Тръмп за т. нар. сделка на века. Държавата Палестина отхвърли "сделката". Какво следва?

- Наистина отхвърлихме и отказахме да се занимаваме с т. нар. сделка на века. Призовахме всички държави да ни последват, защото е нереалистична и незаконна. Стъпките ни ще бъдат съобразени с международното право и законност. Вече постигнахме твърде много в усилията си да я провалим. Лигата на арабските държави излезе с декларация, Организацията за ислямско сътрудничество, Организацията за африканско единство също подкрепиха позицията ни. Русия и Китай изразиха становище, че "сделката" няма бъдеще. ЕС подчерта, че всяко уреждане на въпроса трябва да се базира на международното право и принципа за двете държави. Почти целият свят я отхвърли. Ние продължаваме консултациите в ООН за съответна резолюция на СС или ОС. Има вероятност да се обърнем и към Международния съд. 

- Получихте сериозна подкрепа от страна на Турция относно отхвърлянето на "сделката". Кои още застанаха зад каузата на Палестина в тази ситуация?

- Да, Турция реагира със сериозна подкрепа за палестинската кауза, а за другите вече ви отговорих.

- Всъщност какво представлява тази "сделка на века", която оценявате като незаконосъобразна?

- Това е по-скоро търговия, а не политика. Сделки се постигат между две равнопоставени страни и е необходимо съгласието и на двете. А тази "сделка" съдържа поне 310 нарушения на международното право, включително правото на народите на самоопределение. Отрича се резолюция щ181 на ОС на ООН, с която е създадена самата държава Израел. По същество "сделката" разчиства пътя за закона на джунглата и представлява прилагане на система на апартейд на палестинските територии. Предлагат се 50 млрд. долара, от които 27 млрд. за палестинския народ, но половината са кредити, 9 млрд. са предназначени за Египет, 7 млрд. за Йордания и останалите 6 млрд. за Ливан. Израел анексира Източен и Западен Ерусалим като неделима столица на Израел, анексира израелските селища на наша територия, анексира земи по поречието на р. Йордан и крайбрежието на Мъртво море и поема суверенитета над цяла Палестина. Един вид сигурността ни е в ръцете на Израел. Те ще контролират границите ни по въздух, земя и море. Палестина се превръща в несвързани помежду си малки островчета земя, т.е. вместо държава получаваме карта, надупчена като холандско сирене. Предлага ни се обаче жест да наемем кей на пристанище Хайфа и терминал на летище "Бен Гурион". От нас се изисква да признаем Държавата Израел като национално огнище на еврейския народ и да се откажем от Източен Ерусалим като наша столица. По този начин цялата ни съпротива би се свела до графа тероризъм. И то при положение, че от ЦРУ ни увериха при посещение на шефа им в Рамалла, че и те отхвърлят сделката.  

- Вашият президент бе и в Москва. Известна е подкрепата на Русия за Палестина, но не мислите ли, че в настоящия момент словата се подбират особено внимателно, когато се коментират условията за решаване на т.нар. палестински въпрос? Даде ли Москва някакви препоръки? 

- Руската позиция е непроменена. А тя е за две държави в границите от 1967 г. и Източен Ерусалим като столица на Палестина. Именно това бе заявено от руска страна.

- Какво иска Палестина на този етап? Как си представя изхода от ситуация на натиск от страна на Вашингтон след признаването на Ерусалим за столица на Израел и предложението за отнемане на територии, които се считат за изконна палестинска собственост?

- Най-напред Тръмп реши да предложи нещо, което не му принадлежи, на някого, който няма право да го притежава. Един вид, вдигат си рейтинга за сметка на палестинския народ. Ние ще се противопоставим с дипломатически и юридически средства. А също и чрез засилване на народната съпротива в Палестина.

- Реагира ли адекватно ЕС в тази ситуация и получавате ли необходимата подкрепа в отстояване каузата на Палестина?

- ЕС е един от най-големите донори за изграждането на структурите на палестинската национална власт. Също така Европа участва във финансирането на Агенцията на ООН за близкоизточните бежанци. Политическата позиция, изразена от Жозеп Борел, е добра. Някои европейски държави отидоха още по-напред и казаха, че ако Израел анексира палестински територии, ЕС трябва колективно да признае Държавата Палестина.

- Има ли идея за компромис, за да започнат преговори с Израел с цел намиране на взаимноизгодно решение?

- Големия исторически компромис направихме през 1988 г., когато приехме нашата държава да бъде създадена върху 22% от територията на Палестина - т.е. окупираните през 1967 г. палестински територии. И сега сме готови във всеки един момент да седнем на масата за преговори, ако са въз основа на международната законност. Това е необходим компонент за успешни преговори. Ние сме готови да водим преговори на базата 5+1, както в случая с Иран, като например Близкоизточният квартет бъде разширен. Но целият процес да е въз основа на международното право и законност. 

- Как оценявате цялостната ситуация в региона на Близкия изток, която няма как да не се отразява на отношенията Израел-Палестина?

- Продължаващите конфликти в Близкия изток и Северна Африка отклоняват вниманието от палестинско-израелския конфликт. Естествено, че прекратяването на военните действия би се отразило позитивно върху тенденциите за решаване и върху подкрепата за палестинската кауза. 

- Имате ли информация за становище на София  относно "сделката на века" и как се оценява българската позиция от палестинска страна?

- В поредица от срещи между български официални лица и арабските им колеги, бе заявено, че позицията на България е част от позицията на ЕС, такава, каквато я изрази Жозеп Борел. Подчертава се подкрепата на принципа за двете държави в границите от 1967 г. Българската позиция е в унисон с международното право.

- Какви идеи има посолството през тази година, за да информира българите за постиженията на палестинския народ в областта на културата и изкуствата? Учат ли още палестински студенти в България? Какви други връзки съществуват?

- За съжаление вече няма палестински студенти в България. Има студенти от смесени бракове между българи и палестинци. Тази година планираме издаването на две книги, а именно "Втората война за кучето" на Ибрхим Насралла, отличена с арабския "Букър" за 2018 г., и "Смъртта на невръстния богомолец" на Халед Даруиш. В самото начало на 2020 г. участвахме с документални филми в традиционния филмов фестивал "МЕНАР". Предстои да участваме във фестивала на Азия, както и във фестивала, посветен на Деня на Африка. Ще представим палестинския фолклор и национални ястия, както и произведения на художествени занаяти от Палестина - бродерия, обработка на дърво и седеф. Бих допълнил, че се надявам тази година да станем свидетели на заседание на смесената българо-палестинска междуправителствена комисия и на официално посещение на палестинския президент в София.

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ