08 Декември 2021сряда01:44 ч.

На гости в миналото

/ брой: 153

автор:Альона Нейкова

visibility 256

Забелязвате ли, че голяма част от новините напоследък са с обратен знак: четем все по-малко, по-рядко посещаваме концерти и театри, а вече светът започна да забравя и що е гостоприемство.

Къде са времената, когато звъннеш ли на вратата на приятел или съсед, той бърза да те покани да влезеш и най-напред гледа да сложи на масата нещо вкусно или поне да предложи едно кафе? Къде изчезнаха истинските домакини, за които е въпрос на чест да ви почерпят с току-що опечен кекс или прясно приготвено сладко?

В някои страни, прочути по цял свят с преклонението пред всеки гост, щом прекрачите прага на нечий дом, първо се стремят да ви нахранят. И няма значение откъде идвате, колко е часът и дали ще останете за 5 минути или за 5 дни - най-важното е да хапнете нещо. А думите за поздрав и радостта от срещата се сменят с въпроса "Гладни ли сте?". И отговорът всъщност няма значение, защото, докато се усетите, импровизираната трапеза вече е подредена. Седнете ли на масата, някой непрекъснато ще се грижи чинията и чашата ви да са пълни. Ако пък не опитате от всичко и по няколко пъти, това може да предизвика дори обида.

Въпрос на възпитание е да се предложи помощ на гостоприемните стопани. Въпрос на чест е те да откажат, а после да се съгласят и да ви доверят изплакването на чашите например. С малки жестове да покажат, че ви приемат за свои, и да ви накарат наистина да се почувствате като у дома си.

Гост е човек, който е дошъл като приятел в дома на някого. Независимо дали е поканен специално, или е влязъл случайно и дори изненадващо. Всъщност, именно добронамереното отношение между хората е в основата на желанието не само да вдигнете с някого една-две наздравици, но и да го допуснете в личното си пространство. Ни повече, ни по-малко.

С гостоприемството си отива не само страхотна традиция и изграждана с векове култура на поведение. Идва краят на цяла епоха, когато за хората беше истински ценно просто да са заедно. Нима наистина това ще остане в миналото?

Партиите оптимисти за съставянето на кабинет

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 236

Медици от УМБАЛ "Лозенец" излязоха на протест

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Застрояват с десетки блокове зелен клин на София

автор:Деси Велева

visibility 177

/ брой: 236

МРРБ обвини КЕВР за фалит на ВиК сектора

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 236

Готвят нови изисквания за имотите

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 236

Икономиката забави ръста до 4,6%

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 236

Жилищата в София поскъпнаха с 63%

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 236

Минск възразява срещу опитите за натиск

автор:Георги Христов

visibility 201

/ брой: 236

Китай с контрамерки за бойкота на САЩ

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 236

Откриха следи от кокаин в британския парламент

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 236

Социални протести в Австралия

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Полза нулева

автор:Евгени Гаврилов

visibility 176

/ брой: 236

Безумие: 39 ВУЗ за икономика у нас

автор:Велиана Христова

visibility 364

/ брой: 236

София не старее, но и не блести

автор:Деси Велева

visibility 114

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ