31 Май 2020неделя17:31 ч.

На лелинчо му учинайката

/ брой: 54

автор:Искра Добромирова

visibility 1502

800 000 лева. За някои цифрата е космическа. Това са парите, които трябва да бъдат усвоени по една от оперативните програми на регионалното министерство, и то не за друго, а за развитието на културата в София. Няма лошо! Нека развиваме културата. И без това през последната година и половина тя като че ли съвсем залиня. Така че, софиянци, радвайте се, ама не съвсем.
Лошото е, че нещата отново намирисват на немного културни. Защото за парите кандидатстват две фондации, едната от които - "Кроно Бонум", на Цветелина Бориславова, а втората - "София за култура и изкуства", на Асен Асенов. Предложението точно тези две организации да бъдат одобрени за проекта е внесено от председателката на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет Малина Едрева. И в крайна сметка то, естествено, минава с мнозинството на управляващата партия. Фондацията на Асен Асенов досега няма дейност, а самият той с други свои организации участва в общински проекти, чието общо финансиране надхвърля 100 000 лв. "Кроно Бонум" пък се е занимавала единствено с дискусии около предизборната платформа на ГЕРБ. Може би това е култура...
Освен това има организации, които десетки години само с това се занимават и са доказали своите възможности. Например CIOFF - България, е българската секция на световна организация за фестивали към ЮНЕСКО. Такива организации търсени ли са?
Второ, защо трябва да се ангажират определени фондации. Като че ли не може Столичната община да кандидатства по проекта. Може би няма капацитет... Или експертите там не знаят какви са възможностите на общината...
Не на последно място, някак некултурно изглежда, ако ще и на опашката на управлението на страната да си, близки до теб хора да печелят проекти. Ама били се разделили Б.Б. и Ц.Б... Народът това не го интересува. Пък и не само народа. Дебатът за настоящи и бивши приятелки вече се развихри в парламента и то на високо ниво. И без "черно на бяло" конфликт на интереси има, макар и само в морален аспект. Съвсем скоро участник в този конфликт заяви да престанат да го занимават с тъстове и тъщи, защото няма такива. Иначе премиерът ни бил първият български управник, ходил на цели седем театрални постановки, или поне така твърди културният министър. 
Народът сигурно скоро ще се запита къде са всички тези декларации за прозрачност, обещани от управляващите. Къде е прозрачността при избора на две неизвестни никому фондации с неизвестна дейност? Къде е прозрачността дребните риби да бъдат връщани от "Московска" 33 без обяснение?
Е, тази прозрачност ще дойде. Ама тези, дето я обещаваха, да се замислят за лелинчо му на учинайката и откъде ще се избистрят нещата. А за културните култура винаги ще има. И без 800 бона!

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1320

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 524

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 100

Буря повреди Тадж Махал

автор:Дума

visibility 88

Гърция ще допуска чужденци от всички страни

автор:Дума

visibility 109

Принц Йоаким е заразен с коронавирус

автор:Дума

visibility 125

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 699

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1860

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ