21 Септември 2020понеделник02:32 ч.

На политическия хоризонт - перфектна буря

След глобалната икономика - глобална революция? От какво се опасяват супер богатите и властимащите на Запад?

/ брой: 51

автор:Петър Герасимов

visibility 2347

Неотдавна, основателят на Уикилийкс, Джулиан Асандж "общественият вестоносец", както го наричат, заяви в прав текст, че небезизвестният "Брекзит" във Великобритания и идването на Донадлд Тръмп в Белия дом са ни по-малко, ни повече начало на световна революция.
Какво е това? Търсене на евтина сензация? Опит за повишаване позаглъхващия имидж на създадения  през 2006-а Уикилийкс? Фикс идея на един преследван от могъщите Щати самотник? Може би, а може би - не. Дълголетен програмист и публицист, несъмнено свързан с тайните служби, Асанж, както се казва, е "пълен до гушата" с информация. Нещо повече - негови верни сподвижници непрекъснато го зареждат с нови хакнати (разбирай крадени), "топ секретни информации", идващи от кухните на американското и западноевропейските правителства. А това не е никак малко.

Отклонение първо

Преди доста време по екраните мина един  филм, наречен "Перфектна буря". Сценарият обясняваше - с не дотам ясни аргументи, че при натрупване и наслагане на определени океанографски и климатични условия, би могло да се получи явлението "супер буря", наречена за по-впечатляващо "Перфектна" - най-страшният кошмар на мореплавателите.
А ако това е вярно, може ли подобно явление да се проектира в социума на една страна, едни върху други да се натрупат негативни явления, настроения движения, обществени групи и т.н., които да доведат до внезапното рухване на съществуващото статукво, процес, придружен от невероятно тежки последствия?
Ако проследим неочакваната имплозия на "Брекзит" в коронована Британия, която никой от силните на деня на Запад до последния момент не очакваше, и стигнем до явлението Доналд Тръмп, този истински антиполитик, "Консервативният чичо от Запада" (разбирай селските, изостанали региони на САЩ), както го нарекоха американски медии, който, наистина с дърводелски замах, започна да руши елегантните, либерални "постижения" на предшественика си и тегли една здрава, еснафска попържня на всякакви транссексуални, феминистични, глобалистични, промигрантски и прочее настроени богати и красиви финяги от Ню Йорк, Бостън и Вашингтон.
Тръмп е броени седмици в Белия дом, а вече упорито се говори за импийчмънт (процедура за сваляне на президента), по улиците на големите градове в САЩ, а и в доста други западни държави, се вият колони от гневно настроени "антиТръмписти". В отговор на това стопанинът на "Овалната стая" се огради с истински Генерален щаб, (Да!) от висши лица, посветили много десетилетия от живота си на вярна армейска служба. "A la guerre, comme a la guerre" ("На война, като на война"), както казва една стара френска поговорка...  
Но, наистина, толкова ли е взривоопасна обстановката зад океана? Ако погледнем един сравнително къс исторически период (от 50-60 години), ще открием, че наистина върху социалната тъкан на Америка се явяват все нови и нови язви: да си припомним края на 60-те години на миналия век, когато в южните щати се водиха истински битки между демонстриращи тъмнокожи американци и полицията, Националната гвардия, та дори и части на редовната армия. През горещите нощи на 1968 г., небето на Юга червенееше от пожарища, за да напомни за могъщата организация "Черните пантери" на Малкълм Екс и за идеята в щатите Мисисипи, Флорида, Алабама, Луизиана, Джорджия(люлки на неколковековното робство) да бъде създадена негърска държава Сонгай.
А да говорим ли за мощните студентски движения против безумната война във Виетнам, довела единствено до цялостната комунизация на тази азиатска 100-милионна държава (точно обратното, към което се стремеше Чичо Сам), а същевременно причинила и смъртта на  50 000 млади американци и превърнала други 300 000 в инвалиди?
А безработицата, крахът на банките и икономическото свиване и стагнацията в началото на новия век? Да си припомним ли гражданските движения "Окупирай!" и "Ние сме 99, а вие - 1 процент!", създали живи вериги и палаткови лагери около Уолстрийт - нюйоркската финансова и банкова Мека? А фактът, че над сто големи и средни градове в Америка (като например Детройт, бившата столица на автомобила) са в официален фалит и са се превърнали в сборища на безработни чернокожи, наркомани и бандити, а ниските етажи на някога бляскави небостъргачи сега са заковани с дъски.  
Всичко това са облаци в "50 нюанса на сивото", както гласи заглавието на един моден филм, а извън шегата, незабележимото им наглед натрупване, взаимно свързване и растящата опасност от нови социални експлозии, наистина могат да доведат, ако не до перфектна, то до много тежка обществено-политическа буря.

Отклонение второ

Празна риторика! би казал скептикът. Кризите в обществения живот са нещо нормално за една демократична държава, където всеки има право да каже мнението си. Но дали е само риторика? Какво говорят някои многозначителни факти? Ще се спра само на един от тях, който според мен е твърде показателен: реакцията на богатите и властимащите, на фона на растящото социално брожение и повтарящите се обществено-политически трусове.
Както писа наскоро популярното американско сп."Ню Йоркър", редица милиардери от Силициевата долина и Уолстрийт са "уверени, че апокалипсисът е неизбежен". Списанието помества интересен  анализ на конкретни факти. Много богати хора в Съединените щати са уверени, че при сегашните  условия краят на цивилизацията е близък, и даже предприемат стъпки за оцеляване. Естествено за своето оцеляване - по системата всеки сам за себе си.
В интернет възникват специфични групи, където богати "оцеляващи" (такъв е терминът, измислен от самите тях) споделят съвети за качествени противогази, бункери, за географски предпочитания. Член на една от тези групи споделя: "При мен хеликоптерът винаги е в готовност. А освен това имам подземен бункер със система за прочистване на въздуха".
Разбира се, не всички са така подготвени. "Обаче, подчертава същият оцеляващ, вече много са купили оръжия, мотоциклети и златни монети".
Мотоциклетите ще свършат много добра работа, за да се измъкне човек от огромните автомобилни задръствания, когато всички ще се опитват да се спасяват. Оръжието е за собствена защита и за  охрана на семейството. При това, има и такива оцеляващи, които не разчитат само на съвременни  пушкала, а взимат и уроци по стрелба с лък. Кой знае...
Известно е, че в края на тази година се навършва едно столетие от Октомврийската революция в Русия. Това буди определени асоциации в главите на този еднопроцентов елит в САЩ, който чувства, че почвата под краката му е все по-нестабилна. Един шеф на успешен хедж фонд споделя пред журналисти: "В нашите кръгове мнозина се тревожат, че Америка се плъзга към нещо подобно на руската революция". Някои обсъждат как може да се парира подобна възможност - с благотворителност, с фиксирани заплати за безработните (вече има такива експерименти и в Западна Европа), с трескава автоматизация на производството, при която роботите послушно ще "работят", а част от печалбата ще отива в джобовете на хора, останали без работни места. Но мнозина обсъждат открито и пътя към отстъпление. Купуват се активно поземлени участъци в далечни страни като Нова Зеландия или по екзотични островчета в Тихия океан. На сбирка на "оцеляващите" в Ню Йорк, състояла се наскоро, се обсъждат различни сценарии на предстоящия апокалипсис. Мнозинството от участниците  заявяват, че са готови да отлетят със самолетите си в други страни. "А какво да правим със семейството на пилота?" - внезапно пита някой.- А с обслужващия персонал?" Проблеми.
И все пак Нова Зеландия става все по-популярна. Само за първите десет месеца на 2016 г. чужденци са закупили над 2000 кв. км земя. Четири пъти повече, отколкото в 2015-а. При това, се избират участъци, които не са застрашени от потъване поради повишаване равнището на световния океан. Все по-търсена опция е и наличието на хеликоптерна площадка близо до дома.
 Помислено е също така и за онези, които искат да останат на място, а не да се крият на другия край на света. С такава цел е създаден  специалният "Сървайвъл Кондо Проджект". Създателят на проекта Лари Хол, в тон с новите настроения и обществени веяния, е превърнал бивш ракетен силоз за ядрени ракети в луксозен комплекс, където силните на деня, заедно със семействата си могат да надживеят края на света. Строителството и преоборудването на 15-етажната сграда е отнело 4 години и 20 милиона долара. Има само дванайсет апартамента. Най-големите заемат  етаж и струват три милиона в зелено. Останалите квартири са по-евтини. И вече всичко е разпродадено. Естествено, предприемачът е оставил една и за себе си.
Огромната железобетонна шахта, може да издържи на пряк ядрен удар и побира 75 души. Запасите от продоволствие и топливо стигат за  пет години. Под специални лампи може да се отглеждат и зеленчуци. Използва се възобновяема енергия. Самият Хол смята, че тук може да се живее безкрайно.
При началото на катастрофа, базата на Хол разполага със специални бронемашини, натъпкани с техника и оръжие. Те могат да приберат спешно собственика на подземната квартира в радиус от 700 километра. За тези, които имат свой  самолет, е по-просто. Те могат да кацнат на 50 километра  от шахтата.
Като взима предвид шума около неговия проект, Хол вече е започнал строителство на втора шахта...
И така, след глобалната икономика, западният свят очаква глобална революция. Разбира се, за разлика от руската, тя няма да започне в една разпокъсана, обедняла от война и прогнила монархия, а, както казват класиците на марксизма, в развита капиталистическа държава. В случая, в Америка. А по теорията на доминото, подобен социален трус ще помете и добрата, стара Европа.
И както и да се нарича подобна обществена, перфектна буря - социална, социалистическа, комунистическа, тя със сигурност няма да бъде само едно - капиталистическа (или неолиберална). На американския данъкоплатец очевидно все повече му дотяга "сагата за Американската мечта", писанията, книгите и филмите за успели милионери и милиардери, за онзи Един процент от обществото, който, на практика, владее всичко - и земите, и предприятията, и енергията и парите - всичко и то вече се наследява от поколение на поколение. Останалите 99% вече се събуждат - на пръв поглед бавно и хаотично, но както гласи философията - количествените натрупвания в един момент минават в качествени...
А до тогава? Е поне хитроумни хора като Лари Хол ще понатрупат парици от страховете и нарастващата паника на богатите.99% от хората вече се събуждат - на пръв поглед бавно и хаотично, но както гласи философията - количествените натрупвания в един момент минават в качествени...

Входът към "Сървайвъл Кондо Проджект"


Така изглежда ракетният силоз за ядрени ракети, превърнат в 15-етажен луксозен комплекс

В него има само дванайсет апартамента. Най-големите заемат  етаж и струват три миллиона в зелено

 

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 549

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 712

/ брой: 179

Ферибот заседна в Балтийско море

автор:Дума

visibility 70

Стрелба в Минск

автор:Дума

visibility 178

Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 31 милиона

автор:Дума

visibility 123

Над 200 000 починали от коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 487

Как търпим това десет години?!

visibility 1143

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 548

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 432

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 818

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ